Cu cât vrei un copil mai independent și autonom atunci când crește, cu atât mai mult este nevoie să îl lași să fie dependent, atașat de tine atunci când este mic, adică să îi împlinești nevoile imediat și să îl lași să se desprindă în ritmul lui.
Autonomia înseamnă a se îndruma pe sine. Cu alte cuvinte – capacitatea de a-ți adopta propriile reguli si de a lua decizii. Pentru asta însă un copil are nevoie să se simtă ascultat, aprobat, protejat. Va putea învăța ce înseamnă să poți, să reușești, să greșești, să îți exprimi emoțiile. Ce înseamnă sa ai pe cineva alături, pentru tine, oricând, necondiționat.
De la naștere și până pe la 18 luni copilul are nevoie de iubirea și susținerea părintelui. Are mult mai multă nevoie de dimensiunea mămică și tătic (așa cum apar ele în Metoda ESPERE), are nevoie ca părintele să fie disponibil, prezent fizic și emoțional, are nevoie de un părinte care alină, îngrijește și vine în întâmpinarea nevoilor lui.
După vârsta de 18 luni începe autonomia, începe explorarea mediului care se extinde (casă, parc, familia extinsă, poate chiar grădiniță). Chiar dacă începem să îi vedem pe cei mici că se descurcă din ce în ce mai bine, că încep să mănânce singuri, să se îmbrace, să vorbească etc, părintele trebuie să rămână disponibil pentru copil atunci când el va căuta susținere, ascultare, îndrumare, ajutor. Părintele, acum mai mult decât oricând, îi va oglindi expresiile, emoțiile, fricile sau furiile, nu le va ignora. Le va explica, accepta și va fi acolo pentru copil, cu brațele, mintea și sufletul deschise. Va pune limite dar nu va forța nimic. Va vedea abilitățile dobândite ale copilului dar nu le va accelera. Cam până la 3 ani se întâmplă acestea.
În continuare, până pe la vârsta de 7 ani (nu degeaba sunt ”cei 7 ani de acasă”) părintele va fi cel dintâi suporter al copilului lui. Va intra în jocurile lui, va susține explorarea, fanteziile, însoțindu-l și în imaginar. Îl va învăța să numească emoțiile, să își gestioneze fricile, să-și exprime dorințele și să își dezvolte empatia deja înnăscută. Până la 7 ani nu îl va învăța să spună doar: mulțumesc, la revedere și sărut-mâna-pentru-masă, va fi un exemplu pentru toate aceste lucruri, va fi cel care îi va arăta, prin comportamentul propriu, care sunt valorile familiei, care sunt regulile (respectându-le la rândul său). Îl va învăța să ceară, să refuze și îl va respecta și iubi necondiționat, fără pedepse, fără recompense, fără amenințări și fără injoncțiuni. Părintele nu îl va vedea pe copil prea mare pentru… sau prea mic… ci doar așa cum este el.
În funcție de vârsta lui și de etapele firești prin care trece, copilul capătă mai multă independență, mai mult curaj, mai multă siguranță. Pentru câștigarea autonomiei are nevoie de spațiu, libertate și multe nevoi împlinite. Dacă vreți să citiți despre nevoile copiilor în perioada 0-3 ani, 3-7 ani și 7-14 ani vă invit să vedeți editorialul Wow, Mamica!
 

Eveniment vesel, jucăuș și cu informații importante

Mă bucur atunci când văd că au loc din ce în ce mai multe evenimente, întâlniri cu părinții în care se discută despre creșterea frumoasă, cu respect și iubire a copiilor. Proaspete mămici, mame de mai mulți copii, copii de toate vârstele, bloggeri, jurnaliști din presa de parenting, specialiști: psihologi, consultanți în nutriție…toți aceștia s-au întâlnit și au vorbit despre autonomia copiilor, despre nutriția echilibrată, despre mișcare, bucurie, veselie. Unde? La The Little Gym Bucharest, în cadrul campaniei Brânzică din 2 pahare de lapte – Danonino.
danonino prezentare delia lungu
Cei 2 speakeri (Delia Lungu și Luiza Pîrvu) au abordat 2 mari teme: autonomia și nutriția copilului între 3 și 6 ani. Moderator a fost Simona Dragomir (Balanescu) (o știți de la Itsy Bitsy). Ea ne-a împărtășit din experiențele sale de mamă, cum a resimțit autonomia copiilor ei și cum i-a încurajat pe aceștia să devină autonomi.
danonino
Delia Lungu – Psiholog si Redactor-șef suntparinte.ro – a povestit despre copilul autonom: ce este autonomia, beneficiile autonomiei, cum influențează stilurile parentale autonomia, cum să crești un copil autonom.
Luiza Pîrvu este Consultant în nutriție, mamică și ea, și a vorbit despre regulile de nutriție de la 3 la 6 anișori, despre aportul de vitamine în creșterea armonioasă a copilului și despre beneficiile lactatelor.
Voi cum faceți să încurajați autonomia copiilor voștri?
Veți găsi câteva idei urmărind concursul „Înscrie dovezile de voinicie ale copilului tău!”, derulat pe danonino.ro.