Eu cred că bebelușul trebuie să arate a bebeluș (nu a adult în miniatură), copilul a copil, domnișoara a domnișoara. Și mai cred că unul dintre cei mai importanți factori care le dezvoltă bebelușilor și copiilor toate simțurile, abilitățile și inteligența este motricitatea și accesul liber la mișcare. De aceea de când este foarte mic are nevoie să fie liber să se miște (așa poate cum la somn are nevoie să fie cuprins, chiar înfășat, strâns la pieptul mamei sau lipit de ea în pat). Când mai crește, copilul începe explorarea (mâinilor, a picioarelor, patului, camerei), începe să meargă de-a bușilea, să se ridice în picioare. Toate aceste acțiuni au nevoie de multă libertate (și siguranță, firește). De aceea am vrut să îi îmbrac pe copii cât mai comod și mai adaptat vârstei lor. Am căutat haine confortabile, din materiale cât mai moi, naturale, din bumbac ecologic și lână, cânepă sau in. Și am căutat haine deștepte, care au și un rol funcțional foarte bun, nu numai estetic sau fiziologic.
Este frumos să ai fată și să o îmbraci în tot felul de rochițe colorate, floricele, bentițe. Îmi aduc aminte cum era Ioana când era încă mititică…
… Si imi amintesc că încercam să găsesc tot felul de variante de rochițe/bluzițe cu chiloței asortați ca să ascund scutecul alb și total inestetic. Și da, când ești mamă de fetiță sigur te gândești să fie cât mai frumos…totul 🙂 Oricum ar fi fost, am ținut cont și de partea mai practică a hăinuțelor: de protejat capul de soare, de protejat genunchii cu jambiere, în picioare pantofiori cât mai moi, flexibili, dacă nu se putea în picioarele goale. Da, chiar și afară.
ioana la 4 luni
 
ioana pe plaja
 
ioana la sibiu
zana in gradina
prin parc
 

Cum îmbraci un băiat?

La Iancu părea mai simplu dar nu prea … mi se păreau hainele de băieței mult mai monotone, mai simple. Da, chiar mai urâte. La Ioana la roz am mai rezistat eu cât de cât dar bleu-ul de bebeluși…numai când îl vedeam simțeam că mă apucă depresia.
Pe Iancu îmi place să-l îmbrac cu șalvari. Mai groși sau mai subțiri, foarte utili pentru zona de scutec (mai mare) și atunci le dă o libertate mai mare de mișcare. Foarte important pentru echilibrul lor (atunci când își caută poziția de stat în funduleț), pentru mișcarea lor încă instabilă și în dezvoltare.
iancu la restaurant
Altfel, cele mai bune invenții: jambierele. Sunt colorate, suficient de groase (există și din lână merinos) cât să protejeze la târăș pe pământ, ciment, parchet, gresie. Protejează doar picioarele și lasă zona scutecului să respire (foarte bune pentru vară când nu vrei îi pui un pantalon pe el, doar scutecul și jambierele).
imageedit_2_9525098882
 
În parc, când nu aveam de gând să stăm prea mult, aleg un pantalon subțire (momentan tot lung, pentru că îl mai las să se dezmorțească pe jos) sau chiar un pantalon scurt.
imageedit_2_4350187912
 
imageedit_2_4489693187
 
imageedit_2_8242398597
Acum Iancu este în perioada de mers de-a bușilea și ridicat în picioare. Am nevoie să îi protejez genunchii și mai ales să îi ofer libertatea piciorului să simtă pământul, să învețe să calce drept, corect, să aibă mai multă stabilitate. Și îmi pare bine că am descoperit și scutecele Pufies care chiar înveselesc ținuta lui, chiar dacă nu sunt atât de expuse vederii ca și la fetițe (ce-aș mai fi vrut să știu de ele la Ioana, când nu știam cum să le mai maschez pe cele albe, simple). Dar despre scutecele Pufies v-am mai povestit aici. Și nu, nu mi-am schimbat părerea între timp, le folosim cu success.
Pufies are și un concurs acum, dacă intrați pe hailajoacă-pufies.ro și adăugați o fotografie cu o recomandare de loc pe care l-ați vizitat împreună cun cel mic, puteți câștiga săptămânal 4 pachete formate din scutece Jumbo Pack Pufies și șervețele umede Pufies. În plus, dacă încărcați cele mai multe locații diferite într-o săptămână, câștigați garantat un voucher eMAG în valoare de 500 de lei.
 
pufies