co-sleeping
E mai igienic să doarmă în propriul pătuț! Ne este frică să nu-l lovim în somn! Dacă tragem pătura peste el fără să ne dăm seama? Dacă va pica din pat și nu ne trezim imediat? Acesta sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun părinții atunci când vorbim de dormit în același pat cu cel mic.
Am început cu acele lucruri “nu tocmai roz” pentru că, eu cel puțin, așa am auzit că începe de fiecare dată o astfel de discuție. Începtul doar, pentru că apoi revin în discuție și beneficiile care nu sunt nici puține și nici de ici de colo. 🙂
Dacă bebelușul nu ar dormi cu voi în pat cum altfel ai putea să-l hrănești imediat ce el se trezește noaptea? Co-sleeping-ul este natural! Chiar credeți că acum sute de ani părinții se duceau să aleagă un model de pătuț pentru copii? În plus, prin dormitul în același pat se realizează acea legătură naturală între bebeluș și părinți, știți voi, ca atunci când mama alăptează. Și nu cred că mai este necesar să vă spun că puteți verifica imediat dacă cel mic este ok, fără a vă mișca din pat. Dacă încă nu v-am convins, vă mai spun și despre rezultatele celor mai recente studii. Se pare că bebelușii care dorm împreună cu părinții sunt mai liniștiți și nu vor dezvolta acea teamă de întuneric pe care mulți copii de câțiva ani.
Îmi veți spune “Bine, dar tot ne este frică să dormim cu el în pat, dacă-l lovim?”. Păi, așa cum mămica a avut instinctul de a dormi pe spate atunci când avea burtică și nu s-a lovit, instinctul de părinți va funcționa și de data aceasta, nu?
Și dacă tot nu v-am convins 100% vă las și cu experiența unei mămici care a încercat să doarmă cu bebelul în pat și acum nu își poate închipui să-l lase singurel.
Mai există o soluție, “de jumătate co-sleeping” un pătuț special pentru copii care se atașează patului părinților.
pat co-sleeping
PS- Știați că și La Leche League susține co-sleeping-ul?
Voi dormiți cu ei mici în pat?
Sursă foto: sundaykofax/Flickr.com.