Fericirile mici încep cu fapte mari, de oameni talentați și frumoși. Azi este Ziua Mondială a Fericirii (mai contează acum că e azi, 20 martie sau în altă zi, ideea este că azi ne gândim la fericire). Și tot azi vreau să vă povestesc despre o carte cu o fetiță cu părul blond-roșcat, un artist plastic talentat, o mamă de fată și de băiat, despre un debut (oficial) într-ale scrierilor pentru copii și despre niște desene fermecătoare. Cartea se numește Secretul fetei frumoase iar autoarea este Dorina-Grațiela Aolăriți. Premiul: pentru literatură de debut la secțiunea “Carte pentru copii”, din cadrul concursului național Adenium ”START”. Idee, concept, text și desen – totul făcut de ea. Și dacă vă uitați prin carte veți rămâne înt-adevăr uimiți. Chiar este fermecătoare.
Povestea este una despre căutarea fericirii până la urmă. Pentru că Ala, fetița-personaj, ajunge să treacă dincolo de stereotipii, de etichete (chiar dacă dintre cele mai frumoase) puse de cei care o iubesc cel mai mult, dincolo de imaginea pe care ea însăși și-o făurește despre ea și lumea ei – și reușește să își găsească cu adevărat bucuria, aceea care vine nu din exterior, de la alții, ci din interior, din ea însăși, și care nu mai așteaptă nici o validare: Dar, pentru prima dată de când se știa, Alei nu i-a păsat că era privită, așa că nu și-a aranjat rochița și nici nu și-a netezit părul.
secretul fetei frumoase 3
Dar haideți că am început cu sfârșitul. Asta pentru că am vrut să vă fac curioși și să înțelegeți mai bine despre ce este cartea. Și da, cartea este plină de culori și de armonii; și mai este cu tâlc și cu așteptarea unui final frumos. Și copiilor le plac poveștile cu final frumos.

Când cele mai importante persoane din viața unui copil îi spun acestuia într-una că este ”cel mai frumos”, se prea poate ca el să ajungă să creadă că aspectul fizic este cel mai important în viață. Așa a ajuns Ala să nu facă nimic altceva decât să se privească în oglindă, făcând din acest obiect singurul ei prieten.

Doar printr-o poveste de adevărată prietenie, animalele însuflețite: Iepurele Minunat și Superbul Cerb o ajută pe Ala să vadă dincolo de chipul ei și cuvintele părinților, bunicilor, mătușilor, unchilor și vecinilor, cuvinte pline de dragoste și bine intenționate de altfel, și să vadă că ea chiar are de ales, ea chiar poate face mult mai multe lucruri prin care să fie recunoscută, apreciată. Avea nevoie de cineva care să îi arate și o altă față a ei.
Secretul fetei frumoase este o poveste de citit și înțeles.
secretul fetei frumoase 4
secretul fetei frumoase 2

Giveaway

Mulțumesc Grațiela pentru că mi-ai dat ocazia să ofer și eu mai departe o carte de-a ta, unui părinte care crede că viața este dincolo de etichete și stereotipii. Așadar, am un exemplar al acestei cărți pentru voi!
Lăsați un comentariu mai jos (până joia viitoare) și povestiți-mi un pic despre o mică fericire de-a voastră, din ziua aceasta în care tocmai ați citit articolul. Vinerea viitoare (27 martie) anunțăm cine primește cartea!
secretul fetei frumoase 1

 Later Edit

Cartea Secretul fetei frumoase va merge acasă la Raluca și la copiii ei. Să o citiți cu plăcere, atât cei mari cât și cei mici!