Am primit leapșa să îmi dau cu părerea despre lucrurile care ne vor ține ocupați mai mult în 2014. Sunt doar 5 lucruri pentru că atât mi-au șoptit vocile deocamdată.

1.#Hackschooling – noul val de copii e aici. Ne speriem și ignorăm sau facem ceva?

Homeschooling avea o mică problemă – interacțiune mică cu alți copii pur și simplu pentru ca nu exisă mulți alți copii homesculuiți. Hackschooling-ul rezolvă asta prin faptul că poate fi implemntat și într-o școală tradițională. Hai generația Y – băgați-vă și lucrați în școli! Creativitatea trebuie tratată cu la fel de multă importanță ca alfabetizarea.

Plus că mai mult ca oricând vedem în jurul nostru hacks aplicate de tineri adulți. Orice e hackable, turma nu mai respectă ciobanul, totul poate fi îmbunătățit, optimizat, reversed-engineered. Exemplul local: transporturban.ro

 

2. Domnilor, faceți loc doamnelor

S-a terminat șmecheria. Femeile vor putea intra în altar și sta cu capul descoperit.

Nu vreau să îmi câștig simpatia doamnelor spunând asta dar peste tot sunt semne din ce in ce mai puternice ca s-a inversat balanța, că bărbații nu mai conduc chiar toată lumea. O să vedem în 2014 din ce în ce mai multe femei pe poziții cheie sau cu inițiative beton. Se vede și în educație.

 

3. Electric, solar, electric

eu_supercharger_q414_12-6-13E incredibil ce face Elon Musk cu ale lui Tesla si SolarCity (SpaceX intră la altă categorie). În imaginea din dreapta vedeți care va fi acoperirea stațiilor Supercharger în Europa la sfârșitul lui 2014. Supercharger este o stație de alimentare pentru mașinile Tesla, stație care în 30 minute (o cafea și un croissant) te încarcă cât pentru 273km. Best part about it? They are FUCKING FREE! De ce? Pentru că sunt alimentate cu panouri solare, fiind complet autonome.

Ah și colac peste pupăză Elon folosește cele 2 tehnologii – bateriile Tesla și panourile SolarCity – pentru a furniza electricitate spațiilor comerciale for starters. Cum sună 50% off the electricity bill pentru un player de talia Walmart?

Bag mâna în foc ca lucrează la o tehnologie care să-i permită să pună panourile direct pe mașini și atunci bye bye petrol mofos. Mie mi-ar plăcea să văd tehnologia asta pe iPhone și MacBook.

 

4. Ceilalți ești tu

Când spunem “ceilalți” vorbim de fapt despre noi, pentru fiecare dintre noi este un “celălalt” pentru cineva. Când spunem “popor de leneși și de hoți” ne includem pe noi, familiile, dascălii care ne-au învățat carte, medicii care ne-au adus pe lume, includem toți oamenii pe care i-am iubit, îi iubim sau îi vom iubi în viața asta. Și îi jignim. Și nu merită.

Din Arma secretă a României, Brad Florescu.

Și chestia asta se duce oricât de sus și de jos – lumea va începe să fie din ce în ce mai conștientă că egregorul familiei, al colegilor de la muncă, al comunității părinților, al locuitorilor unor orașe sau țări se manifestă în plan concret și este influențat de activitatea sau lipsa activității membrilor lui. #unitisalvam!

 

5. #timefordads

Dacă mamele vor conduce lumea, e timpul ca tații să își ia rolul mai în serios, să lase testosteronul la cârciumă cu prietenii. Și timpul pentru tați înseamnă și că tații vor ști să răspundă la veșnica întrebare “dar cum fac să am timp mai mult pentru copil?” – chestie pentru care pe bună dreptate au cam fost acuzați, că deh, they have to provide for the family, no time to monkey around. Voi nu vedeți în jurul vostru tot mai mulți tați care nu se jenează să se manifeste ca niște tați? Wall-ul meu de Facebook e plin de ei!

 

Citiți și nostradamusismele lor: Sandra Ghițescu, Mihai Ghiduc, Vlad Tăușance, colegul Cătălin Bindea, Andreea Vrabie, Cristian Neagoe, Cătălin Tenița, Viorel Copolovici (updating…)

Și dau leapșa mai departe către: