Până ajungeţi să-mi daţi mailuri cu rugăminţi disperate, mai culeg câte o căutare rătăcită pe Pensées-lutze şi mă amuz… Cum ar fi “compunere în limba franceză despre călătorii”. Sunt foarte francofonă de felul meu, dar eu vin cu ideile, de traducere vă ocupaţi voi, ok? 🙂

Analiza subiectului: vag! ce fel de călătorii? de business, de turism, de război, cu avionu’, cu picioru’, cu familia, cu gaşca, la Vama Veche sau în Aruba? Să nu credeţi că mă supăr şi nu ar trebui să vă enervaţi nici voi. Un subiect atât de vag este cea mai bună ocazie să scrieţi ce vă trece prin minte.

Pui de compunere 1
Introducere
Un tânăr a lucrat din greu tot anul să adune bani pentru cele mai tari role de pe piaţă. Când în sfârşit a reuşit să şi le cumpere, şi-a dat seama cu tristeţe că nu are unde să se dea în oraşul lui foarte prost astfaltat. Aşa că a hotărât să ajungă din [Bucureşti, Cluj, Braşov, Caracal, de unde vreţi voi] la autostrada soarelui, pentru a se da cu rolele pe ea.

Cuprins
The sky is the limit:
1. Puteţi să povestiţi cum a mers el cu trenul din oraş în oraş şi ce oameni a întâlnit sau ce locuri a văzut, cum şi-a blestemat zilele că şi-a uitat umbrela şi l-a plouat de l-a rupt, cum a ajuns în sate în care oamenii aveau obiceiuri ciudate (să hrănească străinii cu porumb copt, să se dea de trei ori peste cap când văd un călător) şi se speriau de moarte pentru că nu văzuseră role în viaţa lor, cum a scăpat ca prin urechile acului de oameni care au vrut să-l interneze sau să-l exorcizeze crezându-l nebun sau posedat pentru ideea lui… etc.
2. Compunerea poate fi despre cum ajunge el pe autostradă şi constată cu stupoare că autostrada e plină de alţi rolleri cu care se împrieteneşte şi prin ce peripeţii trec ei în călătoria comună spre mare.
3. Tânărul ajunge la Bucureşti la sediul BlueAir unde îşi dă seama că îşi poate vinde rolele şi cumpăra un bilet către [Barcelona, Milano, Paris…] şi îşi bagă picioarele în ea de Autoroute du Soleil şi călătoreşte prin Europa.

Încheiere
1. Ajuns pe autostrada soarelui constată cu stupoare că aceasta a fost furată în întregime şi Ministerul Transporturilor a renunţat să o mai peticească. Se întoarce acasă şi-şi vinde rolele pe [un meniu BigMac, un calculator – călătoriile pe internet sunt mai lipsite de peripeţii, o umbrelă care se poate ataşa la ghiozdan şi se deschide singură când începe ploaia… etc.].
2. Tânărul nu se mai întoarce niciodată acasă, ci găseşte un tărâm uitat de guvern pe undeva prin Deltă, unde fondează un stat împreună cu rolerii de pe autostradă. Statul devine vestit ca una dintre cele mai atractive destinaţii turistice din Europa de Est.
3. Îi place aşa mult Europa şi îi place aşa mult să călătorească, încât hotărăşte să nu se mai întoarcă şi se face ghid turistic în Croaţia, unde rămâne tot restul vieţii lui.

Pui de compunere 2
Introducere
O tânără de condiţie modestă primeşte la şcoală o compunere de făcut pe tema “călătorii”. E tristă dincolo de cuvinte, pentru că neavând bani nu a călătorit niciodată în afara oraşului ei natal. Se culcă seara cu gândul că în ziua predării o să se dea bolnava ca să nu aibă de înfruntat observaţiile profesorului şi miştourile colegilor bogaţi. În vis îi apare prietena ei imaginară care îi spune că o călătorie nu se desfăşoară neapărat în realitate şi în locuri exotice şi că e o chestiune de atitudine interioară. Tânăra se trezeşte înviorată şi pleacă la plimbare prin oraş, cu misiunea de a transforma drumul până la pâine / la şcoală / la birt / la bunica într-o adevărată călătorie.

Cuprins
Trebuie să vă dau în scris? Gândiţi-vă la un traseu pe care îl faceţi zilnic, la toate chestiile pe lângă care treceţi zi de zi şi descrieţi-le de parcă aţi vedea pentru prima dată New York-ul.
Exemplu: Ştrandul Moghioroş lângă care stau este un furnicar infect plin de ţărani şi cocalari care scuipă seminţe pe jos, unde pute a grătar nespălat, unde ăia nu-s în stare să mai dea din când în când un amărât de furtun pe şezlonguri. În compunere, aş spune că este o oază tropicală în mijlocul aglomeraţiei urbane, unde am întâlnit o miriadă de culturi şi obiceiuri, unde am savurat o băutură exotică la umbra liniştitoare a umbreluţelor de stuf… etc.

Încheiere
Tipa merge la şcoală, îşi citeşte compunerea, este aplaudată de colegi, iar proful îi mulţumeşte că i-a reamintit să se bucure şi de lucrurile simple din viaţă.

Pui de compunere 3
Există întotdeauna varianta visului, reţetă aplicabilă la orice subiect. Se poate începe tot cu elevul disperat că nu ştie ce să scrie în compunerea despre călătorii şi care visează toate destinaţiile lumii [recomandat celor care o ard mult pe Discovery, National Geographic, Discovery Travel şi alte alea].

Spor la scris!