Da, e mai complicat și vă spun din experiență. 🙂

Aveam nevoie de pașaport pentru bebe, în vârstă de 3 luni, și era imposibil să ne deplasăm (ambii părinți) cu el în provincie. Drept urmare, ne-am interesat și am aflat că cel mai indicat ar fi un pașaport temporar – este gata în două ore și îl putem face în București fără probleme. Ca o paranteză, pașaportul temporar este valabil un an de zile, față de 3 ani cât este în cazul pașapoartelor ”normale” pentru minori sub 6 ani.

După ce am plătit toate taxele – 80 de lei costul pașaportului – achitat la CEC, 32 de lei taxa consulară – achitată tot la CEC (merge și la trezorerie) și 100 de lei taxa de urgență – achitată la trezorerie. Cost total: 212 lei.

Am aranjat toate actele: certificatul copilului – original și copie, buletinele noastre – original și copie, chitanțele de la taxele de mai sus plus o cerere a unuia dintre părinți prin care să se solicite aprobarea eliberării pașaportului pentru cel mic în București, pe motiv că nu putem efectua deplasarea în provincie. În afară de asta, mai aveți să vă dați consimțământul la fața locului, dar până la fața locului e cale lungă 🙂 .

Și, că tot e cald și frumos afară, am plecat noi doi (trebuie să fie prezenți ambii părinti), un bebe și o umbrelă spre biroul unic din Pipera, primisem informații clare că acolo trebuie să mergem. Nu vă mai explic cum se ajunge, pentru că nu aveți treabă acolo.

Pentru pașaport temporar trebuie să mergeți la Direcția Generală de Pașapoarte, de pe strada Nicolae Iorga, nr. 29 (pe la Romană, din Dacia – a doua pe dreapta), între 8.30 și 16.30. Acolo, în corpul A, există ghișeu special pentru cetățenii de până în 6 ani. Să știți că e aglomerat (”Mai mereu e așa, doamnă, n-avem ce face!”). Și, ca și când asta n-ar fi de ajuns, merge foarte greu, durează cel putin ½ h/copil cuminte, că există și cazuri când copilul nu vrea să stea în fața panoului alb și să se uite în aparat sau stă urlând și nu i se poate face poza. ”Între 2 și 4 ani sunt cei mai periculoși, n-avem cum să ne înțelegem cu ei”, ne-a explicat domnul de la ghișeu când i-am spus că suntem de 3 ore la coadă și înaintea noastră se rugaseră de o fetiță cu cerul și cu pământul.

Bebelușul a stat la pozat. L-am ținut în brațe, cu două coli albe A4 în spatele lui, între mine și el. Ne-a ieșit dintr-un foc, dar dacă aveți copii mai măricei, trebuie să luați cu voi de toate: apă, mâncare, bomboane, jucării și multă, multă răbdare. A, ar mai merge și un evantai, că aerul condiționat nu prea face față.
Se poate și să faceți pozele la un centru foto (poze tip pașaport) și să mergeți fără copil, dar pentru noi a fost mai comod așa, că nu aveam cu cine să îl lăsăm acasă.

Pașaportul ar fi fost gata în 2 ore, dacă nu ar fi picat curentul 🙂 . A rămas să-l ridice tati a doua zi cu buletinul lui și certificatul de naștere al copilului.
Călătorii fără peripeții vă dorim!