Chiar dacă cei mai mulți dintre noi suntem familiarizați cu porumbul galben, îl găsim într-o mare varietate de culori – alb, roșiatic, purpuriu, negru. Porumbul se găsește în supermarketuri pe durata întregului an, însă cel local, recoltat de sfârșit de vară – început de toamnă este mult mai bun.
Porumbul este format din știulete, pe care cresc boabele, mătasea porumbului și pănușii care protejează știuletele cu boabe. Mătasea de porumb, adica firele de culoare gălbuie care ies din stiuleții verzi, este prima care se recoltează – pentru ceai -, atunci când boabele sunt încă imature (de la “porumbul de lapte”). Boabele de porumb sunt cel mai ușor de procurat, fiind folosite ca aliment. În ceea ce privește făina, se recomandă mălaiul necernut (nu cel grișat), care păstrează mare parte din calitățile terapeutice ale boabelor de porumb.
Porumbul stă la baza a numeroase mâncăruri tradiționale din diverse țări – mămăligă, tortillas, burritos -, a unor snack-uri cum ar fi popcorn-ul sau chips-urile din porumb sau este consumat fiert / copt.

Ce nutrienți conține porumbul?

Porumbul este bogat în proteine și carbohidrați, ceea ce îl face o sursă bună de energie. În același timp carbohidrații nu permit depunerea grăsimilor. Porumbul conține fibre, vitamina C și alți antioxidanți (de ex. porumbul conține un carotenoid cu proprietăți antioxidante puternice care se gasește și în portocale, papaya, ardei grași sau mandarine, însă este în cantități mult mai mari în porumb), și cantități mai mici de vitamina B3, vitamina B5, vitamina B9 (acid folic) și mangan.
Din punctul de vedere al valorii nutriționale, porumbul este sub necesar, de aceea nu se recomandă a fi oferit des bebelușilor. Este însă ideal a fi introdus în alimentație în momentul în care copilașul începe să mănânce cu mânuța lui, porumbul având o formă care facilitează exersarea acestei abilități.

Care sunt beneficiile consumului de porumb?

Datorită conținutului și raportului de fibre solubile – fibre insolubile, trecerea porumbului crud prin intestin ajută la formarea unor bacterii prietenoase și la producerea de energie, proces care în timp ajută la prevenirea cancerului de colon. Conține o cantitate considerabilă de antioxidanți și contribuie la controlul nivelului de zahăr din sânge și al hipertensiunii.
Câteva cifre: 150 grame de porumb conțin:

  • 14% din necesarul zilnic de fibre
  • 14% din necesarul zilnic de vitamina C
  • 12.5% din necesarul zilnic de vitamina B3
  • 12% din necesarul zilnic de vitamina B5
  • 12.5% din necesarul zilnic de mangan

Porumbul a fost îndelung utilizat în bucătăria tradiţională românească prin făina de mălai gătită. Mămăligă este adjuvant în detoxifierea organismului şi curăţirea intestinelor, reglează concentraţia de glucoză în sânge și reduce cantitatea de colesterol din sânge. Un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene.
Nici mătasea porumbului nu a rămas fără întrebuințări. Ceaiul preparat din mătase de porumb este foarte eficient ca diuretic şi pentru eliminarea pietrelor la rinichi.

Când pot introduce porumbul în alimentația copilului meu?

Se recomandă introducerea porumbului fiert în alimentația bebelușilor abia dupa vârsta de un an, din mai multe motive:

  • este o plantă cu potențial alergen ridicat
  • pericolul de înec – boabele de porumb sunt relativ mici și mai greu de manipulat de bebeluși
  • porumbul conține în mare parte carbohidrați, fiind mai puțin nutritivi bebeluși
  • este destul de greu de digerat de către bebeluși

Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.