prea mult calculator
Să stai în fața calculatorului nu este chiar cel mai profitabil mod de a petrece timpul. Te dor ochii, amorțești, uiți să mănânci, uiți să ai o viață offline. Computerul nu implică și socializare directă și uite așa te trezești că pe prietenul tău cel mai bun îl cheamă little_devil123 și stă în Filipine.
În primul rând, află ce tot face atâta pe Internet. Dacă se joacă nu e bine deloc, dar dacă vezi că învață să deseneze în Flash sau să facă siteuri, atunci nu e cazul de prea mare strictețe. Poate tocmai își dezvoltă o pasiune pentru a învăța lucruri utile și va deveni viitorul Bill Gates.
Oferă-i alternative. E normal să își găsească de lucru dacă stă toată ziua în casă. De ce nu îl duci la niște cursuri de vară? Sau să îl înscrii la un club sportiv?
Mută calculatorul în sufragerie, astfel va avea ceva obstacole până să ajungă la el. Dacă îl are la îndemână, în camera lui, o să fie tentat să îl deschidă de câte ori are puțin timp liber.
Înscrie-l la cursuri de calculatoare. O să îi mai treacă cheful să stea și acasă. E ca și cum ar citi manuale în vacanță. N-o să se întâmple prea curând asta, nu?
Lasă-l să stea la computer până îi pregătești mâncarea, când e înfometat. Așa o să fie nevoit să renunțe la jocuri pentru hrană.
Stabilește exact cât timp are voie să se joace. Dacă îl depășește, dă-i pedepse ușoare: să spele vasele, să-și facă curat în cameră, să își facă temele. Dacă respectă timpul dat, am zice să nu îl recompensezi, pentru că o să aibă impresia că a făcut ceva extraordinar. Când de fapt, e ceva foarte normal să aibă activități reale, nu virtuale.
Sursă foto: hoyasmeg / Flickr