Alex Lapusan
Și cum el a fost tare drăguț și ne-a răspuns “conștiincios” la toate întrebările “cu care l-am bombardat” noi, avem un interviu cu tatăl Alex Lăpușan. Cum își petrece timpul cu ai lui copii, cum se distrează și unde iese cu ei? Aflați în rândurile de mai jos. 🙂
1. Spune-ne într-o frază, maxim 2, câteva cuvinte despre tine.

Împreună cu Simona, de 1 an și 6 luni mă ocup de Alex j.r., de 3 și 6 luni de Ruxandra și de imediat 8 de Zitec (unde în prezent suntem cam 40 de oameni). Prin urmare suntem părinți cu experiență în primul rând, apoi roacheri și trekkers.
Ar fi multe multe altele de menționat, începând cu muntele și fotografia, dar acestea primesc o cotă prea mică de timp în ultima vreme. Pentru cei interesați de date gen CV le recomand profilul de LinkedIn.

2. Spune-ne în 2-3 fraze, câteva cuvinte despre tine ca părinte.

Acum că ați aflat deja cum îi cheamă și câți ani au din răspunsul anterior 🙂 nu-mi rămâne decât să îți spun că la Ruxandra a fost mai greu cu alesul numelui. Pentru Alex ne-am simțit fortați să alegem un nume mai exotic având în vedere că și pe mine și pe tatăl meu ne cheamă tot… Alexandru 🙂
E mai greu să îți zic ceva despre mine “ca părinte”, sper că devin mai bun la asta pe zi ce trece, însă ce cred că este mai important este că atunci când greșesc ceva fac tot posibilul să nu se mai întâmple a doua oară. Combinatia 2 x “terrible twos”  + Zitec poate fi foarte dificilă uneori, așa că a trebuit să învăț să am mai multă răbdare (avantajul este că e ușor să faci progrese când la start nu ai deloc răbdare).

Alex lapusan
3 . Cât timp petreci cu copiii tăi în timpul săptămânii și cât în week-end-uri?

Programul nostru este destul de schimbător, mai ales că de 5 luni Ruxandra a început și grădinița, de care suntem super multumiți. Înainte de asta petreceam dimineața 1-2 ore cu ei, iar seara încă 2-3 – cam puțin față de ce mi-aș fi dorit. Acum dimineața ne grăbim spre grădiniță, așa că încercăm seara să ajungem mai repede acasă – din păcate nu reușim nici asta așa des pe cât ne-am dori.
Sâmbătă și duminică sunt cu program variabil: fie le petrecem integral împreună (de exemplu sâmbăta trecută am fost la Kid’s Planet în City Mall, iar duminică la Salina din Orhideea Spa, apoi am biciclit 10 ture în jurul blocului), fie intră în scena bunicii.
Aici este neapărat să spun că am avut și avem un mare ajutor din partea lor, încă din primele zile – nici nu știu cum ne-am descurca fără ei.

4. Care sunt activitățile preferate pe care le desfășori în general cu cei mici?

Probabil cu vârsta o să diversificăm programul, acum activitățile de bază sunt: modelat plastilina, desenat și pictat, construit, citit (acum o “ascultăm” pe Seherezada) și evident studiul desenelor animate, în orice formă de agregare s-ar găsi ele (DVD, smartphone etc). Admit o obsesie dinozauriană ce se regăsește în toate activitățile de mai sus, la urma urmei Ruxandra îi știe după nume, alimentație și obiceiuri de cuibărit de la ankylosaur și deinonychus la parasaurolophus (cred că dintr-o aplicație iPhone)… Până și cu Beados tot dinozauri ne-au ieșit…

5. Cum îți petreci timpul cu cei mici în casă?

În casă cel mai mult construim (diverse seturi, de la îmbinări mecanice la îmbinări pe bază de magneți) și ne uităm la desene. Îmi plac desenele animate! Favoritele noastre sunt Monsters Inc, Ice Age, Bolt, Impy, 101 Dalmațieni, Pisicile Aristocrate, Donald și Looney Tunes. Acum parcurgem E.A.C. cu Nemo. Nu știu dacă v-am spus că îmi plac desenele animate 🙂

6. Ce faceți când mergeți afară?

Din păcate pe afară ne petrecem mai puțin timp împreună, mai ales din cauza programului nostru. Vara trecută au petrecut mult timp în parcul Văcărești (un parc super fain amenajat pentru copii, foarte aproape de noi) cu bunicii, în principal cățăratul pe orice e cățărabil și apoi mersul cu bicicleta (înca roțile ajutătoare sunt prinse).

Alex lapusan
7. Unde ieși cu cei mici pe perioada iernii sau atunci când este urât afară?

Am testat multe locuri de joacă, cel mai mult ne-a plăcut Happy Planet unde am sărbătorit și zilele lor de naștere (find vorba de o parașutare la punct fix, 13 & 17 august).

8. Mergeți la evenimente pentru copii? De unde știi sau te informezi despre desfășurarea lor?

Am fost la mai multe evenimente, 2 împreună cu grădinița Micul Prinț la Palatul Copiilor, de mai multe ori la Teatrul Țăndărică, Fast Track Kids iar acum mai nou la Baby Spa.

9. Ce aptitudini încerci să dezvolți copiilor?

Încă sunt mici, mai ales Alex, dar pe Ruxandra o încurajăm să facă orice vedem că-i atrage atenția. Îi place la piscină, să deseneze și să cânte. Rămâne de văzut dacă iese tot inginer ca mama, tatăl sau părinții mei… sau poate paleontolog?!
Avem în plan cursuri de pian și canto, dans… și multe altele, doar-doar i-or mai consuma din energie 🙂

10. Cum îți petreci vacanțele/concediile? Împreună cu cei mici sau separat?

Ne-am propus să facem cel puțin un concediu mai lung pe an împreună cu copiii, însă consider foarte important ca eu și Simona să petrecem timp (timp liber, că în rest suntem mereu împreună, acasă și la birou) și doar noi doi singuri. Ne luăm rolul de părinți foarte în serios, dar mi se pare la fel de normal și sănătos să putem evada din când în când de capul nostru. Și așa asta se întâmplă prea rar, iar atunci când reușim ne gândim mereu la trupa de acasă…
Împreună cu Ruxandra și Alex am fost într-un concediu mai lung în Antalya (Ela Quality Resort) unde a fost frumos, însă un pic prea aglomerat pentru gustul nostru. Prefer Plaka Beach în afară sezonului și Kavos-Naxos unde cel mai probabil vom reveni și cu copiii.
În țară am petrecut multe sfârșituri de săptămână împreună cu copiii și bunicii în Sighișoara, Sibiu, Cluj sau Bran/Moeciu (recomand Vila Arinul) și evident acasă la stră-bunici, la țară.

11. Ce faci când trebuie să te întâlnești cu amici care nu au copii?

Din păcate tare rar mai se întâmplă lucrul ăsta, de obicei când ne fac prietenii vizite acasă. Combinația firmă + 2 copii face ca evenimente de acestea să fie extraordinar de rare. Când ieșim împreună cu prieteni sau rude, mergem de obicei la locuri de joacă sau restaurante ce au un loc amenajat și personal dedicat pentru copii. Și nu sunt chiar așa multe opțiuni în București, nu mai vorbesc de localuri unde să nu se fumeze.

12. Cum ai facut trecerea de la grupul de prieteni de dinainte de a avea copii, la cea cu care ieși acum având copii?

Trecerea cred că s-a făcut mai demult, datorită timpului alocat Zitecului. Așa că atunci când au apărut și copiii nu prea a mai avut cine să fie afectat 🙂 Cu prietenii, colegii de liceu și alte cunoștinte țin mai mult legătura prin Facebook / email. Mi-aș dori să mă văd mai des cu prietenii, sper că atunci când vor fi copiii un pic mai mari să fie mai ușor.
Ce e clar este că meseria de părinte nu-i pentru cei ce se pun pe ei pe primul plan 🙂

Alex lapusan
13. Ce Trucuri/Gadgeturi folosești împreună cu ai tăi?

Amândoi sunt înnebuniți dupa smartphones, indiferent că le zice iPhone sau Desire (deși se pare că butonul de back este clar apreciat).
Alex preferă să butoneze aplicații cu animăluțe, clipurile de pe YouTube, desene și muzică, iar Ruxandra e mai mereu foarte ocupată cu Jigsaurus, iWash my Cats, Zebra Paint și Talking Tom.
Pe laptop ne mai jucăm Cosmic Scavenger (asta a venit surpriză la ceva pufuleți) și grădinărim cu Dora.

14. Povestește-ne o întâmplare amuzantă cu/despre copiii tăi.

Am senzația că sunt mereu amuzanți amândoi, probabil asta simte fiecare părinte de altfel. Ca să mă opresc la o singură întâmplare, la spectacolul de Crăciun organizat la Sala Palatului, când grupa de pitici de la Micul Prinț a ajuns pe scenă, Ruxandra nu a vrut deloc să cânte, dar nu de emoție. Se vedea că e nemulțumită și din ce în ce mai agitată. După prima melodie am și auzit-o, era foarte deranjată de faptul că nu li s-a dat un microfon și spunea că ea fără microfon nu cântă.
Au primit și microfonul, moment în care ea l-a înhățat și a executat toate melodiile din repertoriu fără a da șansa domnișoarei ce le acompania la chitară să mai facă și pauză între ele. Pentru mine a fost un moment super, nu știu ceilalți părinti ce au zis însă 🙂

15. Ce părere ai despre site-urile mari/cunoscute despre parenting din .ro?

Nu prea le frecventez, cel mai mult ne-am “documentat” la prima sarcină (spre disperarea cadrelor medicale de la CMU), iar materiale bune am gasit atunci pe BabyCenter.com.
La noi am mai căutat locuri unde s-ar putea merge cu copii, dar nu prea am găsit. Chiar și pe UrbanKid.ro aș prefera să găsesc o secțiune gen director, evident cu comentariile părinților, mai degrabă decât articole. Tocmai de asta am exagerat cu link-urile în răspunsuri 🙂

16. Ai cumpărat pe internet jucării sau alte produse pentru cei mici?

Simona se ocupă de achizițiile online, eu eventual îmi dau cu părerea înainte să dea ea cu cardul 🙂 Așa am cumpărat online în numeroase rânduri jucării sau alte produse (haine, costume de baie), mai ales de pe BestKids.ro . Am cumpărat haine pentru copii și prin situri străine ce livreaza în România.
Cele mai multe achiziții însă le facem normal tot off-line. Magazinul meu preferat de jucării este de departe Imaginarium de unde cu greu ies fără să-mi iau și mie ceva 🙂

17. Cum ar arăta site-ul de parenting care să te ajute pe tine ca părinte atunci când dorești să găsești lucruri noi și pozitive pentru copiii tăi?

Un site bun ar trebui să ofere informații valoroase prin articole muncite. BabyCenter.com este un exemplu bun de site unde articolele sunt făcute cum trebuie, deși sunt adesea lungi, le citești până la capăt. Asociez siteurile românești cu ideea de conținut superficial, ce atrage prin titlu, dar nu reușește să și ofere răspunsurile necesare, iar cel mai adesea nici nu încearcă de fapt.
Pentru un astfel de proiect este nevoie de oameni pasionați și muncitori, nu de o goană după afișări. Vor veni și acelea, formele fără fond nu au viață lungă.
Cu atât mai mult mă impresionează excepțiile, iar atunci când găsesc pe un site românesc dedicat părinților materiale interesante, cum este și UrbanKid.ro, mă bucur de parcă ar fi proiectul meu.

Alex lapusan
18. Care ar fi sfatul tău pentru ceilalți părinți când vine vorba de petrecut timpul liber cu cei mici?

Când vine vorba de copii cred că este mai greu și chiar nerecomandat să dăm sfaturi altora. Dar dacă aș putea să mă sfătuiesc pe mine însumi, să-mi trimit un sfat în urmă cu 2-3 ani, cred că ar fi următorul: “Învață să te bucuri de ce se întâmplă și de timpul petrecut împreună cu copiii tăi și nu să te superi când ceva nu se întâmplă așa cum ai vrea tu”.

Și la final două vorbe despre UrbanKid.ro dacă se poate 🙂

Ar fi super dacă ați găsi timpul și resursele necesare UrbanKid.ro fără să deveniți victime în cursa pentru trafic mare cu orice preț, să nu “o țineți tot așa” ci să deveniți din ce în ce mai buni!

Alex Lăpușan
CEO Zitec
Facebook: Alex Lăpușan
Twitter: Alex Lăpușan
LinkedIn: Alex Lăpușan

La final, noi vă reamintim despre seria de interviuri UrbanKid.ro unde puteți să citiți despre UrbanPărinții 2.0 și vă mai spunem că săptămâna viitoare vom avea un interviu cu o mămică 🙂
Cine este? Încă nu dăm din casă! Dar vă lăsăm să ghiciți…