Cineva are nevoie de idei pentru tema “glasul pădurii“, care să conţină dialog.

Analiza subiectului: bănuiesc că se aşteaptă o compunere în care să redaţi conversaţia dintre voi şi o pădure. Este foarte simplu… nu trebuie decât să vă gândiţi la ce aţi vrea să întrebaţi sau să ştiţi de la o pădure, sau ce ar putea o pădure să vrea să vă spună sau să vă întrebe… Puii de compuneri 1 sunt mai multe opţiuni pentru prima variantă, cei de la punctul 2 sunt pentru a doua.

Secretul pentru a scrie compuneri cu dialog, mai ales atunci când nu aveţi un final dat, este să luaţi fiecare replică pe rând şi, de fiecare dată, să vă puneţi în pielea personajului care răspunde, privind replica dinainte de parcă aţi vedea-o pentru prima dată. Închipuiţi-vă că vă aşezaţi foarte comod pe un norişor de imaginaţie şi vedeţi care e primul răspuns / prima replică care vă vine în minte, din punctul de vedere al personajului în a cărui piele v-aţi transpus… 🙂

Pui de compuneri 1 – glasul pădurii răspunde
– Vă plimbaţi printr-o pădure şi vedeţi multe gunoaie pe jos. Nu puteţi să vă abţineţi şi vă întrebaţi cu voce tare “Oare cum şi de ce îi suportă pădurea pe oameni dacă ei fac atâta mizerie?”. Auziţi dintr-o dată un glas care vă răspunde…
– Vă plimbaţi printr-o pădure cu copaci impresionant de înalţi şi, fără să vă daţi seama, vă întrebaţi cu voce tare “De ce or fi copacii aceştia atât de înalţi? De ce n-au crăci mai jos, să pot să mă sui şi eu în ei?”. Auziţi un glas care vă răspunde…
– Vă plimbaţi printr-o pădure mare, mare, mare, atât de mare, încât vă întrebaţi “Oare cum era pădurea asta când era mică?”. Dintr-o dată, un glas vă răspunde…
– Vă plimbaţi printr-o pădure, întrebându-vă în gând dacă aici o fi casa de turtă dulce din Hansel şi Gretel. De parcă v-ar fi auzit gândurile, un glas vă răspunde…

Pui de compuneri 2 – glasul pădurii întreabă
Vă plimbaţi pintr-o pădure [descrieţi-o pe scurt] şi, la un moment dat [când? când v-aţi oprit? când aţi cules o floare? când aţi tras de o ramură? etc.], auziţi un glas care:
– vă roagă să încetaţi ce făceaţi
– vă întreabă cât e ceasul
– vă întreabă dacă veniţi dintr-un oraş şi dacă puteţi să-i descrieţi cum e acolo
– vă roagă să o ajutaţi să găsească ceva ce a pierdut de mult

Oricare ar fi varianta aleasă, nu uitaţi să descrieţi puţin cum arată pădurea, cum sună glasul ei şi dacă se mai aude / vede ceva atunci când aceasta vorbeşte (se mişcă frunze, se înclină copaci… etc.). De asemenea, nu uitaţi să-i mulţumiţi pădurii pentru că v-a răspuns, înainte să o luaţi mai departe pe drumul vostru 🙂

Pui de compuneri 3 – bonus 🙂
Imaginaţi-vă dialogul dintre o pădure şi:
– o pasăre călătoare, despre cum arată pădurile din alte colţuri ale lumii
– vânt, pădurea plângându-se că vântul o bate prea tare, iar vântul explicându-i de ce
– soare, pădurea plângându-se că soarele o arde prea tare, iar soarele explicându-i de ce
– pământul pe care se află, despre oamenii care trec pe acolo
– pajiştea alăturată, despre iubirea lor imposibilă

Spor la scris!