Probleme cu uleiul, impurități și obiecte străine aspirate în motor, viteză excesivă, uzură, toate acestea reprezintă  o serie de lucruri care pot cauza defectarea unei turbine auto. Depistarea timpurie a problemei te poate salva și ajuta să economisești bani, scutindu-te de bătăi de cap pe termen lung.

Există câteva semnale tipice care arată că turbina ar putea fi pe cale să cedeze și că are nevoie de întreținere urgentă. Un procedeu des întâlnit ca metodă de remediere a problemei este recondiționarea acesteia în loc de înlocuirea ei cu o piesă complet nouă.   

Care sunt semnele unei turbine defecte

O verificare profesională sau o diagnosticare poate determina problema și motivul deteriorării turbinei. Înainte de asta, însă, există câteva semne de avertizare comune care te pot atenționa când este ceva în neregulă cu turbina. 

Performanță scăzută

Este posibil să fi observat că autoturismul manifestă o lipsă de putere, nu mai accelerează la fel de repede sau că nu reușește să atingă viteza maximă. În acest caz, trebuie verificată starea filtrelor de aer și ulei și a țevilor din interiorul turbinei. Poate ar trebui doar curățate, sau poate înlocuite.

Lumina de verificare a motorului

Lumina de verificare/avertizare a motorului care apare pe tabloul de bord nu este niciodată o veste bună. Aceasta poate indica un număr mare de defecțiuni diferite, inclusiv defectarea turbinei.

Un mecanic experimentat competent ar putea diagnostica defecțiunea în urma unei examinări și recomanda daca sunt necesare procedurile de recondiționare turbină

Zgomote ascuțite în timpul condusului

Uneori, o turbină defectă te va atenționa de acest aspect printr-un soi de șuierat sau sunet de burghiu greu de ignorat, în special atunci când intră în funcțiune la aproximativ 1000-1500 rpm. Este un semn că roata sa ar putea fi deteriorată. Totodată, turbocompresoarele defecte emit adesea zgomote puternice atunci când sunt sub presiune. 

Evacuarea fumului

Fumul de eșapament albastru sau gri (în special atunci când motorul atinge un regim mai ridicat de turație) poate fi o consecință a scurgerilor de ulei de motor în sistemul de evacuare, iar acest lucru poate indica o serie de defecțiuni ale turbocompresorului.

Cum se recondiționează o turbină defectă

Dacă ai observat cel puțin unul din aceste semne și ești îngrijorat, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi cu mașina la un service. Doar așa te asiguri dacă, într-adevăr, turbina este de vină. Continuând să conduci cu ea defectă își poate distruge motorul și poate fi periculoasă. În funcție de experiența mecanicului, acesta fie va înlocui, fie va repara piesa stricată sau te va trimite la un centru de recondiționări turbine.

Procesul de recondiționare înseamnă a readuce turbina la o stare cât mai apropiată de cea nouă. Este unul destul de complex, profesional și trebuie efectuat în service-uri specializate.

Pentru recondiționare, se folosește turbina inițială, înlocuindu-se componentele uzate sau deteriorate, după ce acestea au fost inspectate în raport cu specificațiile echipamentului original.

Piesele de înlocuire trebuie neapărat să fie noi și în perfectă stare de funcționare, conform standardelor de producție originale. Astfel, turbina recondiționată ar trebui să aibă o funcție cel puțin echivalentă cu cea originală. Totodată, ar trebui să îndeplinească standardele OEM în ceea ce privește toleranțele, durabilitatea și calitatea ți să beneficieze de aceeași garanție ca o turbină nouă.

Așadar, dacă observi oricare dintre semnele de avertizare de mai sus, ia legătura cu un service auto sau un centru ce asigură recondiționări și înlocuiri profesionale, de înaltă calitate. Atenție, recondiționarea turbinei nu echivalează cu o simplă reparație, ci presupune înlocuirea tuturor pieselor uzate din interiorul vechii turbine, singura excepție fiind carcasa.