dovleac la cuptor
Luaţi de la piaţă o bucată de dovleac, unul întreg chiar dacă aveţi o familie numeroasă sau pe lângă dovleac la cuptor vreţi să faceţi şi plăcintă sau chiar supă cremă de dovleac. Reţeta clasică pe care mi-o făcea mama era dovleac la cuptor, dar mai nou am aflat că putem garnisi bucăţile de dovleac cu scorţişoară, nucă sau stafide.
Am vorbit cu sora mea, care i-a dat pentru prima oară dovleac la cuptor copilului ei la un an si jumatate, dar varianta fără zahăr. Teortic, şi de la 8 luni îi poţi da celui mic, dar depinde de la copil la copil.

Cum facem dovleac la cuptor

Puneţi cuptorul la încins şi apucaţi-vă de pregătit dovleacul. După ce curăţăm dovleacul de coajă, înlăturăm sâmburii şi aţişoarele aferente, îl tăiem. Acum contează şi dimensiunea bucăţilor de dovleac, dacă sunt mici atunci vom lăsa la copt aproximativ o oră şi un pic, dacă sunt mai mari se ajunge chiar şi la două ore.
Mama mea când făcea nu punea hârtie de copt, dar dacă aveţi acasă recomandat este să o folosiţi. Se pun o cană sau două de apă în tavă, după care se aşează bucăţile de dovleac, peste care se pune zahărul.
Îl lăsăm cam o oră şi jumătate, şi dacă vedem că s-a evaporat apa şi dovleacul nu s-a făcut, adică înmuiat si rumenit, completăm cu puţină apă.
Dacă vrem să folosim nucă, miere şi stafide, acestea se pun spre final.
Pe lângă faptul că desertul ajunge să fie o bunătate, trebuie să menţionez şi că dovleacul este bogat în beta caroten, potasiu, zinc, fier şi fibre.
Sursă foto: caseylorraine.com.