educatie financiara copiiMomentul în care începe educația financiară la copii diferă de la familie la familie. Nu există o vârstă magică la care toți părinții încep să le povestescă celor mici ce înseamnă banii, de unde vin ei, cum sunt făcuți și valoarea lor, dar sunt anumite lucruri pe care le pot încerca părinții care simt că este momentul să înceapă să le explice copiilor ce înseamnă banii.
Banii vin în urma unui efort – dacă la părinți asta înseamnă să te duci la job zi de zi, la copii desigur că nu poate exista acest concept. Pot învața însă faptul că dacă vor o anumită jucărie nouă trebuie să șteargă praful câteva zile la rând, să ude plantele sau să ducă gunoiul ori să ajute vecina și să-i deschidă ușa la intrare sau orice altă activitate. Așa vor afla că trebuie să facă ceva pentru a câștiga banii pe care să-i folosească apoi pentru a cumpăra jucăria cu pricina. Nici ideea de pușculită nu ar trebui uitată. A strânge bani o perioadă de timp pentru o anumită dorință se poate dovedi a fi foarte satisfăcător la final, când în cele din urmă după câteva sacrificii, primești ceea ce ți-ai dorit de la bun început.
Pușculițe separate, pentru destinații separate – e mai complicat, dar câteva pușculițe diferite pot înseamna și scopuri diferite. De exemplu una pentru cheltuieli, alta pentru economii și alta pentru a dărui. Dacă cea pentru cheltuieli poate fi folosită ori de câte ori vrea o jucărie nouă mai ieftină, cea pentru economii este pentru lucrurile mai scumpe, iar cea pentru a dărui este pentru a oferi un cadou cuiva.
Nu totul înseamnă bani – chiar dacă vorbim despre educație financiară este foarte important ca cei mici să înțeleagă faptul că nu totul presupune o cheltuială. Și cum nicio explicație nu se compară cu a demonstra asta, nu uitați să faceți din când în când activități care nu presupun nicio cheltuială, dar care sunt nu duc lipsă nici de distracție. Plimbările în parc, cărțile citite pe o bancă în aer liber, desene cu creta pe asflalt sau vizite la bibliotecă – sunt doar câteva idei.
Voi ați început să le explicați celor mici ce înseamnă banii?
Sursă foto: Digital Internet/ Flickr.com.