Până să devin mamă nu aș fi putut să concep cu mintea – cât de mic, de fragil și delicat este un bebeluș, câte nevoi are și de ce este important să ai un ritm și niște mici ritualuri, în fiecare zi. La foarte scurt timp după nașterea Ioanei am înțeles că băița de seară nu este ca să speli bebelușul (pentru că nu, un bebeluș nu este într-atât de murdar încât să trebuiască să îl speli în fiecare zi…), am înțeles de ce se liniștea din plâns sau agitație atunci când o țineam la pieptul meu, de ce masajul pe care i-l făceam seara, înainte de culcare o liniștea și o ajuta să doarmă mai bine. În mod sigur am auzit că toate aceste obiceiuri sunt foarte bune dar până nu ajungi să le trăiești, nu înțelegi prea bine de ce, ce semnificație au și ce îți aduc bun în viața de zi cu zi.
Aveam să descopăr mai târziu (prin vestita tehnică: încearcă-și-vezi-ce-se-întâmplă) că dacă săream peste vreunul dintre aceste mici obiceiuri pe care ni le formasem, ceva nu era bine, ori noaptea mai agitată, ori bebelușul mai încordat… Ritualul masajului și băiței din fiecare seară (sau aproape, hai să nu zic că eram chiar așa de conștiincioasă), din primul an de viață al Ioanei, avea să fie la fel de important ca ieșitul afară (indiferent de vreme) și ca ora de masă (după ce am început diversificarea). În acele 30 de minute pe care le petreceam seara, cu toată atenția asupra ei, cu toată dragostea și cu tot ce aveam eu să dăruiesc mai mult: atingeri, cuvinte, cântece, mângăieri, povești…în acele minunte magice de în-doi sau în-trei aveau să devină unele dintre cele mai frumoase amintiri pe care le avem din bebelușia fetiței noastre.
Când avea vreo trei sau patru săptămâni, încurajați de o prietenă cu experiență în lucru cu bebelușii, i-am făcut Ioanei prima baie în cada plină cu apă. Era un ghemotoc mic ce se relaxa și zâmbea în apă caldă, amintindu-și, probabil, de ceea ce trăise, nu demult, în uterul mamei ei. Din acel moment a început o altă etapă a serilor noastre pentru că acea plutire în apă, căldura și libertatea pe care le avea, au ajutat-o mult – la somn, colici, felul în care se hrănea, motricitatea, tot…
Apa a rămas prietena ei cea mai bună. Și acum, la aproape 8 ani își umple cada cu apă și se relaxează plutind în ea.
Anii au trecut și obiceiurile de baie s-au schimbat. Și da, vine o vreme, așa cam de când o iau târâș-grăbiș de-a-bușilea și până…ăhă…mulți ani încolo – când copilul va fi într-adevăr mult prea murdar pentru a mai călca prin casă. Așa că este nevoie să ne adaptăm, să fim flexibili, să observăm nevoile copiilor și da, dorințele lor. A fost o vreme când Ioana nu voia să se atingă de nimic altceva decât de apă, respingea orice săpun, orice șampon, spălatul pe păr era un chin mare și de aceea, se întâmpla și rar. Apoi, a venit vremea băii cu spumă multă în ea. De asemenea, nu demult a apărut și dorința de a-și alege singură produsele de igienă. Ce să-i mai faci…nu?
De ce mamele sunt importante și pentru alte mame
Cred că mamele (mai ales când sunt la început de drum într-ale mămiceniei) au nevoie de susținere, la fel de mult cum au nevoie să știe că au mai fost alte mame care au trecut prin ce trec ele, au întâmpinat probleme asemănătoare sau au fost în situații similare. De aceea, când nu știi ce să faci, în general, o suni pe prietena ta care este și ea mamă la rândul ei, pentru un sfat sau o recomandare. Și da, poate că veți spune că n-ar trebui să ascultăm de păreri neavizate – nici nu recomand ca sfaturile medicale să fie ascultate din altă parte decât de la medici – doar că … în restul cazurilor… prietena-mamă-cu-mai-multă-experiență este persoana la care te duci pentru tot: ascultare, îmbărbătare, sfaturi despre diverse produse și multe alte lucruri.
Subliniez alianța aceasta a mamelor și faptul că învățăm mereu una din experiența celeilalte, pentru că vreau să vă spun de o campanie foarte frumoasă pusă la cale de NIVEA – o campanie de testare. Adică: NIVEA oferă tuturor mămicilor care doresc să încerce produsele lor, posibilitatea de a se înscrie în campania de testare – În fiecare lună poți testa un nou produs NIVEA BABY! Dacă vreți să aflați mai multe despre noile produse NIVEA și despre campania de testare puteți accesa nivea.ro.
Ce folosim noi la baie
Unul dintre produsele noastre preferate de baie, la care ne întoarcem mereu cu drag este șamponul și spuma de baie NIVEA Baby. Am rămas cu amintirea mirosului fin încă de când era domnișoara noastră mică, așa că, folosirea lui nu are doar rol de curățare ci și de nostalgie din fragedă bebelușie. Mi-au plăcut mereu textura și proprietățile de îngrijire pe care le oferă (hidratare a pielii și de protecție) și faptul că este un produs conceput pentru pielea sensibilă. Chiar dacă este pentru bebeluși, încă o folosim (cu toții, da, recunosc…) la baie.
Pentru că fac parte dintre mamele care testează produsele NIVEA, vreau să vă spun că într-adevăr sunt foarte faine și că dacă nu le-ați încercat până acum, puteți să le dați o șansă!
Eu folosesc acum pentru baia copiilor NIVEA Soft Shampoo & Bath, în formula îmbogățită cu extract de mușețel. Este recomandată și dezvoltată în colaborare cu medici pediatri și dermatologi, este testată clinic și dermatologic și … în formula ”fără lacrimi”! Dacă ați încercat un alt produs care face să usture ochii atunci când îi spălați pe cei mici pe cap, atunci știți de ce este importantă această formulă blândă cu ochii!
Din experiența mea:
- întotdeauna la baie folosesc o cantitate mică de șampon, pentru păr și una mică pentru corp. La Ioana, care are părul lung, prefer să o spăl de două ori cu șampon decât să pun o cantitate mai mare pe păr. Cred că NIVEA Soft Shampoo & Bath este suficient de eficient în cantități mici.
- copiii nu au avut niciodată probleme după folosirea produselor de baie de la NIVEA.
- îmi place mirosul produselor NIVEA pentru că nu este puternic, ba din contră, este chiar discret și îl prefer așa.