Știu pe de rost meniul, ce săpun folosesc la baie, câți copaci au înflorit în primavara asta, știu de astă iarnă care sunt cele mai bune locuri în care găsești țurțuri la streașină, unde este mătura sau fărașul și câți pași sunt până la leagăne (i-am făcut de mai multe ori atunci când adormeam pruncul). Știu toate astea pentru că de aproape 2 ani de zile ne-am făcut ”abonament” la Crayon Club.
Aici a crescut o serie de copii cărora între timp li s-au născut și frați și care și ei vor crește și vor cunoaște locul acesta ca din palmă. Nu există pentru ei vreun cotlon cu secrete la Crayon. Toți știu exact unde sunt anumite jucării, unde se găsesc râme sau melci, cum să ceară câte un suc sau pai colorat, unde își ascunde Nicoleta comorile și că înăuntru, în spațiul de joacă nu se intră cu mâncare.
joaca libera la crayon
 
totul despre rame
Avem o zi pe săptămână în care ne strângem de dimineața până seara. Venim cu cățel, cu purcel, cu mâncare, cu lucruri de schimb, cum pleacă orice mamă de acasă când are unul sau doi (sau trei) copii și stă toată ziua în vizită. De cele mai multe ori e și ziua de ”răsfăț”. Bem sucuri, comandăm pizza sau alte preparate (au învățat oamenii cu mâncarea unde să vină, chiar dacă locul e cam ascuns privirii). Mai aduce una o negresă făcută de mama proprie sau un gem de mure. E ziua când niciodată nu știi dacă va fi bună sau nu, în funcție de cât de bine se înțeleg copiii sau cât de obosiți sunt.
Aici mai prindem spectacolele Tăpușele sau diverse ateliere pentru copii ce se țin în cursul săptămânii iar de când a venit căldura (ba chiar și pe ploaie) am stat foarte mult afară. Crayon are marele avantaj de a avea o curte foarte generoasă, iarbă, copaci de cățărat, hamace, leagăne, tobogan, câteva bucătării outdoor și o căsuță numai bună pentru joacă.
tapusele la crayon
 
primavara la crayon
Și ce îmi mai place cel mai mult aici: joaca liberă pe care o văd de la copiii de vârste amestecate – sunt din cei care abia au învățat să meargă până la cei mai măricei care la toamnă vor merge la școală. Și experiența acestui loc sunt sigură că se vede și în alte locuri și cu alte persoane. Spre exemplu, Ioana a învățat (fără să îi zică cineva) cum să aibă grijă de cei mai mici, cum să îi ajute sau să fie atenți la nevoile lor. Ceea ce mi se pare absolut minunat. Și sunt singură că și cei mai mititei privesc cu admirație la cei mari, încercând să îi imite și să învețe de la ei.
Și pe lângă faptul că cei mici se joacă și stăm mult la aer, este o zi din săptămână pe care o aștept … ca și când. Pentru că sunt cu mămicile mele frumoase. Și face atât bine la sufletul unei mame îngropată în spălat de haine, adormit copii, făcut de mâncare și încă multe altele.
inauntru la crayon
joaca inauntru la crayon
Pentru că de obicei plecăm cam 6 sau 7 ore de acasă, bagajele mele sunt pe măsură: haine de schimb pentru amândoi copiii, gustări, mâncare, tacâmuri, jucării, scutece, cărucior, umbrelă (în ultimul timp am cam avut nevoie), manduca și cine știe câte alte bagaje se mai strâng. Dar să știți că  se merită tot efortul!
la crayon cu  bebe in wrap
V-am povestit despre Crayon Club pentru că este un loc despre care aș vrea să știe cât mai mulți părinți, indiferent că fac gașcă de adulți și copii și ies la joacă și cafea, că vor să serbeze ziua de naștere a juniorului sau să participe la activitățile ce se desfășoară acolo. Și e tare fain să primești o recomandare directă.
Un lucru tare interesant mi se pare și aplicația: Hai la joacă lansată de Pufies – un loc unde mămicile (sau bunicile sau mătușile sau tații) pot să introducă locuri și locații unde poți să mergi cu copilul, în toată țara. Mi se pare o treabă foarte tare, așa că dacă aveți și voi un loc pe care nu vreți să-l țineți secret, vă invit să intrați, să vedeți dacă nu cumva este în baza de date și dacă nu, să-l adăugați voi. Așa ajutați și alți părinți să afle care sunt cele mai faine parcuri din orașul tău, unde se țin ateliere pentru copii, unde poți ieși cu cel mic la un restaurant sau unde poți să îl duci să practice un sport.