Cu putine luni in urma imi trambitam libertatea, mai exact eliberarea. Nu neaparat eliberarea din job-ul full time pe care il aveam de vreo 6 ani si care nu-mi producea scaderi de glicemie sau cresteri de colesterol, ci abdicarea de la ideea unui job full time. Cu scopul maret nu de a trage mata de coada si de a petrece mai multe ore la coafor, ci de a-mi gestiona timpul dupa placerea mea si nevoile familiei mele.
As zice ca cel mai mare castig de atunci incolo (sau mai bine zis incoace) este ca zilele mele nu seamana una cu alta. Turismul este elementul de fundal atat profesional cat si personal, indiferent ca imi zboara prin cap strategii de marketing si comunicare, ca fac mini-excursii cu metroul in Piata Matache la 9 dimineata ca sa-mi indes in rucsac chestii de sezon, ca zbor in Creta ca sa scormonesc dupa locatii family friendly, ca bat orasul la picior cu Sabina, incercand sa o orientez pe o harta mai mare decat ea sau ca vorbim de urmatoarea noastra iesire la mare.
Ca tot zic de urmatoarea noastra iesire la mare, cu siguranta vom merge cat de curand cel putin un week-end la marea noastra, fata de care mi-a exprimat public atasamentul.

#Litoralulmeu

E un loc pe care il vad si revand an de an fara intrerupere, in diverse variante (de locuri, de companie, de perioada). Anul trecut mi-am luat la revedere de la el pe plaja de la Corbu, iar anul asta tocmai ce-am fost sa-l salut, in compania unor bloggeri de turism si a deja celebrului HAPPYsor, mobilizati de Accent Travel& Events si Happy Tour.
Desi credeam ca marea noastra nu are prea multe secrete pentru mine, as avea destule sa va impartasesc din iesirea pe #Litoralulmeu. Iesire care nu s-a concentrat pe vizitarea de locatii de cazare, ci pe implicarea in diverse activitati care pot transforma un sejur de relaxare, cu mare si soare in background, intr-un sejur activ.

Sa incepem cu generalitati:

Atmosfera generala pentru familiile cu copii

– > In ultimii aproximativ 3 ani a inceput sa se simta puternic pe litoralul nostru preocuparea hotelurilor de a oferta si aceasta categorie de public. Au fost reamenajate hoteluri, s-au facut investitii in locuri de joaca pentru copii, s-au construit mini aqua-parcuri, s-au implementat si adaptat concepte de all inclusive, iar unele locatii au avut chiar curajul de a se pozitiona exclusiv pe segmentul de family travel.
– > La ora asta sunt cel putin 20 de hoteluri de categorii diverse de confort (de la 3* la 5*), distribuite in mai toate statiunile de pe litoral, care pot primi familii cu copii, la standarde bunicele, iar in unele cazuri chiar excelente. Prin unele parti mai scartaie oferta de masa, in altele mediul inconjurator nu e prea prietenos, dar cam peste tot plaja este cu nisip si are dimensiuni destul de generoase, iar intrarea in mare e lina – chestiuni importante pentru familiile cu copii
– > Ca statiuni: Mamaia are o concentrare destul de mare de hoteluri pentru familii, de la sud, unde sunt hoteluri mai modeste, pana la hotelurile de 4* si 5* din nord. Spre Navodari s-a construit puternic in ultimii ani si gasiti vile cu mai multe dormitoare si cu self catering care pot fi inchiriate in familia extinsa (bunici, bone etc) sau impreuna cu familii prietene. Sudul litoralului e si el potrivit pentru familii, exista si aici hoteluri all inclusive sau cu facilitati pentru copii (locuri de joaca pe plaja, animatori, spectacole de teatru dupa cina etc): Jupiter, Saturn
Voi reveni intr-un articol dedicat cu variante de cazare, in functie de cateva criterii importante pentru familii (facilitati pentru copii, buget, amplasare etc)

Activitati standard pentru copii

Adica genul de activitati pe care sa le faci cu copilul ca sa va umpleti timpul, daca tot ai ajuns la mare pentru ca asa ti-a recomandat medicul pediatru:
– > Plimbare cu telegondola, vizita la acvariu, delfinariu, planetariu (pentru cei cazati in Mamaia si Navodari sau nu prea departe de ele)
– > Balaceala la Aqua Magic din Mamaia
– > O tura cu autobuzul supra-etajat prin Constanta (atentie, ca centrul istoric se afla in reabilitare!)
– > Distractie in nebunia din Satul de vacanta din Mamaia (asta daca aveti focus pe hahaiala si nu sunteti prea scortosi ca sa va amestecati cu toti mancatorii de seminte care-si consuma timpul cu genul asta de distractie)
 
caiace_
#Litoralul meu de anul asta. Sau ce am mai descoperit.
Aici as include activitati care se detaseaza de cele anterioare, pentru ca pot fi mai mult decat simple modalitati de a-ti umple timpul liber la mare. Pot deveni obiective de vacanta in sine.
– > Am descoperit minunatii caluti de la Herghelia Mangalia, in jur de 350 de cai ingrijiti de aproximativ 50 de” oameni de cai”. Se poate vizita herghelia sau se poate calari, cu sau fara instructor de echitatie. Preturi orientative cu instructor inclus: 80 ron/ora/adult si 60 ron/ora/copil
– > Am aflat ce de turism de aventura se poate face in aceasta zona a Dobrogei: de la cercetat pesteri, la trasee cu bicicleta, offroad. Plus evidentul turism nautic: turism la epave, scufundari, sailing, ture cu caiacul
– > Am descoperit bogatia zonei LIMANU: Pestera de la Limanu, cea mai labirintica pestera din Romania, super iubita de copii (care oricum sunt innebuniti dupa pesteri, se pare); Satul Hagieni, sat tataresc – unde se poate merge la o seara cu specific. Nu ma dau deloc in vant dupa serile cu specific, dar aici as merge cu ochii mari si cu un apetit urias, pentru o mica cercetare antropologica; Lacul Mangalia – Limanu, cu marina privata “Life Harbour Limanu”. Din punctul meu de vedere acest loc a fost una dintre revelatiile infotrip-ului. In timp ce colegii mei bloggeri s-au avantat la caiacit, eu m-am invartit prin zona si am descoperit ce bine ar fi de venit aici cu familia, in acest loc care nu se poate supra-popula, pentru ca fizic nu permite spatiul.
Are asa:
– > Minihotel cu parter si un etaj cu 18 camere (cam 40 de locuri). Tarif? Super rezonabil pentru ce e acolo: intre 180 -220 camera dubla/noapte, cu mic dejun
– > Restaurant – unde am mancat un peste delicios preparat (adus de la bulgari, e drept, cum e practica in sudul litoralului, ca “bulgarii sunt mai seriosi”). Si am calarit internetul, care e gratuit si e wireless, fireste
– > Marina cu barcute si veliere de diverse marimi. Tarif de inchiriere velier (indiferent de capacitate, de la 6 la 10 persoane), cu tot cu skipper: 250 eur. Se poate iesi in larg fie spre Balcic, fie spre Navodari – Corbu
– > Aici se pun pe apa si caiacele, insa au acces doar adultii si copiii mai mari (undeva peste 10 ani)
– > Se construieste si un restaurant pe ponton, ca sa fie mirajul complet
– > Ce NU are: chestii amenajate pentru distractia copiilor, daca va doriti asa ceva
L-am cunoscut pe Velierul Adornate, o goeleta eleganta la bordul careia am fost pentru aproximativ 3 ore de plimbare in larg. Fara pastille de rau de mare, fara teama de arsuri de soare, cu chef de stat la povesti cu prietenii. O iesire similara este 60 eur/adult si 40 eur/copil (<14 ani), indiferent ca va cazati sau nu la Hotel Vega, hotelul care are acelasi proprietar ca si velierul (si include transfer la locul de imbarcare, formalitati). Sunt acceptati la bord copiii peste 7 ani. Frumos este ca turistii care au achizitionat un sejur de 7 nopti la Hotel Vega primesc gratuit aceasta croaziera. Si mai frumos este ca, cel putin anul acesta, Adornate iese in larg si pentru numai 2 persoane amatoare de croaziera.
Mi-am reactivat aprecierea pentru Hotel Vega, care ramane in continuare primul pe lista locatiilor mele favorite de pe #Litoralulmeu. Mai multe in articolul despre locatii family-friendly.
Una peste alta, am redescoperit ca gasca cu care mergi la mare e foarte importanta, chiar daca cu varsta si cu noile responsabilitati de familie ne adaugam fite si pretentii de uneori nu le mai putem face nici macar noi. Daca oamenii de langa noi sunt cei potriviti si toata lumea/toata familia se distreaza o sa visam mai putin la “litoralul altora” si mai mult la “litoralul nostru”. Adica la “Litoralulmeu”.

Extrainfo:

#Litoralul meu este un proiect marca Accent Travel & Events si Happy Tour , care s-a bucurat de prezenta a 9 bloggeri de travel si de compania neobositului Happysor. Alti parteneri in proiect: Hotel Europa, Hotel Vega, Velierul Adornate , Hotel Iaki.