Este folosit încă din Egiptul antic în alimentație și ca medicament. Împăratul Nero însuși era convins de efectele terapeutice ale prazului, consumându-l în supe sau cu ulei pentru a-și drege vocea. Prazul este emblema Țării Galilor și simbol al Olteniei noastre.
Gustul prazului este asemănător cepei și hașmelor, dar mai blând și mai dulceag, de aceea poate fi preferat de copii în locul mai des utilizatei cepe.

Ce substanțe nutritive conține prazul?

Prazul este compus în mare parte din apă (90%). Conține fibre dietetice, minerale: nichel, potasiu, fier, calciu, mangan, magneziu, fosfor. Vitamine: A, C, K, acid folic și cantități moderate de vitamine din complexul B (B1, B2, B3 și B6).
Prazul este o legumă cu conținut caloric scăzut însă plină de substanțe nutritive și fitonutrienți.

Ce beneficii aduce prazul sănătății?

Deși în praz găsim concentrată o mai mică cantitate de antioxidanți polifenol decât în suratele ei (ceapa și usturoiul), prazul conține, comparând cu alte legume, o cantitate deloc neglijabilă de polifenol ce luptă împotriva stresului oxidativ.
Prazul este cunoscut și des utilizat datorită proprietăților curative, printre care enumerăm:

  • anti-anemic; mulțumită fierului, prazul poate ajuta copilul tău împotriva anemiei, vitamina C asigurând absorbția lui;
  • antiinflamator și antiseptic; eficient în tratarea artritei, gutei și infecțiilor urinare;
  • acțiune balsamică; datorită uleiurilor volatile, sucul făcut din praz poate avea o acțiune balsamică asupra tractului respirator, proprietate utilă și în tratarea simptomelor răcelilor, gripei;
  • bun digestiv datorită fibrelor; ajută popularea colonului cu bacterii bune ce oferă suport digestiei;
  • regleză tensiunea arterială; conținutul bogat în potasiu favorizează diureza ce scade și reglează tensiunea arterială;
  • reglează colesteroul, împiedicând absobția colesterolului rău în sânge;
  • ajută sistemul nervos; magneziul, fosforul și acidul folic din praz vor mări puterea de concentrare a copiilor voștri, capacitatea de memorare;
  • purifică organismul; elimină toxinele, curățând colonul, acestă proprietate fiind poate cea mai importantă pentru care este recunoscut prazul.

Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: jdavis/ Flickr.com.