Aș putea să înșir cel puțin trei pagini de word cu tot felul de diferențe dintre grădinițele de stat și cele private. Din păcate, la noi a fost creată și o imagine… hm… nu tocmai roz și strălucitoare pentru clasele subvenționate de stat, însă asta nu înseamnă că așa este peste tot. Sunt convinsă că și printre voi se află mulți care au prieteni de familie sau poate sunteți chiar voi printre cei care sunt mulțumiți de o grădiniță de stat, pentru că cel mai important lucru este de fapt o persoană: educatoarea. Dacă educatoarea ajută, educă și nu copiază, dacă iubește și nu merge la grădiniță ca la un job, dacă primește oamenii cu brațele deschise, nu cu sprâncenele ridicate atunci totul se schimbă radical.
Din păcate însă an de al aflăm că locurile din grădinițele de la stat sunt din ce în ce mai puține pentru copii. Dacă anul acesta toată lumea se aștepta la cu totul altceva, odată cu introducerea clasei pregătitoare, ei bine nu pare să se fi schimbat prea multe. Pentru cele 33 de mii de locuri la grădiniță pentru anul școlar 2012 – 2013 sunt înscriși peste 40 de mii de copii, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Așadar care sunt alternativele? Grădinițele particulare, fie că ne referim la cele care funcționează pe același sistem ca și cele de stat, fie că vorbim despre un sistem alternativ, precum Montessori și Waldorf sau despre homeschooling. Evident că ultimele alternative sunt privite cu teamă de unii, cu reticență de alții și mai sunt și cei care nu cred în așa ceva. Din fericire însă există mulți părinți care vor ca cei mici să plece cu drag și cu zâmbetul pe buze din casă, care vor ca cei mici să fie creativi și liberi în a alege ce vor să știe, să aprofundeze, să învețe.
Apropo, despre diferențele și asemănările dintre sistemele Montessori și Waldorf v-am povestit în trecut, despre educația alternativă ne răspund niște copii minunați într-un videoclip și despre homeschooling ne-a povestit Andreea Ursu.
Voi ce fel de grădiniță alegeți pentru copiii voștri? Care sunt motivele ce stau la baza deciziei voastre?
Sursă foto: glasseyes view/ Flickr.com.