Aromaterapia este o terapie complementară medicinii clasice, cu o popularitate tot mai mare în rândul părinților. Aceasta este o veste bună. Vestea proastă este că, odată cu creșterea consumului de uleiuri esențiale pure, ar trebui să crească și gradul de informare în acest sens. Uleiurile esențiale sunt substanțe chimice naturale care au capacitatea de a susține organismul și starea de sănătate, însă nu sunt lipsite de riscuri și contraindicații. Persoanele cele mai expuse riscurilor sunt femeile însărcinate, bebelușii, copiii, vârstnicii și cei cu imunitate compromisă.

Cele mai importante reguli în folosirea uleiurilor esențiale la copii.

  1. Copiii nu ar trebui să ingereze vreodată uleiuri esențiale. Aromaterapia presupune trei modalități de folosire a uleiurilor esențiale pure: inhalarea, aplicarea topică (masajul) și ingestia. Ingestia este forma care ar trebui lăsată pe seama specialiștilor deoarece presupune cunoștințe aprofundate de farmacodinamică, farmacocinetică și tehnici de formulare adecvate pentru a putea fi practicată în siguranță.
  2. Există unele uleiuri esențiale care nu se folosesc deloc la copii. Cele mai comune sunt: uleiul esențiale de mentă – poate să producă probleme mari de respirație și nu se folosește la copiii sub trei ani; uleiurile de anason și fenicul pot avea efecte estrogenice vizibile în timp; uleiurile de wintergreen și mesteacăn (birch) pot duce la apariția sindromului Reye la copii; o cantitate mare de cineol (care se găsește în câteva specii de eucalipt, roxmarin) poate fi extrem de iritantă pentru un sistem respirator în dezvoltare și se folosește, deci, cu precauție.
  3. Pentru aplicarea topică diluarea este sfântă, indiferent de ulei. Atunci când sunt aplicate pe piele, uleiurile esențiale se diluează într-o bază purtătoare care poate fi un ulei vegetal sau o cremă naturală. În caz contrar, acestea pot cauza dermatită de contact, iar în timp, duc la sensibilizare. Dacă se ajunge la sensibilizarea pielii, uleiul respectiv nu va mai putea fi folosit deloc și vor apărea reacții chiar și la produsele care conțin aceeași compuși chimici naturali în lista de ingrediente. Diluarea potrivită pentru copii este 1% (6 picături de ulei esențial în 30 ml de bază purtătoare) pentru aplicare pe o porțiune mare de piele (piept, spate în caz de tuse) și maxim 2% (12 picături în 30 ml de bază purtătoare) pentru aplicare pe o porțiune mică de piele(o gleznă inflamată).
  4. Pentru copiii sub doi ani, aromaterapia ar trebui să se rezume la: hidrolați, uleiuri esențiale potrivite copiilor difuzate și aplicări pe piele strict a uleiurilor esențiale foarte blânde, dar în diluție de maxim 1% și doar ca ultimă alternativă. Hidrolații sunt produși diferiți de uleiurile esențiale, apa rămasă în urma distilării, apă “încărcată” cu proprietățile terapeutice ale plantei, însă într-o formă mult mai blândă și lipsită de contraindicații. Hidrolații reprezintă cea mai blândă formă de aromaterapie.
  5. Uleiurile esențiale se diluează și atunci când urmează să fie adăugate în apa de baie. În stare pură, dediluată, ele plutesc la suprafața apei. Combinația dintre apă caldă, pori deschiși și uleiuri esențiale nediluate vor duce negreșit la iritații. Astfel, uleiurile se diluează ca pentru aplicare topică și abia apoi se adaugă în apa caldă.

Care sunt uleiurile esențiale potrivite copiilor și unde pot fi găsite?

Aromateria copiilor a apărut din dorința de a ușura munca părinților. Este un loc în care părinții se simt în control, iar copiii în siguranță. Părinții sunt siguri că ceea ce folosesc pentru copiii lor este potrivit acestora, sunt relaxați și se pot concentra pe a-și face puii să se simtă iubiți necondiționat, fără stresul că aromaterapia le poate face vreun rău.

Toate uleiurile esențiale și hidrolații din Aromateria copiilor sunt marcate ca fiind “kids approved”, iar părinților le este ușor să aleagă uleurile doar dintre cele blânde, sigure și eficiente. Dacă respectă și regulile de mai sus, toată familia este fericită și în siguranță.

Uleiurile esențiale pure și hidrolații autentici și puri sunt unelte excelente prin care poate fi susținută sănătatea întregii familii, atât cea fizică, cât și cea emoțională. Aromaterapia nu exclude medicina clasică, ci este complementară acesteia, iar echilibrul dintre părerea medicului și intuiția părintelui va aduce mereu beneficii copilului, mai ales când acesta are încredere în capacitatea organismului de a se vindeca.

Articol scris pentru UrbanKID de Ada Guțiu, Aromaterapeut și fondatoarea Aromateria.ro