Știu sigur că viața mi s-a schimbat foarte mult de când am devenit mamă. Prima dată, apoi a doua oară. Și n-aș schimba acest lucru pentru nimic în lume (și nu mă refer numai la copii ci la toată călătoria aceasta frumoasă, grea, fascinantă). Vreau să vă spun că sunt câteva lucruri pe care le fac de când am copii  – și nu, înainte, chiar dacă mai făceam una alta, nu le prețuiam atât de mult și nu alegeam să ”mă încăpățânez” să mă țin de ele.
Zilele trecute am citit câteva chestii interesante de dezvoltare personală pe almette.ro unde am găsit inspirație și vreau să împărtășesc cu voi câteva lucruri pe care aleg să le țin în viața mea, pentru că mă ajută din toate punctele de vedere. Iată despre ce vorbesc:

5 lucruri pe care le fac de când sunt mamă

1. Prețuiesc flexibilitatea și mă străduiesc să mențin această stare în viața mea, în corpul meu, în activitățile proprii sau cu copiii. Am o poveste foarte frumoasă, pe care o mai spun copiilor din când în când, despre un copac. Un copac ce are rădăcinile bine înfipte în pământ dar, care nu se rupe în bătaia vântului puternic, nici a viscolului, nici a ploii torențiale. Pentru că el se unduiește așa cum bate vântul, este flexibil, nu se împotrivește, nu opune rezistență. Și cam aceasta este una dintre cele mai grele și frumoase lecții, pe care le tot învăț de când am devenit mamă: să învăț să dau drumul, să fiu flexibilă, să nu mă opun vieții sau cursului ei, să nu opun rezistență, ci să las să treacă vântul puternic… Și atunci când sunt bine ancorată în pământ, în realitate, când sunt conectată și cu mine, cu partenerul meu sau cu copiii mei, totul este mult mult mai ușor. Și ei sunt ”mai ușori” cu mine, ca să zic așa…
2. Ordinea din casă înseamnă ordine în creierul meu. Spațiul liber din casă înseamnă aer și libertate de mișcare. Aleg să țin casa cu cât mai puține lucruri, jucării, mobilier etc. De când mi-am dat seama de acest aspect, totul în viața mea s-a schimbat. Odată cu mutarea noastră la Brașov (casă nouă și goală) am avut oportunitatea de reseta acest aspect al lucrurilor ce ne înconjoară. Deși de mulți ani simt că mă detașez de multe multe lucruri de care nu mai am nevoie sau care nu mă mai reprezintă (haine, obiecte personale, mobilier sau oale și ustensile din bucătărie, cărți sau jucării de-ale copiilor etc), am simțit că respir cu adevărat atunci când ne-am mutat într-o casă goală, pe care am ales să o umplem doar cu strictul necesar. Așadar, la noi în casă nu o să vedeți bibliotecă în sufragerie (deși avem cărți), nici vitrină și nici masă de televizor (asta pentru că nu avem televizor). În bucătărie strictul necesar este chiar mai mult decât suficient și nici nu-mi doresc altceva. Jucăriile copiilor ne cam sufocă din când în când dar și acelea, pe care alegem să le păstrăm, sunt puse în cutii, pe categorii, cutii care stau foarte bine, cu lunile chiar, ”ascunse” în diverse locuri – cum ar fi sub patul copiilor, și care mai apar, din când în când, atunci când simt că au nevoie de altceva. Pentru că sunt puține lucruri care se folosesc în casă sunt și puține lucruri de strâns, atunci când vine timpul să facem ordine și curățenie. Câteodată cred că și acelea sunt prea multe 🙂 Dar sentimentul de libertate, că ne putem mișca și respira, că putem alerga prin casă sau bucura de lumină și spațiu, este fix ce am nevoie/ ce avem nevoie, cu toții, pentru a fi fericiți, în căsuța noastră.
 
3. Învăț și experimentez lucruri noi. Merg la cursuri, workshop-uri, retreat-uri. Descopăr lucruri noi și interesante. Fac lucruri noi, despre care nu știam mai nimic acum câțiva ani sau acum câteva luni. Acum aproape 4 ani am început stagiul de formare în comunicare relațională prin Metoda ESPERE, acum 9 luni am meșterit prima kokedama. Am experimentat tot felul de chestii interesante, care m-au ajutat, într-un fel sau altul să cresc, să mă dezvolt, să mă schimb, să fiu mai bună, să îmi placă mai mult de mine: lucrul cu fosfenele/ lumina naturală, trance-dance sau tot felul de alte lucruri interesante, despre care am mai povestit aici și aici. Pentru că am ajuns să chem în viața mea tot ce am nevoie, în acel moment, experiențe sau oameni. Pentru toate acestea sunt recunoscătoare. Și sunt deschisă spre alți oameni și alte experiențe care mă ajută, mă îmbogățesc. Cam asta spun și specialiștii în dezvoltare personală: unul dintre cele mai importante lucruri care te fac să te menții în formă și să crești este acela de a te reinventa mereu și mereu.

4. Aleg întotdeauna o călătorie, o plimbare, în locul oricărui alt lucru (haine, jucării, alte obiecte de lux). Un exemplu: prefer să stau cu cortul la mare, jumătate de lună, decât să îmi cumpăr un uscător de haine (da, îmi doresc mult unul și nu numai, chiar aș avea nevoie doar că…neeeeh… mai bine plecăm la mare, strângem experiențe frumoase, împreună cu copiii). Și lista poate continua. Visez să văd toată lumea aceasta, împreună cu familia, decât să îmi fac un credit la bancă, să ne cumpăram o casă. Acesta este adevărul meu, în acest moment, realitatea mea și visul meu. Știu că poate fi diferit de al altora, ceea ce este foarte bine.

5. Aleg să stau cu oameni cu care chiar am lucruri în comun, vise și, de ce nu, proiecte comune. Aleg să petrec timp cu oameni care mă ajută să cresc (ca femeie, ca mamă). Și aleg să cultiv, să întrețin, să hrănesc, acele relații care îmi aduc bucurie, cu adevărat.
Acestea sunt 5 lucruri importante din viața mea, pe care le aleg iar și iar. Voi ce alegeți să faceți pentru o viață împlinită? Cu cine vă însoțiți sau ce alegeri faceți pentru a crește, pentru a vă dezvolta, pentru a fi fericiți?
Indiferent de momentul în care vă aflați, că vă este mai mult sau mai puțin bine, că sunteți în căutare sau în redescoperire, mereu să vă spuneți (și să și credeți acest lucru) că nu meritați mai puțin, că nu sunteți mai puțin, că nu aveți mai puțin. Și chiar dacă începeți cu pași mici, cu un mic ritual de dimineață, o felie de pâine cu ceva bun, o cafea sorbită cu doar cinci minute înainte să se trezească copiii sau începeți cu un plan mare, de a face o schimbare importantă în viața voastră…nu contează cum…important este că acționați în direcția în care simțiți că aveți nevoie. Și că, întotdeauna, meritați să primiți tot ce este mai bun, în viața voastră.
Featured image