Să începem cu începutul – Uber este o companie de tehnologie fondată în Martie 2009 în San Francisco – companie ce conectează persoanele care au nevoie să ajungă din punctul A în punctul B cu transportatori de încredere, verificați și al căror preț nu este cu mult mai mare (uneori chiar mai mic – sîc!) decât tradiționalele taxiuri. Având deja o finanțare de 5,9 miliarde USD și fiind evaluată la aprox. 40 miliarde USD, Uber nu mai este chiar un start-up – cu siguranța nu unul care va dispărea prea curând.
Acum, lâsând la o parte aceste tehnicalități – venim, zicem noi – cu o veste foarte bună. De câteva săptămâni, Uber a lansat în București serviciul UberX. Am folosit serviciul, am stat de vorbă și cu oficiali companiei și ți-am pregăti mai jos un review complet plus o supriză la final.
uber_bucharest_city_launch_graphics_700x300_RO_r3

Ce înseamnă UberX pentru noi, ca părinți?

O alternativă civilizată la taxiuri și alte mijloace de transport în comun.

Poți comanda o mașină Uber super ușor folosind aplicația Uber de Android, iOS sau Windows Mobile.
Aplicația te poziționează pe hartă și estimează timpul necesar celui mai apropiat șofer liber să ajungă la tine. Dacă plasezi comanda vei putea introduce și destinația, având o estimare de timp și cost a cursei.

uber-pickup

Așa îți arată Uber unde este șoferul care a preluat comanda ta.

După plasarea comenzii, vei putea vedea pe hartă cum mașina se apropie de tine – vei vedea numele șoferului, poza lui cât și tipul mașinii. Șoferii activi în sistem în momentul comenzii tale sunt obligați să accepte cursa plus că ei vin deja pregătiți să te ducă la destinație.  Când șoferul este foarte aproape de tine, aplicația îți arată și numărul de înmatriculare al mașinii, pentru a îl găsi mai ușor.
Mașinile Uber nu sunt colantate. Sunt mașini normale, ca oricare alta, nu poartă niciun însemn. E ca și cum un prieten bun te-ar duce unde ai nevoie.

În timpul cursei poți vedea și tu și șoferul traseul recomandat (de Google Maps) – dar bineînțeles că poți devia de la acel traseu, suma totală modificându-se corespunzător.
O altă funcționalitate super-nice este posibilitatea să trimiți estimatul de sosire unui prieten sau unei rude – astfel ei vor vedea live (pe telefonul lor sau pe computer) în cât timp ajungi și unde ești exact.
Iar dacă te decizi să iei o cursă împreună cu un prieten/prietenă poți împărți costul cursei super-elegant, direct din aplicație.

O metodă de a călători ieftină și fără târguieli financiare

Totul sună prea bine ca să fie adevărat? Crezi că e scump? Nope! Tarifele UberX în București sunt:

  • 1,39 lei / km
  • cursa minimă 6 lei
  • abandonare comandă înainte să ajungă șoferul – 6 lei

Când îți faci cont (vezi mai jos) – trebuie să îți bagi cardul bancar – fiți fără grijă – este la fel de sigur cu a face cumpărături online pe amazon.com.
Având astfel cardul în aplicație – plata se face automat la finalizarea cursei iar voi primiți pe email un desfășurător cu informații despre cursă și cost. În momentul în care cursa s-a încheiat nu mai trebuie să vă scotociți de mărunt, să vă gândiți cât să lăsați în plus sau să vă faceți procese de conștiință de vorbe dulci de la șofer dacă ați lăsat prea puțin.
Nu o să auziți șofer Uber plângându-se că e prea mic tariful sau încercând să vă facă cu “maimuța” (diferite tehnici care supra-încarcă aparatul folosit de taxiuri). Și da, am scăpat și de “dai x lei bo$$ și nu mai pornim aparatul”. 🙂

Călătorii în siguranță prin șoferi verificați, cu mașini aflate într-o stare bună

Așa poate vedea un prieten unde te afli pe traseu și când ajungi

Așa poate vedea un prieten unde te afli pe traseu și când ajungi. How cool is that?

Siguranța pentru că mașinile acceptate sunt mai noi de 2005 și nu au avarii, au ITP și toate actele în regulă. Siguranță pentru că șoferii trec printr-un interviu unde trebuie să prezinte cazierul judiciar și rutier. Am aflat de la un șofer Uber că nu sunt acceptați în sistem cei cu multe abateri de viteză sau daca există o singură abatere de condus sub influența băuturilor alcoolice – ceea ce nu poate decât să ne bucure.
Plus, că spre deosebire de taxiuri – la Uber poți avea supriza extrem de plăcută ca șoferul să aibă un scaun auto de copil în mașină – mai multe despre asta în curând!
La sfârșitul cursei poți da un rating (100% anonim) șoferului dar și el îți va da un rating ție. Șoferii cu rating mic constant vor fi eliminați din circuit.
Vezi aici mai multe detalii pe blogul Uber pentru București.

Experiență personală

Nu am scris despre Uber până acum pentru că încercăm să testăm toate lucrurile despre scriem. Pâna la ora asta am mers cu Uber de 4 ori – 2 Dacia Logan, o Skoda Octavia si un Mistubishi Lancer – toate mașinile extrem de curate și bine întreținute – iar șoferii – o plăcere să vorbești cu ei, deloc plictisiți de toate întrebarile pe care le-au tot auzit de la lansare. Fiecare dintre cei pe care i-am întânit are și un job de zi – ba chiar unul dintre ei era administratorul unei firme de curățenie – și s-au înscris în Uber pentru a-și completa veniturile.

5.Free Ride și un Giveaway

Am făcut rost de câteva lucruri cool de la Uber România pe care nu le vom păstra pentru noi – vi le dăm vouă!

Free Ride

Fă-ți chiar acum cont Uber, neapărat prin linkul acesta: https://get.uber.com/go/urbankid30
Fiecare cont nou creat astfel va beneficia de o primă cursă gratuită (în limita a 30 Lei).

Giveaway

După ce ți-ai făcut cont prin linkul de mai sus, următorul pas este să îți instalezi aplicația: iOS (iPhone) | Android | Windows Phone
Cu aplicația instalată – te invităm să faci prima cursă și să ne spui cum a fost, mai jos în comentarii. Poți include și un screenshot din aplicație din momentul cursei dar nu e obligatoriu.
Dintre toate comentariile strânse până pe 2 Aprilie – vom alege 2 care ne plac cel mai mult, pe care le considerăm cele mai relevante pentru alți cititori sau ca și feedback pentru Uber.
Autorii celor 2 comentarii vor primi din partea noastră următoarele 🙂
2x – Uber Credit 75 Lei + Uber Swag (Tricou + Hanorac + Șapcă + Ochelari soare)
Creditul Uber poate fi folosit până la epuizare, fără limită la numărul de curse și va fi adăugat contului vostru.
Ah, și dacă ai întrebări – lasă-le și pe ele mai jos – un oficial Uber (sau noi) vor răspunde în cel mai scurt timp.

Happy Ubering!

Later edit: Felicitari George și Nicoleta pentru premii! Verificați-vă adresele de email pe care le ați folosit când ați lăsat comentariile de mai jos.