Atunci când stai în oraș și mai ales la bloc singurele momente în care suntem aproape de natură sunt cele în care ne plimbăm prin parc sau atunci când ieșim la piață pentru a ne cumpăra fructe și legume. Există însă mai multe trucuri prin care putem observa natura din jurul nostru și atunci când poate orașul în care locuim nu este unul cu puțină poluare, puține blocuri gri și mașinile să le putem număra pe degete.

1. Fiți atenți la detalii

Copiii o fac mult mai bine decât noi, pentru că cei mici au imaginație, sunt mult mai creativi decât adulții și nu în ultimul rând scopul lor nu este acela simplu de a ajunge din punctul X la punctul Y, ci acela de a descoperi. Dacă vom încerca și noi să ne ridicăm de mai multe ori capul din pământ atunci când mergem pe stradă sau să ne uităm și în curtea blocului, nu doar la drumul cel mai scurt către metrou sau spre mașină, atunci lucrurile se vor schimba.
Nu știu de voi, dar eu am descoperit zilele trecute cum în curtea blocului unde locuiesc sunt mai mulți greieri care țin companiei noapte de noapte stelelor și cântă de mama focului. La fel, în drum spre metrou am văzut cum mai mulți vecini au așezat cuiburi pentru păsări și chiar lângă parcarea mare de lângă bloc am văzut trei fluturi albi ieri. Durează un moment să le descoperim pe toate, dar ne ajută să ne reamintim că universul este mai mare decât ceea ce percepem noi zi de zi.

2. Plimbările se fac și pe drumuri nedescoperite

Am descoperit că atunci când ajung în parc sau într-o pădure cunoscută mai niciodată nu încerc și alte drumuri decât pe cele pe care le știu deja. Și asta este valabil și pe drumurile pe care le fac zilnic, drumuri care s-au cam schimbat în ultima perioadă, pentru că încerc să descopăr lucruri noi. Și ce dacă asta înseamnă să fugăresc o pisică maidaneză pentru a descoperi unde-și are ea culcușul pe timp de zi?

3. Nimeni nu reinventează roata

Deși informații despre cum putem descoperi natura găsim peste tot, părerea mea este că lucrurile simple funcționează de fiecare dată cel mai bine: plimbări lungi, minte deconectată, atenție la detalii și lăsați-vă imaginația liberă. E atât de simplu și uneori parte atât de complicat.
Citiți mai multe despre subiect pe kidsdiscover.com.
Sursă foto: Forest Wander/ Flickr.com.