Ne-am propus sa iti aratam cu ce trebuie sa iti echipezi pe masina in functie de calatoria pe care o planifici, fie ca esti familist, student, sportiv sau pur si simplu iti place sa calatoresti.
Acest ghid este structurat din punct de vedere al destinatiilor de utilizare, ce pot sa difere in functie de stilul de petrecere a timpului liber si a “formatiei” in care calatoriti:

  • Sezonul de vara

  • Pentru familii cu copii
  • Pentru adulti care calatoresc in grup de 4-5 intr-o masina
  • Pentru persoane active, care transporta echipament sportive
  • Sezonul de iarna

  • Pentru familii cu copii
  • Pentru cei care calatoresc in grup de 4-5, cu sau fara echipament sportive


De asemenea vom structura masinile pe categorii:

  • Mini sau mici; Ex.: Toyota Yaris, Opel Corsa, Ford Fiesta, Volskwagen Polo etc.
  • Medii sau mari; Ex.: Dacia Logan, Volskwagen Golf, Renault Megane, Opel Astra,
  • Volskwagen Jetta, Volskwagen Passat, Ford Mondeo, Renault Laguna etc.
  • SUV sau Break; Ex.: Passat Variant, Audi A4/ A6 Avant sau Allroad, Toyota RAV, Nissan X3, BMW X5, Audi Q5, Volskwagen Touareg , Dacia Duster etc.
  • Minivan si Minibus; Ex.: Dacia MCV (7 locuri), Volskwagen Transporter, Opel Zafira, Volskwagen Sharan, Renault Trafic, Fiat Doblo, Ford S-max, Ford Galaxy, Volskwagen Caddy etc.

Sezonul de vara

Pentru familiile cu copii

Pentru cei care au 1-2 copii mici si calatoresc in concediu sau vacanta recomandam o cutie spatioasa (volum 400-450 litri, 175-195 cm lungime), in care pot sa incapa un carucior normal / dublu pliabil, patut pliant, haine si alte bagaje. Modelele cu aceste specificatii sunt:

In cazuri exceptionale pentru cei cu masini din clasa mini recomandam o cutie mai mica precum Thule Pacific 100, care are 140 cm lungime;

Pentru masinile SUV sau break recomandam celor care au nevoie de foarte mult spatiu cea mai mare cutie de la Thule, Atlantis 900, cu o capacitate de 650 litri si o lungime interioara de 225 cm.
Pentru familiile active care folosesc bicicleta recomandam o combinatie de cutie mai ingusta (Atlantis 600 sau Pacific 600) si maxim 2 suporti de bicicleta pe plafon, sau o combinatie de cutie si un suport pe carlig sau hayon:

In cazul transportului bicicletelor pe masina se recomanda demontarea accesoriilor care pot sa se desprinda/ rupa in timpul calatoriei (scaune de copil, bidoane de apa, pompa, trusa de scule etc)
Aceeasi combinatie de cutie plus suporti de bicicleta este potrivita si pentru familiile care au 1-2 copii intre 7-13 ani, pentru ca isi pot lua bicicletele, iar parintii au loc de toate bagajele in acelasi timp;
Pentru adultii care calatoresc in grup de 4-5 intr-o masina, pe timp de vara, cutiile mentionate mai sus sunt arhi-suficiente de obicei.
Situatii atipice (caine in portbagaj, utilizarea unei lazi frigorifice de mari dimensiuni) pot face o astfel de cutie neincapatoare insa o varianta de a castiga spatiu este folosirea sacilor sau pungilor de compresie (pungi cu supapa ce se vacuumeaza prin rulare sau cu ajutorul unui aspirator).

Adultii ce calatoresc cu echipament sportiv trebuie sa tina cont de volumul mai mare pe care il ocupa acesta si de anumite particularitati:

  • Lungimea uneltelor de pescuit;
  • Dimensiunile umbrelelor sau mobilierului pliant pentru camping;
  • Dimensiunea si greutatea altor echipamente (este de preferat ca bagajele mai grele sa fie plasate in portbagaj pentru a mentine centrul de greutate al masinii mai jos si pentru a ne proteja de efort la incarcare/descarcarea cutiei portbagaj.

In astfel de situatii puteti apela la experienta personalului Aventuria care s-a confruntat cu o multitudine de situatii deosebite, incluzand aici (spre exemplu) transportul unor aeromodele pentru concursuri in tara.
In cazul in care echipamentul sportiv include biciclete, aceleasi recomandari adresate parintilor activi se aplica – se pot combina cutii portbagaj cu suporti de bicicleta pe plafon, pe hayon sau pe carligul de remorcare pentru a beneficia de spatiu atat pentru bagaje cat si pentru biciclete.
Ce mai trebuie sa avem in vedere cand vrem sa ne echipam masina pentru concediu/vacanta la Aventuria.ro?

  • In primul rand fiecare model de masina are nevoie de bare transversale specifice marcii si modelului respectiv; Pe barele transversale se monteaza cutia portbagaj si/sau suporti de bicicleta pentru plafon.
  • Cutia portbagaj sa fie aleasa in functie de marimea masinii si necesitatea utilizatorilor;


Ce echipament de la Aventuria.ro a folosit Mihai cand a plecat cu familia in vacanta?

Aventuria.ro utilizeaza doar echipamente THULE pentru ca sunt leaderi mondiali de piata, echipamentele sunt testate CityCrash si ofera 5 ani garantie. Barele transversale sunt proiectate special pentru fiecare model de masina in parte pentru siguranta in utilizare si rapiditate la instalare, in prezent Aventuria putand echipa peste 400 modele auto diferite.