În acest context economic fragil, puternic afectat de apariția noului coronavirus, foarte multe persoane fizice, instituții și societăți comerciale întâmpină greutăți financiare. Dacă până în prezent, pentru unii, salariile abia reușeau să acopere cheltuielile zilnice sau existau companii care aveau întârzieri la plată, criza sanitară a adâncit și mai mult problemele financiare. Imposibilitatea gestionării la timp a costurilor generează, însă, situații extrem de complexe, astfel că te poți alege foarte ușor cu eticheta de rău platnic. Deși nimeni nu-și dorește acest statut, poți ajunge, chiar și fără să știi, în Biroul de Credit sau Centrala Incidentelor de Plăți. Iată cum te poți alege cu o astfel de reputație:

Ai restanțe la plata creditelor bancare

Indiferent dacă ai împrumutat bani de la o instituție de credit, ești codebitor sau garant, dacă ratele nu sunt achitate la scadență riști să ajungi pe lista rău-platnicilor. În momentul în care creditorul consideră că nu ți-ai îndeplinit obligațiile de plată, prima măsură pe care o va lua este înregistrarea în baza de date a Biroului de Credit sau în Centrala Riscului de Credit.

Restanțele sunt raportate la Biroul de Credit, dacă întârzierea depășește 30 de zile calendaristice iar suma neachitată este mai mare de 30 de lei sau echivalent, indiferent de valută. Însă, instituțiile financiare au obligația să te anunțe, cu 15 zile înainte de a te declara ca rău-platnic, că înregistrezi întârzieri pentru plata ratelor și că datele tale vor fi transmise mai departe.

Nu ți-ai achitat la timp datoriile față de furnizori

Catalogarea ca rău platnic se traduce printr-o situație extrem de nefavorabilă pentru consumatorii persoane fizice sau companii. În cazul în care nu îți plătești la timp datoriile față de furnizori, poți înregistra un istoric negativ. În acest sens, poate fi vorba de firmele care îți furnizează anumite servicii, cum ar fi cele de distribuție electrică, internet, telefonie, apă, gaze naturale sau multe altele. Agenții economici pot fi raportați ca rău platnici de către furnizorii de produse, materii prime și materiale, în situația în care aceștia nu-și încasează la timp banii pentru facturile emise către tine. De altfel, și tu poți raporta clienții rău platnici aici, dacă nu reușești, la rândul tău, să-ți recuperezi creanțele de la clienți.

Înregistrezi evenimente în Centrala Incidentelor de Plăți

Societățile comerciale pot fi considerate rău platnice și dacă înregistrează incidente în Centrala Incidentelor de Plăți. Mai exact, este vorba despre o structură specializată în colectarea, stocarea și centralizarea informațiilor specifice incidentelor produse de titularii de cont cu bilete la ordin, cambii și cecuri. Astfel, dacă emiți un instrument de plată fără acoperire, fără autorizarea trasului sau cu o dată falsă, vei fi înregistrat cu incidente de plată și, automat, considerat rău platnic de colaboratorii care îți verifică situația în rapoartele CIP.

Cu cât numărul incidentelor de plată este mai mare, iar data ultimului eveniment mai recentă, cu atât firma ta va fi considerată mai riscantă, în ceea ce privește plățile față de partenerii de afaceri. În schimb, dacă nu ai evenimente înregistrate în ultimii 7 ani, bonitatea ta va fi mai ridicată.

Nu ai plătit dobânzile/comisioanele aferente cardurilor de credit

Dacă obișnuiești să folosești carduri de credit, asigură-te că îți achiți în termen toate taxele către banca emitentă. În caz contrar, vei fi etichetat drept rău platnic. Instituțiile bancare precizează foarte clar că este obligația clienților de a se informa cu privire la toate comisioanele, dobânzile, taxele sau orice alt fel de acțiuni și modificarea acestora. Așadar, dacă nu cunoști regulile impuse, practic, îți asumi consecințele de a fi declarat rău platnic.  Nu poți motiva că nu ai știut ce fel de operațiuni sunt aplicabile situației tale.

În funcție de gravitatea abaterii, eticheta de rău platnic îți poate crea dificultăți în obținerea altor credite, semnarea unor contracte de colaborare cu anumiți parteneri de afaceri sau imposibilitatea găsirii finanțării dorite. Prin urmare, este important să-ți gestionezi, cu atenție, cheltuielile și să-ți achiți datoriile la timp, ca să eviți orice situație neplăcută pe care ți-o poate crea un istoric negativ.