Incerc sa gatesc in special mancare sanatoasa, fara prea mult zahar, fara multe grasimi, etc. Dar cateodata mai calc in strachini. Rau de tot 🙂 Cum ar fi cu acest desert minunat, care se topeste in gura si pe care-l asteptam cu nerabdare cand eram mica. Infulecam fara sa se raceasca. Intre timp, m-am mai rafinat si eu. Mi-am dat seama ca e muuuult mai buna rece. Asa ca imi calc pe inima si astept putin timp dupa ce o scot din cuptor. Doar putin, nu foarte mult 🙂
Daca vreti si voi sa va indepartati oarecum de la “calea cea dreapta”, va prezint mai jos extraordinara reteta de crema de zahar ars, mostenita din mosi stramosi in familia noastra.
Aveti nevoie de:
Pentru crema
1 l de lapte
8 oua
2 linguri de faina
1 lingurita extract de vanilie
8 linguri de zahar brun
Pentru caramel
2-3 linguri de apa
4 linguri zahar brun
Mod de preparare
Se aprinde cuptorul la 160 de grade.
Se topeste zaharul in laptele putin incalzit si se adauga vanilia.
Intr-un castron se bat albusurile spuma.
Galbenusurile se amesteca cu putina sare si cu cele 2 linguri de faina. Peste ele se toarna cate putin lapte, amestecand in continuu. Apoi se incorporeaza albusurile.
Pentru prepararea caramelului, se amesteca zaharul cu apa si se lasa la foc mic pana se topeste. Se roteste vasul astfel incat sa acopere si peretii.
Peste zaharul topit se toarna compozitia de care va povesteam inainte si se da la cuptor. Exista varianta baie marina (se pune vasul intr-o oala cu apa) sau coacerea direct pe gratar. Prima varianta ia mai mult timp. Daca sunteti grabiti, optati pentru a doua.
Trebuie lasata in cuptor aproximativ o ora (in cazul in care o coaceti direct pe gratar). Cum o testati daca e gata? Aplecati vasul intr-o parte si, daca se desprinde, o puteti scoate.
Si va spun eu sigur ca este mai buna daca o lasati sa se raceasca 🙂