Bradul de Crăciun – natural sau artifical?
MIHAI DRAGOMIRESCU

Zilele astea s-au reaprins controversele legate de tăierea brazilor versus folosirea unui brad artificial. Ba chiar circulă imagini cu mesajul “locul brazilor nu este în casă”.

Vă zic din start că eu sunt fan brazi naturali. Cât mai puțin tăiați și cât mai în natură. Ideal dacă aveți curte și unul sau mai mult brazi în curte să îi împodobiți de Crăciun fără a vă simți mai puțin părinți dacă nu aduceți unul în casă.

Atunci când două opinii polarizează pe toată lumea ne gândim dacă nu există și o a treia. Și există! Dar întâi să vedem de unde a pornit toată nebunia cu bradul în casă de Crăciun.

 

SUS – Glade jul
pictură de Viggo Johansen (1891)

STÂNGA – Tată și fiu împreună cu câinele lor,
culegând un brad din pădure
pictură de Franz Krüger (1797–1857)

Brad de Crăciun

ISTORIA BRADULUI DE CRĂCIUN — Utilizarea de copaci veșnic verzi, coroane și jerbe pentru a simboliza viața veșnică era un obicei al vechilor egipteni, chinezi și evrei. Adorația pentru copaci a a apărut inițial la păgânii europeni și a supraviețuit convertirii lor la creștinism în obiceiurile scandinave de decorarea casei cu copaci veșnic verzi de Anul Nou pentru a speria diavolul. În timpul festivalului roman din miezul iernii, Saturnalia, casele erau decorate cu ghirlande de plante perene, dar și alte obiceiuri care acum sunt asociate cu Crăciunul.

Bradul de Crăciun modern este asociat simbolismului arborilor în riturile de iarnă pre-creștine, prin care Vikingii și Saxonii venerau copacii. Povestea Sfântului Bonifatie cu tăierea stejului Donar ilustrează practicile păgâne din secolul al 8-lea, printre germani. O versiune populară ulterioară a poveștii adaugă un detaliu conform căruia  un copac veșnic verde (brad) a crescut în locul stejarului tăiat având forma coroanei triunghiulară care arată spre cer și care amintește omenirii de Sfânta Treime.

Acesta este identificat și cu “pomul din paradis” în piese de teatru medievale, în care erau folosiți pe 24 decembrie pentru comemorare și ziua numelui lui Adam și Eva în diferite țări. În astfel de piese, un copac decorat cu mere (pentru a reprezenta fructul interzis) a fost utilizat decor în piesa. La fel ca ieslea, Bradul de Căricun mai târziu a fost plasat în case. Merele au fost înlocuite cu obiecte rotunde, cum ar fi globurile roșii strălucitoare.

Brazii de Crăciun moderni își au originea în timpul Renașterii Germaniei moderne timpurii. Originile sale din secolul 16 sunt asociate cu reformatororul protestant creștin Martin Luther, care se spune că e primul care a aprins lumânări într-un brad. Mergând spre casă într-o noapte de iarnă, a fost fascinat de peisajul oferit de stelele care se zăreau printre brazii din pădure și a vrut să recreeze magia acasă, aducând un brad și aprinzând lumânări în el.

 

Pomul în tradiția românească

În tradiția românească de la sate se regăsește acest obicei al împodobirii bradului la nunți și la moartea tinerilor, femei și bărbați. Obiceiul există din vremea dacilor și semnifică o nuntă rituală între persoana decedată și natura reprezentată prin brad. El a rămas în tradiția unor comunități locale din regiunile Banat și Oltenia. Bradul astfel împodobit se numește Pomul vieții, care se regăsește drept motiv natural în arta populară.

Odată cu evoluția etnografică a poporului român, bradul a căpătat din ce în ce mai multe înțelesuri, precum cel de “arbore de judecată”, “arbore de pomană”, “arbore fertilizator” sau “stâlp de arminden”.

Sursa: wikipedia

"Cine nu are Crăciunul în inima, nu îl va găsi sub un brad."

— Roy L. Smith

Acum dacă vreți să cumpărați un brad, tăiat sau în ghiveci, noi vă recomandăm să o faceți de la Silva Group – un business cu vechime din 2009 și care lucrează cu pepiniere specializate din toată lumea. Magazinuldebrazi.ro este cel mai mare magazin online de brazi din Romania și este parte a Silva Group România, lider în domeniu – magazin ce și-a propus descurajarea achiziției de brazi de Crăciun proveniți din tăieri ilegale, oferind în schimb o alternativă cuprinzătoare de brazi crescuți pe plantații private. Inițiativa promovează conceptul de brad natural, biodegradabil, ecologic în detrimentul brazilor artificiali, precum și achiziția de brazi cu rădăcină în vederea replantării lor înainte sau după sezonul de iarnă;

Brazii sunt  disponibili în peste 20 de categorii de înălțime (0,60-12 m) și 7 soiuri diferite, tăiați sau cu rădăcină;

Trasabilitatea fiecărui braduț de la plantația de origine și până la vânzarea în punctele Silva Group România: ca măsură pentru stoparea tăierilor ilegale din pădurile publice, încurajând clienţii să aleagă doar pomi de Crăciun plantaţi şi cultivaţi special pentru această destinaţie, din plantații private special create.

Brad de Crăciun natural

BRAD DE CRĂCIUN NATURAL — Iubim natura și nu vorbim decât despre brazi din pepiniere, crescuți special pentru a fi tăiați de Crăciun. Pentru fiecare brad vândut, alți 3 brazi sunt plantați în loc.

De ce alegem brazii naturali:

 • brazii naturali au un miros plăcut de rașină care va cuprinde toată casa
 • absorb dioxid de carbon și alte gaze nocive, eliberând oxygen timp de 7-9 ani înainte de a fi extrași din plantație
 • rădăcinile brazilor naturali fixează solul, iar acele și conurile hrănesc solul și viețuitoarele păstrând echilibrul naturii
 • protejează rezervele de apă și oferă refugiu pentru animale sălbatice
 • 4000 metri pătrați de pădure de brazi eliberează oxygen pentru 18 persoane
 • în pepinierele din care Silva Group Romania importă brazii, in locul fiecarui brad extras se plantează între 1 și 3 brazi la loc
 • complet biodegradabili – plus că după ce îi strângeți puteți face din lemnul lor diferite decorațiuni simpatice DIY.
 • anual, sunt plantați 400-500 milioane de brazi în Europa și sunt extrași doar aproximativ 60 milioane

Poți să cumperi un astfel de brad – online de pe magazinuldebrazi.ro cu livrare gratuită oriunde în țară sau mergând și alegând unul într-unul din punctele de desfacere Silva Group din București sau Brașov – vezi harta mai jos.

PREȚ: de la 161 LEI (1,25m înălțime) și până la 17.999 LEI (12m înălțime)

Brad de Crăciun natural
Brad Normandian Tăiat 1.75 – 2.00m – calitate GOLD. Perioada de crestere in plantatie – 10 ani
SILVA GROUP

Brad de Crăciun natural, crescut în ghiveci

BRAD DE CRĂCIUN NATURAL, CRESCU ÎN GHIVECI — Brazii crescuți în Ghiveci au prins viață într-un ghiveci urmând a fi mutați în soluri speciale și chiar zone diferite pentru a se obișnui atât cu diferite climate cât și cu diferite acidități. În felul acesta au început renumita “Școala de Rădăcină”.

Ce este “Școala de Rădăcină” ?

“Școala de Rădăcină” este definită ca totalitatea proceselor migăloase de acomodare, rotire și mutare în diverse containere, grija și devotamentul cu care sunt tratați de către îngrijitori, anii de muncă dedicați special pentru a-i crește și pentru a-i pune la dispoziția celor care doresc să aibă în casele, grădinile și viețile lor ceva cu adevărat deosebit.

Brazii în Ghiveci cu Școala de Rădăcină sunt renumiți pentru rata mare de prindere (aproape în orice sol) dar și pentru calitatea excepțională a trunchiului și a frunzelor. Aceasta Școala de Rădăcină i-a “educat” să fie extraordinari, din orice unghi i-ai privi.

PREȚ: de la 149 LEI (0,60m înălțime) și până la 599 LEI (1,50m înălțime)

Brad de Crăciun natural crescut în ghiveci
Brad Normandian crescut în ghiveci 0.80 – 1.00m, 6 ani. 249 lei.
SILVA GROUP

Punctele de desfacere Silva Group

București și Brașov

AFI Cotroceni

Alba Iulia

Piata Basarbia

Floreasca

Kaufland Dristor

Lujerului

Obor

Ramnicu Sarat

Tineretului

Titan

Brasov

Brad de Crăciun artificial

BRAD DE CRĂCIUN ARTIFICAL — Aveți avantajul de a putea refolosi bradul de la un an la altul și de a nu face foarte multă mizerie în casă la strângerea lui. Dar cam atât. Dezavantajele sunt multiple:

 • Sunt fabricați din metale și plastic
 • Au în compoziție PVC, plastic obținut din prelucrarea petrolului
 • Structura metalică utilizată pune în mișcare o întreagă industrie metalurgică pentru prelucrare
 • Amprenta de CO2 pentru fabricarea unui brad de Crăciun este foarte mare
 • Dupa cei 3-7 ani de folosință, brazii artificiali nu se bio-degradează
 • Se poate recicla doar scheletul metalic al bradului artificial, iar restul de masă plastică se aruncă
 • Prin arderea resturilor se eliberează în atmosferă substanțe dăunătoare, inclusiv gaze toxice cancerigene cum ar fi dioxina
 • Sunt produse inflamabile
 • Mulți brazi de plastic au fost contaminați cu plumb sau cu alte substanțe periculoase, fiind livrați cu o etichetă care recomandă spălarea mâinilor după manipulare

PREȚ: de la 60 LEI (0,8m înălțime) și până la 2.850 LEI (5m înălțime)

Brad artificial
Brad artificial din PVC

Sondaj: Tu ce brad preferi?

<script type="text/javascript" src="//cdn.playbuzz.com/widget/feed.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><div class="pb_feed" data-embed-by="7882454c-a71b-4701-a81e-2d7ca8ad9120" data-game="/mihaid11/bradul-de-cr-ciun" data-recommend="false" data-game-info="false" data-comments="false" data-shares="false" ></div>

Alternative: pomi de crăciun DIY din materiale ecologice

<a data-pin-do="embedBoard" data-pin-board-width="400" data-pin-scale-height="600" data-pin-scale-width="100" href="https://ro.pinterest.com/urbankid/christmas-tree-alternatives/"></a><!-- [et_pb_line_break_holder] -->

Alte articole despre Bradul de Crăcun