Lumea modernă este competitivă, iar viitorul pare să aparțină acelora care sunt pregătiți să realizeze munci înalt calificate. Dată fiind amploarea utilizării sistemelor automatizate, este foarte probabil ca acțiunile repetitive – cu grad de calificare slab sau inexistent – să fie treptat preluate de roboți. Aceștia sunt considerați de către specialiști mai eficienți pentru muncile necalificate, mai ieftini ca nivel de costuri de operare și întreținere și pot lucra permanent.

În aceste condiții, este important de înțeles că formarea profesională de calitate a unui adult începe încă din copilărie și ar trebui să fie orientată atât pe dezvoltarea aptitudinilor native și asimilarea materiilor din curricula școlară, cât și pe studiul unor domenii de viitor. Acestea pot deveni fie aptitudini secundare, dar absolut necesare pentru îndeplinirea unei activități, precum cunoașterea unor limbi străine sau programe de calculator, fie chiar principala activitate a adultului – programarea și crearea de roboți și sisteme automatizate, de exemplu.

Învățarea unei limbi străine

Una dintre cele mai bune opțiuni în afara școlii o constituie învățarea unei limbi străine, care să completeze informațiile primite în școală, iar alegerea multora este un curs de germană pentru copii.

Germania este a patra economie a lumii, cea mai întinsă și mai populată țară din Europa, „locomotiva” Uniunii Europene, cu un viitor estimat în note similare de performanță. În aceste condiții, știut fiind faptul că statul german condiționează, într-un fel sau altul, angajarea de cunoașterea limbii, învățarea acesteia din urmă reprezintă o excelentă aptitudine secundară. Dacă luăm în considerare că germana și engleza fac parte din grupul limbilor germanice, deci similare ca structură și vocabular, există o motivație în plus pentru studierea acestei limbi.

Cursuri IT

Deprinderea timpurie a lucrului pe computer, cunoașterea sistemelor de operare, a programelor de tip Office, grafica digitală sau chiar inițierea în robotică reprezintă o altă opțiune excelentă de studiu extracurricular. Indiferent de specializarea dobândită prin sistemul școlar sau de inițiativa antreprenorială, cunoștințele de operare a unui calculator au devenit elemente fără de care nu ne putem imagina în prezent realizarea multor activități lucrative.

Așadar, dacă descoperi în copil o apetență deosebită pentru științele exacte și, în mod special, pentru computere, puteți încerca un curs în domeniu. Limbajele de programare au depășit de multă vreme granița, oarecum exclusivistă, a unui număr restrâns de studenți, devenind din ce în ce mai variate și mai prietenoase cu utilizatorul. Aproape orice dispozitiv inteligent poate fi programat, ceea ce înseamnă că pe piața muncii există cerere foarte mare și în continuă creștere pentru oameni cu asemenea abilități. Prin urmare, interesul pentru domeniul IT ar putea debuta ca hobby și să continue pe termen lung drept cartea de vizită a unui adevărat profesionist.

Cursuri de artă

Copilul tău este atras de culori, vrea să deseneze sau să picteze pe orice suprafață? Poți accepta să urmărești nașterea unui artist în propria locuință – cu schițe și combinații avangardiste pe pereți – sau poți căuta un curs care să-i canalizeze în mod profesionist talentul și apetența estetică.

Urmarea unui curs de artă – înțelegând prin aceasta curs de desen/pictură, sculptură, dans, teatru, muzică vocală sau instrumentală – reprezintă o modalitate de exprimare a sensibilităților native și explorarea capacităților creative. Studierea oricărei forme de artă și dobândirea unor abilități în domeniul frumosului completează în mod armonios efortul de educație a propriului copil.

Ofertele educaționale rezervate timpului liber sunt variate și este un mare câștig pentru cel mic să se poată organiza astfel încât să își dezvolte înclinațiile pe care programa școlară nu le poate acoperi.

Atunci când alegi o activitate extracurriculară pentru copilul tău, este important să ții cont, în primul rând, de înclinațiile native, de dorințele sale, dar și de latura practică a ceea ce urmează să învețe. Așadar, care este beneficiul concret pe care îl poate aduce un anumit curs? Unele activități pot rămâne la stadiul de hobby, ori completa informațiile primite la școală, altele ar putea reprezenta rampa de lansare a unui traseu profesional.