Adolescența, această eră a schimbării, vine la pachet cu foarte multe întrebări pentru tineri. Acum e momentul în care pubertatea își face de cap în organismul lor, făcând loc pentru tot felul de dileme de la ”de ce îmi apare păr pe corp” până la ”oare când e bine să fac sex și cum se face asta mai exact”.
Pentru astfel de întrebări ale adolescenților, campania de educare și informare pe teme de contracepție și viață sexuală, Planifică Neprevăzutul, a adus alături de tineri un medic gata să le răspundă la toate întrebările. De la lansarea proiectului în 2013 și până acum, medicul specialist al campaniei a primit pe adresa doctor@planificaneprevazutul.ro, peste 7000 de întrebări.

Doctorul răspunde

Astfel, dilemele tinerilor au venit negru pe alb, specialiștii Planifică reușind să afle care sunt cele mai mari întrebări ale lor, cele mai frecvente curiozități pe care nu au curaj să le discute cu părinții lor.
Mai jos, din corespondența tinerilor cu medicul campaniei, ne-au prezentat și nouă care sunt întrebările care se repetă cel mai des.
Ne-au redat câteva dintre întrebările primite pe adresa doctorului exact sub forma în care le-au primit ca să ne facem o imagine cât mai clară despre cum gândesc și vorbesc tinerii pe acest subiect. 
1. Tinerii sunt curioși cu privire la începutul vieții sexuale:
”Când este cel mai bine să îmi încep viața sexuală?”
“E de ajuns dacă îmi încep viața sexuală doar cu prezervativ?”
2. Tinerii vor să știe mai multe despre dezvirginare:
“Se întâmplă ceva rău dacă îți rupi singură himenul? Se poate rupe și cu jucării sexuale sau alte lucruri curate?”
„Cum pot să mă dezvirginez simplu, fără dureri?”
3. Tinerii vor să știe mai multe despre masturbare:
“Este normal să te masturbezi?”
“Am o întrebare legată de masturbare. De fiecare dată când mă masturbez nu ejaculez spermă, ci un lichid transparent. Ce înseamnă acest lucru?”
4. Tinerii vor să știe mai multe despre actul sexual:
“Mi-am început viața sexuală de aproximativ 2 luni. Nu ştiu de ce, dar la fiecare penetrare mă doare vaginul foarte tare, de parcă ar fi prima dată.“
“Dacă am făcut sex protejat și nu am ejaculat în vagin, la jumătatea perioadei nefertile dintre menstruație și ovulație, e posibil ca prietena mea sa rămână gravida?”
“Daca la un moment dat prezervativul s-a rupt, înainte ca el să ejaculeze și a stat puțin cu el rupt în vagin, e posibil să se transmită o boala într-un timp atât de scurt?”
5. Tinerii vor să știe mai multe despre riscurile apariției unei sarcini:
“Am avut contact sexual și s-a rupt prezervativul, la aproximativ  o oră jumate am luat pastila de a doua zi, sunt șanse să fi rămas însărcinată?”
“Pot rămâne însărcinată dacă iau pilulele în mod corect, iar prietenul meu nu ejaculează în vagin?”
“Poți rămâne însărcinată în timpul menstruației?”
6. Tinerii vor să știe mai multe despre metodele contraceptive:
“Cum se utilizează corect prezervativul?”
“Pot lua anticoncepționale pentru a întârzia menstruația?”
“Pot lua anticonceptionale și fără a consulta un doctor?”
7. Tinerii vor să știe mai multe despre bolile cu transmitere sexuală:
“Există riscul să fi contactat un BTS în condițiile în care nu am făcut niciodată sex/sex oral/sex anal, dar mi-a fost făcut de câteva ori sex oral?”
“Dacă eu si partenerul meu suntem virgini și dorim să ne începem viata sexuală, există riscul de a contracta o boală cu transmitere sexuală? Se întâmpla asta și la sex oral?”
Pe lângă cele mai frecvente întrebări despre sex, tinerii au și curiozități mai aparte despre care le e teamă să discute cu părinții lor. 

  1. „Am 20 ani și sufăr de tulburare mixtă depresivă și anxioasă cu atacuri de panică și, mereu după un contact sexual cu partenerul meu, îmi este rău și mă panichez. Am ajuns să îl refuz de multe ori, ceea ce nu s-a întâmplat în 6 ani de relație și îmi pare foarte rău că nu mai avem relațiile intime ca în trecut, care erau minunate. Aș dori să aflu de ce am senzația de rău după un contact sexual sau masturbare.”
  2. ”Sunt bisexual și văd asta ca pe o problemă. Am avut câteva contacte sexuale cu 3 băieți, desigur m-am protejat în timpul penetrării, am însă o nedumerire în legătură cu sexul oral. Dacă, spre exemplu, partenerul sau partenera are BTS, e posibil să o iau și eu prin sexul oral?”
  3. “Chiar atât de mult contează mărimea penisului? Cu ce fel de pastile mi-aş putea mări penisul?”
  4. “Ce se întâmplă dacă ai un orgasm produs de vibrator la 10 ani?”
  5. “Dacă merg la ginecolog la o ecografie se poate vedea dacă am luat pastila de a doua zi?”
  6. ”De ceva vreme găsesc peste tot numai prezervative și îmi dau seama că părinții mei vor să facă un contact sexual protejat . Mereu mă simt puțin jenată, nu stiu de ce, și mereu aproape îmi vine să plâng și subliniez că sigur nu e de ciudă. Te rog ajută-mă să mă lămuresc ce se întâmplă”.