Vorbeam cu o prietenă mămică acum ceva timp și îmi povestea că ei i se pare natural să existe momente în care să fie dezbrăcată în fața copilului. Acum nu înțelegeți faptul că aceste momente erau planificate și că are o zi pe săptămână în care stă o oră dezbrăcată în fața copilului, ci doar că nu se ferește să iasă din duș goală până ajunge în dormitor și că a avut momente în care copilul a simțit nevoia de un exemplu (este vorba despre o vacanță la mare când cel mic credea că pe plajă va sta îmbrăcat și cu șosete în picioare și o discuție despre baia de seară despre care nu înțelegea că e ok să o facă gol fiind nu cu jacheta de iarnă pe el) De aici au pornit și o mulțime de întrebări legate de corpul ei, mai ales că ea are un băiețel de 4 ani și un pic acasă, dar ea i-a răspuns cu răbdare la fiecare întrebare, nefiind deloc jenată de curiozitățile copilului și fără să lase să se înțeleagă că aceste întrebări nu sunt la ordinea zilei și că sunt considerate tabu pentru unii.
De cealaltă parte, forumurile părinților sunt pline de răspunsuri prin care adulții spun că nu ar accepta să se dezbrace niciodată de față cu cei mici. Motivele sunt nenumărate, unele mai bine argumentate, altele mai puțin.
Întrucât cred că întrebări precum cea din titlu au mai mulți părinți, m-am gândit să cer ajutorul unei alte amice, de data aceasta de meserie psiholog, care mi-a explicat cam așa: în momentul în care se pune problema sexualității corporale trebuie să ai în vedere vârsta copilului. Când copilul este bebeluș a vedea corpul părintelui poate ajuta la dezvoltarea atașamentului special dintre copil și adult. Atunci când este deja la școală situația se schimbă, întrucât există limitări impuse de societate. Dacă, în schimb, părintele este temător în relația cu propriul trup acest lucru se poate răsfrânge asupra copilului odată cu trecerea timpului.
Mai pe scurt spus, eu am înțeles așa: în primii ani de viață este ok să stai dezbrăcat de față cu bebelușul, ba chiar te ajută la a dezvolta o relație mai apropiată cu el, atunci când crește nu mai e ok, din simplul motiv că societatea ne impune să avem aceste limite. Cu toate acestea, în cazul în care cel mic deschide ușa la baie sau intră în dormitor când ne schimbăm și ne vede dezbrăcați nu ar trebui să arătăm că a fost o greșeală capitală și că nu trebuie să mai facă asta, întrucât lăsăm să se înțeleagă că e o mare problemă.
Mi-aș dori să aflu și părera voastră: voi ce credeți? E ok ca un părinte să stea dezbrăcat de față cu cei mici?
Sursă foto: Vivian Chen/ Flickr.com.