Igiena personala este un aspect important indiferent de sezon. In ceea ce ii priveste pe copii, perioada celor “7 ani de acasa” este cea in care ei trebuie sa deprinda obiceiuri sanatoase referitoare la igiena pentru a evita contactarea sau propagarea diverselor boli.
Si in sezonul rece, ca si in celelalte sezoane, spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun este extreme de important. Momentele cheie in care piticul nu trebuie sa sara peste acest obicei sunt atunci cand se intoarce de afara, fie ca a fost la joaca, fie ca doar s-a plimbat cu parintii, dupa ce a fost la toaleta si inainte de a se aseza la masa.
Aceasta regula este valabila si pentru parinti, rude sau prieteni care vin in contact cu copilul: sa se spele pe maini inainte de a intra in contact cu el, in special daca tocmai ce au venit de afara.
Aerisirea camerelor se face nu doar atunci cand este cald si soare, ci si atunci cand este frig. Aerul inchis si umed care se acumuleaza in camere este mediul propice pentru inmultirea si raspandirea virusilor, de aceea este necesar sa aerisim cate 15 minute de mai multe ori pe zi.
Un alt aspect ce nu trebuie ignorant este dezinfectarea frecventa a lucrurilor cu care copilul intra cel mai adesea in contact, jucarii, hainute, lenjerie, suprafete pe care pune adesea manutele. Acestea reprezinta buni stocatori ai virusilor, astfel ca, desi mainile sunt curate, suprafetele cu care intra in contact pot fi contaminate.
Stim ca schimbarea periutei de dinti este necesara o data la trei luni, deoarece aceasta pastreaza parte din germenii cu care vine in contact in cavitatea bucala. Dar, in cazul in care micutul a avut chiar si o usoara viroza, recomandabil este sa o schimbi imediat ce acesta s-a insanatosit pentru a preintampina reinstalarea virusilor.
Copiii pot avea obiceiul de a bea din aceeasi sticla sau de a musca din aceeasi bucata de mancare, de aceea este bine sa il obisnuiesti sa foloseasca ustensile separate pentru astfel de operatiuni, tocmai pentru a evita intrarea in contact cu eventualii virusi ai celorlalti copii.
Urmand aceste cateva reguli simple, atat tu, cat si copilul tau veti trece sanatosi si chiar voiosi prin sezonul rece, tinand departe raceala si gripa.