După ce a adus în ultimii 8 ani publicului cele mai noi, iubite și apreciate filme pentru copii, filme premiate la festivaluri internaționale și aclamate de majoritatea criticilor, care rar ajung în cinematografele românești, KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tânăr din Europa Centrală și de Sud-Est, revine în premieră anul acesta cu o ediție intermediară, în cadrul săptămânii Școala Altfel.
Festivalul se va desfășura între 15 – 21 mai, în București, la Cinema Muzeul Țăranului și Hollywood Multiplex iar spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă filme premiate la edițiile din anii trecuți dar și premiere pe ecranele din România.
În București pot fi vizionate câte două proiecții pe zi, de luni până vineri la Cinema Muzeul Țăranului, de la 10:00 și de la 12:00, și o proiecție pe zi la Hollywood Multiplex, weekendul fiind un adevărat regal de filme premiate.
Proiecțiile sunt deschise luni, pe 15 mai, la ora 10:00, de simpaticul Orășel Alandala al lui Veit Helmer, unde copiii și bunicii reușesc să transforme un orășel din Europa într-un loc al invențiilor și al recordurilor. Mașina de gunoi devine fabrică de biciclete, o macara devine rollercoaster și totul pare posibil atunci când imaginația nu mai are limite.

Cel mai bun film la KINOdiseea 2016, Blanka, câștigător și la Fribourg International Film Festival, Kolkata International Film Festival și prestigiosul festival de film de la Veneția, spune povestea unei fetițe de 11 ani, care supraviețuiește singură în Manila, cerșind și furând de la turiști. Într-o zi îi vine în cap o idee absurdă: dacă ar fi în stare să-și cumpere o mamă, ar putea duce o viață mai bună. Dar trebuie să facă eforturi uriașe pentru a aduna destul de mulți bani. Blanka rulează de trei ori în cele două locații din București.

Iarna lui Jill și Joy este câștigătorul Premiului Publicului la KINOdiseea 2016. Jill şi Joy au grijă de casa doamnei Rosebud, care e plecată într-o călătorie. Într-o zi, o maşină nu cu mult mai mare decât o cutie de pantofi intră într-un morman de zăpada din apropiere. Familia miniaturală aflată înăuntru supraviețuieşte ca prin minune, fără nicio zgârietură.

Pentru copiii mai mari este de văzut Labyrinthus, câștigătorul trofeului KINOdiseea pentru cel mai bun film în 2015, o istorie fantastică plină de aventuri și peripeții, în care viețile prietenilor protagonistului sunt în pericol într-un joc video.

Concursul, câștigător al Celui mai bun film și al Premiului publicului la KINOdiseea 2014, povestește cum în Danemarca nu se caută doar cel mai mare talent muzical, ci și doi copii dispăruți fără urmă- Karl, strămutat în Copenhaga din satul bunicilor săi și Sawsan, o micuță turcoaică a cărei mare dorință e să participe la concursul TV de talente.

Într-un orășel pe malul mării, Sosuke, un băiețel de cinci ani, trăiește sus, pe o stâncă de unde priveliștea e fabuloasă. Într-o dimineață, Sosuke o descoperă pe Ponyo, un peștișor de aur cu capul prins într-un borcan de gem. Salvată de băiat, Ponyo devine tot mai fascinată de acesta și nu s-ar mai da dusă, dar Fujimoto, tatăl ei, un vrăjitor ce trăiește pe fundul mării, o forțează să se întoarcă acasă. “Vreau să devin om”, țipă Ponyo, iar furia lui Fujimoto nu mai cunoaște margini.
De departe cel mai premiat film din KINOdiseea Altfel, cu nu mai puțin de 5 premii câștigate în anul debutului la Tokyo Anime Award și participări răsplătite în alte 15 festivaluri de film, Ponyo, povestea plină de la magie a lui Hayao Miyazaki poate fi văzut atât în timpul săptămânii cât și în weekend la București, la Cinema Muzeul Țăranului și la Hollywood Multiplex.

Duminică, pe 21 mai, Trupa PAM PAM va prezenta în cadrul KINOdiseea Altfel o piesă de teatru muzical educativ pentru copii “LA ȘCOALA ESTE CA-N POVEȘTI”, unde cei mici vor canta și vor învăța o sumedenie de lucruri utile alături de personajele muzicale PIA (pianul), VIO (vioara) și KITO (chitara).
Mai multe detalii despre programul festivalului și filme, pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/, unde se pot face deja rezervări iar ultimele bilete pentru proiecțiile din București se pot achiziționa de pe de pe www.eventbook.ro, respectiv http://www.hmultiplex.ro/.
KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centrului Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, PrimăriaMunicipiului Cluj-Napoca, Consiliul local Cluj-Napoca.
Despre KINOdiseea
KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, atât ca număr de filme, cât și ca număr de spectatori. Festivalul este recunoscut la nivel internațional de către cea mai importantă asociație pentru promovarea filmelor pentru copii, ECFA — European Children’s Film Association. În cele 8 ediții, festivalul a avut peste 60.000 de participanți, iar de 3 ani se află printre cele patru festivaluri de film pentru publicul tânăr din Europa care se bucură de sprijin Media din partea Creative Europe.