Cu aproximativ 5 saptamani in urma asteptam cu nerabdare sa petrec un week-end la Viscri 125, alaturi de Raluca Ichim si Chef Daniel Wendorf de la Société Gourmet, care au pus la cale pachetul pentru familii “Kids in the Kitchen. Week-end gourmet la Viscri”.
O sa intru lin in subiect, povestind la inceput cate ceva despre destinatie:

VISCRI

Nu mai e pentru nimeni un secret ca Viscri nu este doar unul dintre satele săsești din Transilvania, ci este inclus in lista patrimoniului mondial UNESCO. Anual este vizitat de mii de turisti straini si devine tot mai cunoscut si in randul turistilor romani, chiar daca in momentul de fata in Viscri nu mai sunt decat vreo 24 de sasi, care convietuiesc fericiti alaturi de romanii si de rromii de aici.
Dezvoltarea lui ca destinatie turistica se pare ca a inceput cu aproximatie in anul 2000, de cand au inceput sa-l viziteze mai ales turistii straini (la inceput preponderent germani, apoi si britanici, americani etc), care se multumeau cu cazare in casele localnicilor si cu mesele gustoase pregatite de acestia. Astazi situatia nu este cu mult diferita, turistii de pe toate continentele vin aici pentru a intra in contact cu specificul local, insa exista si case de oaspeti restaurate, care au pastrat specificul local si au un grad de confort ridicat. Si mai exista multe ONG-uri care incurajeaza turismul si activitatile conexe acestuia, prin conservarea patrimoniului si a meseriilor specifice zonei (producerea de produse de artizanat si decoratiuni interioare handmade, de produse gastronomice, de produse textile din lana ect). Un ambasador veritabil al acestei destinatii turistice este Printul Charles al Marii Britanii, care si-a achizitionat o casa saseasca la Viscri, unde revine periodic. Ceva dragut apropo de asta, găsiți pe Jurnalul.ro.
Vorbind despre cazare la standarde care sa-i multumeasca si pe cei mai carcotasi, un reper pentru aceasta destinatie este Viscri 125, un loc minunat unde sa te relaxezi activ in familie, explorand zona sau desfasurand activitati creative indoor. Poate va intrebati de ce aceasta casa cu facilitati pentru turism nu are o denumire de genul “Casa Maria” sau “Pensiunea Viscri”. Diferit in Viscri fata de multe alte zone de turism rural este faptul ca locurile de cazare sunt identificate prin numerele pe care le au casele, nu prin numele pe care le-au dobandit intrand in circuitul turistic, fara ca acest lucru sa fie impus de o anumita reglementare.

VISCRI 125

Revenind la Viscri 125 (despre care nu stiam mare lucru inainte sa ajung acolo), vorbim despre un loc extrem de viu, o casa saseasca generoasa ca spatii interior si exterior, cu interioare autentice, reabilitata in 2010. Casa este detinuta si administrata de catre o familie tanara (cu copii), desprinsa complet din peisajul urban al Bucurestiului, foarte receptiva la nevoile familiilor cu copii.
Cate ceva despre locatie:

  • Poarta de acces in curte este mereu deschisa in timpul zilei, la propriu
  • Poate caza cca 10 familii odata, in camere duble sau in “casa veche” ( 2 apartamente, pentru cazul in care se merge cu bunicii sau cu bona)
  • Spatiile comune sunt foarte mari: vorbim despre fosta sura reabilitata, cu un spatiu de servit masa la parter – cu iesire pe terasa, si cu un spatiu pentru relaxat/jucat/socializat – la etaj
  • Are o terasa minunata, cu vedere la “libertate” – dealurile intinse din Viscri
  • Are un spatiu natural de joaca pentru copii, desfasurat intr-o curte care se intinde pana pe dealul din fata, unde gasim: leagane de lemn, hamace, copaci pregatiti pentru catarat, teren de alergat mingea
  • Gradina de legume si plante aromatice (care include si un solar) este furnizorul numarul 1 pentru produsele care se prepara in bucatarie. Merele se culeg din merii din curte, prunele se mananca direct din copac.
  • Majoritatea produselor folosite la gatit sunt produse locale. Cu totul inedit: cerealele pe care copiii le pregatesc la micul dejun sunt preparate chiar de Viscri 125

Tarife, in cazul in care nu alegeti un pachet gata facut:

  • Cazarea per familie incepe de la 70 eur (include mic dejun), insa copiii au facilitati mari: cei sub 10 ani au cazarea si masa gratuite, iar cei intre 10-16 ani au 50% discount la pachet. Masa de pranz este 12 eur/pers, iar cina 15 eur/pers. Activitati in zona: cca 40 ron/pers (ex: tur cu bicicleta inchiriata)
  • In cazul in care beti o bere seara sau mai vreti o cafea/un ceai in timpul zilei, acestea nu sunt tarifate, ci sunt oferite cu mult drag din partea casei

VISCRI 125 & Société Gourmet

“Kids in the kitchen” – week-end gourmet la Viscri este unul dintre pachetele destinate familiilor cu copii, puse in practica in parteneriat cu Société Gourmet.
Designul unui astfel de curs este de 3 zile (3 nopti cazare), pe durata carora se intampla: 1 curs de gatit pentru copii, 1 curs de gatit pentru adulti, activitati outdoor pentru ambele categorii, impreuna si separat: excursie cu caruta in zona (la carbunari), tur ghidat de cicloturism, vizita la potcovar, pictura de icoane pe sticla.

Cum a fost week-end-ul nostru gourmet

Ne-am strans la Viscri in jurul mesei joi seara, vreo 10 familii cu copii de varste diverse (intre 2 si 8 ani), sosite din Bucuresti, Cluj, Sibiu. Noi am ajuns dupa un drum destul de greu, aglomerat pe Valea Prahovei, care ne-a luat vreo 5 ore, cu 2 opriri destul de scurte. Am gasit usa casei deschisa si pe Mihai (proprietarul) cu un zambet larg, calm si foarte primitor. S-a stat pana tarziu la un pahar de vin, in timp ce copiii au inceput sa se acomodeze cu locul (cei care venisera pentru prima data) si sa-si gaseasca jocuri comune.
A doua zi, la fel ca in fiecare dimineata care a urmat, am mic-dejunat pe terasa si ne-am bucurat de dulceturi bune, de cerealele marca Viscri 123, de fructe, paine de casa, socata si alte bunataturi.
Apoi copiii si adultii s-au despartit: copiii au ramas cu Raluca si cu Chef Daniel de la Société Gourmet pentru cursul de gatit, iar parintii au plecat cu biclicletele prin padure, la un tur ghidat.
Ce ne-am propus sa gatim impreuna cu copiii: hamburgeri de vitel cu chifle de casa + salata de legume la gratar + wafa cu inghetata de vanilie , decorata cu mure proaspete.

Intai am facut cateva pregatiri: am mers pe deal sa culegem mure si in gradina casei pentru legume si plante aromatice. Asa am aflat cum arata anghinarea, cimbrisorul, rozmarinul, menta, zucchini. Apoi am framantat aluatul pentru chifle, am pregatit frigaruile si le-am pus pe gratarul din curte, am batut inghetata si ne-am pregatit propriile wafe la un aparat special. Dupa care am mancat tot ce am pregatit J. Preferata mea: salata de legume la gratar cu otet balsamic vechi de 8 ani, asezonata cu rozmarin crocant, prajit in ulei de masline.
Dupa-amiaza copiii au plecat intr-o plimbare cu caruta pe dealuri, cu obiectiv final de vizitat: carbunarii – pentru a vedea cum se produce carbunele din lemn. Seara ne-am strans din nou cu totii la cina, adulti si copii, am mai povestit, ne-am mai jucat, ne-am imbracat mai gros si am iesit la un pahar de vin pe terasa.
In ziua urmatoare a venit randul adultilor sa gateasca, dar abia dupa-amiaza. Pana atunci, am facut o plimbare in gasca la fierarul/potcovarul din sat, ca sa vedem cum se potcovesc caii. Familia de potcovari din Viscri, singura din zona se pare, este o familie de rromi ochiosi, frumosi, muncitori si foarte primitori. Ne-au aratat cum se fac potcoavele si cum se incalta calutii. Si am primit o minipotcoava pe care eu si Sabina ne-am propus sa o dischim si sa ne-o agatam la gat.
Meniul (pentru cina), pe intelesul tuturor, preparat de catre cei mari, a fost: tarte flambe, pastrav afumat la fata locului cu orez rosu (orez cu sfecla), iar la desert: piersica coapta pe pat de biscuit/fursec, cu inghetata. Parintii s-au amuzat foarte tare gatind si, pentru ca am participat la ambele cursuri, va spun si voua secretul: copiii au fost muuult mai constiinciosi decat adultii, n-am avut niciun dezertor. Parintii s-au distrat, unii s-au mai si fofilat, Daniel a transpirat din greu alaturi de cursantii lui, iar unii dintre copii n–au vrut cu nici un chip sa iasa din bucatarie, ba chiar au si ajutat J.
Pana au terminat adultii de gatit, copiii au invatat de la preotul ortodox din sat cum sa picteze icoane pe sticla. Nu pot descrie cat de tare le-a placut si cat de atenti si de implicati au fost. Si ce icoane minunate au iesit, fie ca au fost pictate de cei mai mici (3-4 ani) sau de cei mai mari (7-8 ani).
Iar seara, daaa, seara a venit momentul sa mancam ce au pregatit cei mari si sa ne bucuram de vinurile recomandate de Daniel. Copiii mai mici ( a se citi inclusiv Sabina) au avut ceva probleme cu orezul rosu, caci la ei in bucatarie creste doar orez alb sau galben (daca punem si niste curry), asa ca parintii au primit si portiile lor. In schimb, unii dintre copii au primit putina inghetata, chiar daca era pregatita cu un strop de vin de Porto. Preferatul meu: minunatul desert, pe care nu-l pot compara cu niciun alt desert de pana acum. Piersica era acoperita cu o spuma usoara de albus de ou cu cimbrisor, iar inghetata avea gust usor amarui de la vinul de Porto. I-am spus si lui Daniel, va spun si voua: a fost cel mai minunat desert pe care l-am mancat pana acum si sunt o mare consumatoare de deserturi!

Ce mi-a placut foarte tare in week-end-ul de care va povestesc:

  • Copiii s-au imprietenit fara sa conteze varstele si fara sa fie incurajati prea tare de parinti
  • Nu ne-am simtit nicio secunda turisti, ci musafiri: am intrat prin toate cotloanele bucatariei, am primit mic dejun chiar daca am depasit ora de mic dejun, meniul meu de neconsumatoare de carne a fost adaptat fara probleme, din mers
  • Am petrecut timp si impreuna cu Sabina si separat si am facut o gramada de lucruri pe care nu le facuseram inca (pictat icoane pe sticla, de exemplu)
  • Am mancat si mancaruri specifice zonei (mamaliga cu branza la cuptor si cu dulceata de afine), dar si meniu gourmet
  • Cat de bine dau Société Gourmet si Viscri 125 impreuna – si nu vorbesc aici de cele doua business-uri, ci de oamenii care le dau viata si care reprezinta 99% din business

Ocazii sa ajungeti la Viscri 125 vor mai tot fi: se pun la cale ateliere creative pentru copii: un atelier de decorat bostani (posibil la pachet cu atelier de pictat ceramica)– in sezonul dovlecilor (oct-nov) si un atelier pentru confectionat decoratiuni de Craciun (la pachet cu decorat hartie de impachetat cadouri)– in perioada Sarbatorilor de iarna (dec).
Iar Société Gourmet are inca deschisa lista de inscrieri pentru “Vanatoarea de trufe” de la finalul lui septembrie, care vine la pachet cu cursul de gatit cu trufe.
Pofta buna sa aveti 🙂 !