Tema: la final de clasa a 8 a, cineva are de scris despre cativa fost profesori, printre care si doamna invatatoare.

Pui de compunere 1 – clasic
Daca vrei o compunere mai “cuminte”, arunca o privire pe puii scrisi pe tema “portretului“, vei gasi mai multe sugestii si intrebari care sa te ajute sa-ti compui textul.

Pui de compunere 2 – ce ai invatat
Descrie-ti invatatoarea prin prisma lucrurilor pe care le-ai invatat de la ea…
– Ce lucruri te-a invatat care raman si acum cu tine, care te vor ajuta si pe viitor?
– Ce activitati ati facut impreuna care ti-au placut, din care ai invatat lucruri utile, sau care pur si simplu te-au facut sa te simti bine, sa te distrezi etc?
– Ai avut vreodata vreo problema pe care invatatoarea te-a ajutat sa o rezolvi?
– Ti-a dat vreun sfat valoros, legat de scoala sau de viata ta personala, care te-a ajutat intr-o anumita situatie?

Pui de compunere 3 – reteta pentru o buna invatatoare
Pe o ciorna, scrie cateva cuvinte (intre 5 si 7, de exemplu) care crezi tu ca iti caracterizeaza invatatoarea (seriozitate, caldura, inteligenta, spontaneitate… etc). Apoi scrie compunerea ca si cum ai scrie o reteta pentru o mancare…
“Se ia un aspect fizic demn de o printesa. Se amesteca cu multa inteligenta si cunoastere despre lume. Se adauga simtul umorului si multe zambete…” – compune-ti astfel portretul invatatoarei, fara sa uiti concluzia, adica ce se obtine din acest amestec – de exemplu, “astfel se obtine o invatatoare ca a mea, care are grija de elevii sai…” etc.

Pui de compunere 4 – “daca n-ar fi, nu s-ar povesti”
Descrie-ti invatatoarea pornind tot de la ce ai primit de la ea, dar pe formula “daca n-ar fi, nu s-ar povesti”. De exemplu: “fara doamna invatatoare, acum nu as sti sa…”, sau “fara ea, nu as putea sa…”. Eventual fa in prealabil o lista cu tot ce ai aflat de la ea pe o ciorna, care sa te ajute sa scrii mai usor…

Spor la scris!