Dintre toate orasele vizitate pana acum in Toscana, Lucca mi se pare cel mai bun loc in care sa-ti stabilesti cartierul general atunci cand calatoresti cu copiii. E un oras maricel, dar nu atat de mare incat sa te simti pierdut in el, are ziduri inverzite, spatii de joaca pentru copii si restaurante child friendly.
Daca poposesti in Lucca pentru o vacanta intreaga sau doar pentru cateva ore, merita sa incerci macar una dintre activitatile de mai jos:

1. Bicicliti, bicicliti, bicicliti

Lucca se mandeste cu zidurile sale din perioada renasterii, ramase intacte pana in ziua de azi. Nu doar ca se mandreste, dar a si reusit sa le puna in valoare, devenind una dintre cele mai placute zone ale orasului. Alei linistite, marginite de copaci si spatii verzi intinse din loc in loc.
E zona de promenada preferata atat de turisti, cat si de localnici. Iar in zilele cu soare, e o adevarata placere sa-ti iei bicicleta si sa pedalezi cei 4 kilometri, cat are turul complet al zidurilor.
Noi am inchiriat biciclete din Piazza Santa Maria, cu 3 euro ora. Aveau atat biciclete simple, pentru adulti, cat si biciclete tandem pentru un adult + un copil, biciclete cu scaun de bebe atasat si biciclete pentru copilasi.
calatorii cu copilul
Chiar daca de data asta nu eram cu Ana, mi-o si inchipuiam calare pe o bicicleta cu roti ajutatoare, cu buclele-n vant si gura pana la urechi. E o experienta pe care am trecut-o la “musai de incercat peste vreo doi ani”!

2. Invita-ti copiii la un picnic

In Lucca exista multe magazine mici, pline cu bunatati. In functie de ce va place, poti cumpara panini cu prosciutto crudo sau cotto, mozzarella, emental, etc, diverse produse de patiserie, tarte cu fructe si alte dulciuri.
Pune-le bine in geanta pentru o surpriza servita celor mici in mijlocul unei poenite. Sau pe o banca, sub un stejar umbros. Orasul iti ofera o gramada de astfel de oportunitati daca te plimbi, agale, pe zidurile transformate intr-un mare parc.
vacanta in toscana

3. Uta, uta pe zidurile orasului vechi

Tot acolo gasesti si spatii de joaca. Trecand cu bicicleta pe langa ele, auzeam rasete zglobii, iar cu coada ochiului am vazut la un moment dat un tatic care alerga dupa baietelul lui de vreo doi ani. Mi-a placut atmosfera relaxata si bucuria care parca plutea in aer.
vacanta in lucca toscana
Cu atatea pauze de joaca la dispozitie, cei mici nici nu cred ca vor simti cand au trecut cei patru kilometri de plimbare si au ajuns din nou la punctul de start.

4. Gustati, impreuna, cea mai buna inghetata din lume

Circula vorba prin targ ca in Lucca se prepara cea mai buna inghetata din lume. Nu pot sa ma pronunt, insa stiu sigur ca cei mici vor fi mai mult decat incantati sa descopere propriul lor adevar: e ori ba cea mai buna inghetata incercata pana acum? 🙂 Exista mai multe gelaterii, probabil ca n-o sa dai gres cu nici una. Daca iti iese in cale, n-o ocoli. Nu stii ce experienta delicioasa ratezi!
inghetata_Lucca-1
BONUS
Desi n-am ajuns acolo, stiu ca in Lucca exista un Comics Museum. Parerile sunt impartite. Unii zic ca e ok pentru copiii mai mari, altii sustin ca numai adultii se pot bucura de el. Pareri impartite am citit si despre Parco di Pinocchio, situat la mai putin de 20 de kilometri de Lucca, in Collodi. Mie mi-a placut ideea de a vedea povestea lui Pinocchio alaturi de cei mici, intr-un parc tematic, dupa ce le-a fost povestita in prealabil.