Organismul copilului se afla intr-o continua dezvoltare, deci are nevoie de nutrienti calitativi, care sa ii asigure o crestere sanatoasa si energie pentru activitatile zilnice de la scoala sau gradinita. In ceea ce priveste consistenta tuturor meselor zilnice, trebuie avut in vedere faptul ca micului dejun ar trebui sa ii fie acordata o atentie speciala, intrucat dimineata copilul are nevoie de o sursa energetica bogata.

De multe ori, copilul refuza micul dejun, iar acest lucru influenteaza negativ nivelul de glucoza din sange, ceea ce il va face sa aiba o stare de oboseala, nervozitate si senzatie de foame acuta pe parcursul zilei. Pentru a evita aceasta problema, este important sa i se ofere copilului o educatie nutritionala corespunzatoare pe masura ce creste. Se recomanda ca micul dejun sa nu fie vazut drept o povara si o pierdere de timp. Astfel, copilul va intelege importanta mesei de dimineata si aportul ei in starea de bine generala.

Importanta micului dejun

Micul dejun este incurajat nu doar de nutritionisti, dar si de doctori in general. Cel care se opreste din graba de dimineata si ia o mica gustare va elimina riscul de a deveni mai tarziu supraponderal si nu se va mai confrunta cu probleme de concentrare pe parcursul zilei.

Parintii trebuie sa stie ca 25% din energia unui copil este data de un mic dejun consistent si sanatos. In plus, studiile au demonstrat ca exista o legatura intre micul dejun si factorii de risc cardiometabolic la copii, mai ales la cei cu varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani. Dezvoltarea sanatoasa presupune un mic dejun cu nutrienti esentiali, in cantitati potrivite, iar mai tarziu poate insemna un stil de viata al viitorului adult.

In cadrul programelor de la unele scoli si gradinite private exista chiar o regula benefica pentru cei mici: pachetelul de acasa, care se mananca intr-o pauza luata special pentru micul dejun. Dupa o dimineata agitata, masa este binevenita pentru stomacul celui mic.

Idei gustoase pentru dimineti sanatoase

Atunci cand vine vorba despre alegerea tipului de mancare pe care copilul il prefera trebuie sa se ia in calcul aportul nutritional. Asadar, un mic dejun sanatos poate contine urmatoarele produse, in functie de preferintele celui mic:

  • fructe si legume bogate in vitamine si minerale;
  • cereale pentru copii cu fibre;
  • produse lactate;
  • produse vegetale;
  • alimente cu continut bogat in proteine.

Nu se poate prepara un mic dejun care sa contina toate alimentele mentionate anterior, dar acestea se pot alterna de la o zi la alta.

Teoria este usoara, insa misiunea de parinte care trebuie sa isi convinga copilul ca micul dejun este important este destul de dificila. Toate ingredientele trebuie sa fie prezentate intr-o forma cat mai atractiva. In plus, copiii iubesc diversitatea, culoarea si tot ce e nou.

Iata trei idei de mic dejun sanatos, gustos si rapid cu care parintii nu vor da gres!

Mic dejun rapid si satios

Cerealele sunt ideale pentru micul dejun sau chiar pentru o gustare de dupa-amiaza. Acestea se pot combina chiar si cu lapte vegetal in cazul in care cei mici sunt intoleranti la lactoza. Cerealele asigura aportul necesar de fibre pentru organism, iar variantele fara gluten si cu continut scazut de zahar sunt foarte sanatoase. Aceasta este varianta cea mai rapida si hranitoare de mic dejun, mai ales daca nu exista timp suficient pentru un preparat mai complex.

Un sandwich altfel

Un sandwich sanatos nu contine mezeluri sau alte alimente procesate. Alternativa? Sandwich-ul cu unt de arahide. Aceasta este o varianta buna atat pentru micul dejun de acasa, cat si pentru pachetelul copilului. Copiii vor iubi gustul untului de arahide si in acelasi timp le va fi asigurat aportul de fibre, vitamine si minerale. Variantele bio si fara sare sunt cele mai indicate pentru micuti.

Piure la mic dejun

Piureurile de fructe si legume sunt o varianta nemaipomenita pentru un mic dejun natural, avand vitamine care asigura energia pe tot parcursul zilei. Lista de ingrediente care pot fi folosite pentru prepararea piureurilor este extrem de bogata: mere, dovleac, pere, morcovi, cartofi dulci, fructe de padure, spanac, banane, smochine, capsune, mango, piersici, avocado si multe altele. Acestea pot fi combinate in functie de preferintele copilului. Pentru diminetile mai grabite este bine ca parintii sa fie pregatiti cu piureuri gata preparate, care pot fi gasite in magazinele cu produse bio.