De când am copii, am visat mereu să am la îndemână un ajutor, oricând aș avea mai mare nevoie de el. Sunt obișnuită să mă descurc singură cât e ziulica de lungă, weekendurile se împart la doi și câteodată, de când little miss e mai mare, câte o vacanță la bunici. Câteodată mai sunt și bunicii prin preajmă dar pentru că nu se întâmplă prea des, atunci când sunt și vreau să le solicit ajutorul, am nevoie să programez din timp toate activitățile și orice aș mai avea de rezolvat (și nu are legătură cu copiii) să pot să o fac în cele câteva ore din cele câteva zile de ajutor. De când cu Ioana care nu mai frecventează grădinița și Iancu care a luat-o la picior, sau mai exact, la genunchi, de când cu taskurile care se strâng grămadă la sfârșit de zi, așa mi-ar plăcea să am un ajutor permanent. O umbră discretă în spatele meu care să curețe frimiturile de pe jos, să spele copilul la funduleț, să strângă masa, să fie acolo dacă vreau să dau o fugă până undeva. Nu mai zic să îmi preia toate responsabilitățile din timpul zilei atunci când mă lovește inspirația, cheful de lucru și, să nu uit, energia.
Și pentru că toate acestea sunt un vis frumos, am nevoie să găsesc soluții care să mă ajute să mă mențin pe o linie de plutire, care să nu mă lase să … o iau razna cu toate treburile.
Și am făcut așa o mare introducere pentru că … mă simt de multe ori compleșită de toate câte am de făcut și rezolvat în fiecare zi. Și mama e doar una, nu? Așa că vreau să vă povestesc ceva de care am aflat acum o lună și jumătate și de care nu am reușit să povestesc.

Ce este Lill’put Baby Parking

Conceptul de BABY PARKING a luat naștere din mai multe motive, care mai de care mai importante pentru armonia într-o familie:

  • nevoia părinților de a ieși împreună, doar ei doi, la un teatru, o cină, o petrecere sau un concert
  • nevoia părinților sportivi de a-și respecta programul de sală, clase de dans sau activități recurente
  • nevoia mamelor de a evada câteva ore la un curs, un masaj, un salon sau la cumpărături
  • nevoia găștilor de părinți care nu se întâlnesc aproape niciodată în grup extins pentru că nu au cu cine lăsa copii
  • nevoia unui loc sigur și educativ în care bona, bunica sau însoțitorul copilului să ”umple” timpul petrecut cu el
  • nevoia unei alternative pentru grădinițele cu program scurt sau limitat și a bonelor ”cu ora” care nu sunt niciodată disponibile când apare nevoia

Copiii pot fi aduși la Lill’put pentru o oră, pentru mai multe ore, pentru o zi sau pentru mai multe la rând, o săptămână sau mai multe luni la rând. Nu este o grădiniță și chiar este mai mult decât un loc de joacă. Este un loc de încredere, un prieten care are grijă de copilul tău atunci când tu vrei să îți împlinești o nevoie (ca mai sus) sau pentru oricare alt motiv numai de tine știut.
lill put 7

Cine este în spatele conceptului?

Adina este mintea și sufletul din spatele conceptului de BABY PARKING abordat pentru prima dată în Bucuresti, dar și persoana pe care o vei găsi 7 din 7 la Lill’put, veselă și cu chef de joacă.

Ce facem noi la Lill’put

Prima vizită a fost acum o lună și jumătate când am ”testat terenul”. Am stat la povești cu Adina și Cristina. Ne-a plăcut! Totul nou, curat, multă atenție la detalii și multă dorință de a face cât mai multe lucruri interesante și care să se adapteze tuturor nevoilor copiilor (și părinților): cameră pentru cei mai mici cu jucării potrivite vârstei lor, cameră pentru cei mai măricei, unde se țin și diverse activități pentru ei, un loc de luat masa sau loc de tras un pui de somn. Nici curtea nu este foarte mare dar aranjată pentru zilele neploioase (trambulină, hamace, căsuță).
lill put 8
 
lill put 10
 
lill put 12
Azi (chiar când vă scriu aceste rânduri) am venit în formulă completă. Afară este urât, niciun chef de ieșit în parc. Treabă cât cuprinde. Aproape de casa noastră. Ne-am îmbrăcat rapid și am pornit cu amândoi cu speranță. Și treburile stau așa: Ioana a fost foarte încântată de toate jucăriile, jocurile și activitățile de pe aici (de la nisipul kinetic, la fabricat hăinute pentru mirese și pretend-play la bucătărie, modelat plastilină din cocă colorată, făcută chiar în dimineața asta de Cristina). Iancu a colindat prin tot locul, a făcut și el ce știe mai bine (să mozolească niște jucării) și apoi a căzut lat, pentru un somn confortabil, pe salteaua din micul dormitor. Să vă mai zic că eu stau într-un colț și profit de timpul pe care îl am până la trezire și de faptul că pot să văd când se trezește juniorul? În plus salteaua este pe jos, am avut loc să îl alăptez și să îl culc și stau liniștită că dacă o ia din loc nu cade din pat… Și să mai adaug că parcă nu îmi vine să mai plec acasă? Dacă ne luam ceva în traistă, puteam să luam prânzul aici.
lill put3
lill put2
 
lill put 4

De ce mai mergem la Lill’put

– Pentru că este aproape de casa noastră (dar chiar dacă ar fi mai departe, nu ar fi un impediment).
– Pentru că au deschis de la 9 dimineața la 9 seara și în weekend (și uite chiar de 1 Mai).
– Pentru că am văzut o carte de Comunicare Non Violenta a lui Marshall Rosenberg (și știu că fetele de aici au citit, au studiat și practică la rândul lor parentingul cu respect).
lill put 11
– Pentru că Ioanei i-a plăcut și s-a simțit bine din primele minute ceea ce pentru mine este un reper foarte important, având în vedere că ea nu prea face lucruri din astea.
– Pentru că stau și lucrez și chiar dacă mă întrerup de mai multe ori de câte aș vrea, totuși știu că e cineva care aruncă un ochi la copii, care le propune activități și poate să dea o mână de ajutor atunci când e nevoie.
lill put 1
– Pentru că au o cameră de somn și chiar este foarte bine așa (ce dacă la noi în familie nu prea se doarme, e bine să ai unde să te retragi cu cel mic).
– Pentru că au o curte foarte prietenoasă și cu chestii interesante de făcut. Iar în spate au și loc și pentru adulți, de stat la vorbă sau lucru.
masute in curte
– Pentru că vor să pună la punct mai multe activități pentru copii (mici și mari) și știu că sunt alese pe sprânceană.
– Pentru că Ioana nu merge la grădiniță și deși mai avem locuri și prieteni unde mergem în fiecare săptămână, avem nevoie de o diversitate mare de activități (și pentru că ei chiar îi place să plece de acasă).
– Pentru că pot să stau într-un colț să lucrez și altcineva să aibă grijă de copiii mei (da, chiar și pentru o oră-două. Sunt prețioase aceste ore). lill put 6
– Pentru că atunci când mai crește Iancu (sau poate când o să se mai obișnuiască aici) o să-l pot lăsa (o oră – două) și să pot face și altceva (pentru mine și doar pentru mine).
– Pentru că Ioanei îi place aici și știu că dacă trebuie să mă duc undeva doar cu Iancu (la doctor de exemplu) sau să fac cumpărături (și Ioana nu are chef să meargă) pot să o las aici atunci când apare o astfel de urgență și să nu o mai car după mine prin tot felul de locuri.
Lista pot să o fac mai lungă, dar mă opresc acum. Poate veniți și voi să aruncați un ochi și să completați lista… În prima zi de marți a fiecărei luni este Marțea cu cafea și porți deschise la Lill’put  pentru oricine vrea să vină să arunce un ochi și să vadă despre ce este vorba și să bea un ceai, o cafea. Zona în care îi găsiți pe cei de la Lill’put este Vatra Luminoasă. Pentru tarife, găsiți toate informațiile aici. 1h = 20 lei, 2h = 35 lei, 3h = 50 de lei. Și dacă vă place se pot face și abonamente, în funcție de nevoie. Și nu uitați, Lill’put nu este doar un loc de joacă, este mult mai mult de atât. Chiar mi-ar plăcea să știu cum vi se pare și poate chiar să ne vedem pe aici (cu copii mai mari și mai mici).