Cred cu tărie că cele mai faine jocuri din copilărie sunt cele simple, cu frunze, flori, fire de iarbă, un băț sau o piatră și noroi… mult noroi. Îmi pare rău pe de o parte pentru mămicile care trebuie după toată distracția să spele toate hainele de altfel impecabile înaintea jocului, dar distracția (cu pământ sau nisip amestecat cu multă apă… ce mai… să o zicem pe românește: cu noroi) este cea mai tare dintre toate.
Ba mai mult, cei de la Universitatea din Copenhaga spun că există chiar legături strânse între numărul diferitelor bacterii din corpul copiilor și riscul de a dezvolta alergii odată cu trecerea timpului. Pe scurt, cercetătorii explică faptul că nu ar trebui să ne ferim să ne lăsăm copiii desculți în iarbă din când în când sau să se joace cu frunze de pe jos din parc ori să stea în groapa de nisip fără încălțări, întrucât bacteriile luate în aceste feluri sunt unele care ajută sistemul imunitar la dezolvarea lui optimă. Și aceste nu este singurul studiu care a condus la această concluzie.
Revenind însă la jocurile noastre, pentru că astăzi nu vă povestesc despre studii și cercetări serioase, joaca în noroi este foarte fun. Băieții devin instant calaveri care trebuie să ajungă în partea cealaltă a lacului pentru a salva lumea de forțele răului, însă noroiul este de fapt o armată care nu le permite să înainteze ușor, iar fetele pot transforma noroiul în plăcinte colorate, ba chiar unele cu sclipici dacă așa este specificat în rețetă. Desigur, rolurile se pot schimba, căci și prințesele se luptă pentru forța binelui și atunci domnii intră în bucătărie pentru desert. Orice rol ar avea cei mici, senzația pe care o ai când te joci în noroi e unică. E un fel de plăcere vinovată, ar trebui să încercați și voi alături de cei mici și vă veți reaminti sigur cât de fun este totul. 😀
Nu am să înțeleg niciodată de ce după ploaie locurile de joacă din parcuri sunt goale și nici de ce noroiul este acea “forță” care ține departe toți copiii cu părinții de mână.
Nu mai păși în noroi și baltă, ia-o și tu măcar o dată pe bordură” îmi sună în minte un îndemn pe care mi-l spunea mama acum mulți ani și de care nu am ținut niciodată cont, din păcate pentru hainele mele și mâinile mamei mele. Murdărirea e sănătoasă și mai e și distractivă pe deasupra!
Sursă foto: audreyjm529/ Flickr.com.