Despre zahăr și sare știm că sunt două alimente care îmbunătățesc gustul mâncării. Zahărul este indicat a se folosi în cantități infime sau chiar deloc în alimentația bebelușului, în timp ce până la 1 an cantitatea de sare folosită în alimentația lui nu trebuie să depășească 1g pe zi (recomandare făcută de Agenția de Standardizare a Alimentelor din Marea Britanie – sursa: “Rețete pentru bebeluși și copii” de Bridget Wardley și Judy More)
Dacă vrei să transformi o mâncare fadă într-una bună sau chiar nemaipomenită, nu înseamnă să te limitezi doar la sare sau zahăr. Pentru a aduce un plus de savoare mâncării există condimentele și plantele aromatice, adică mirodeniile. Ele sunt benefice organismului și în același timp capabile să aducă gusturi noi, neexplorate de bebeluș.
Obișnuiți cu mâncărurile pe care le-am primit de mici copii, cei mai mulți dintre noi suntem reticenti în a oferi copiilor noștri mirodenii la vârste fragede.
Am aflat că indienii și thailandezii, de exemplu, pun în mâncărurile copilașilor lor condimente tari, cum ar fi curry sau chilli încă de la 6 luni. În plus, copiii alăptați natural fac cunoștință cu diverse mirodenii chiar înainte de începerea diversificării, prin laptele de mamă care păstrează gustul lor. Poate ați remarcat uneori o reacție de apreciere mai mare decât de obicei a laptelui matern sau dimpotrivă, un refuz, dacă înainte de a alăpta ați consumat mâncare condimentată sau usturoi care imprimă laptelui un gust puternic.
Cât despre ceaiurile care calmează colicile abdominale ale bebelușilor – ele conțin chimen, anason, fenicul, busuioc.
Gusturile bebelușului nu sunt încă formate atunci când începe diversificarea alimentației. Mirodeniile sunt instrumentul cu care i le puteți îmbogăți. În același timp cresc șansele ca în timp să aveți un aliat de nădejde la masă, care să nu-i dea ocazia bebelușului să devină mofturos pentru că mâncarea n-are gust atrăgător.
Iată câteva motive ca să puteți trata condimentele și plantele aromatice ca pe alimente bune de adăugat în mâncarea copilului, unul câte unul spre “testare”. Pentru început oferiți-le pe cele mai blânde, avansând în timp către cele mai tari, chiar picante.
Aveți în vedere întotdeauna sfatul medicului pediatru înainte de a încerca un condiment nou.
În plus, dacă în familie există cazuri de alergii, atenție sporită la condimente ca: scorțișoară, anason, șofran, coriandru – pot cauza reacții alergice. Dacă vă găsiți în situația menționată, probabil veți alege să introduceți aceste mirodenii în alimentația copilului după vârsta de 1 an.
În mod obișnuit, condimentele pot fi oferite bebelușilor imediat ce se acomodează cu hrana “solidă”, adică în jurul vârstei de 7 luni.
Dintre nenumăratele mirodenii pe care le puteți oferi copiilor vă sugerăm câteva, în funcție de alimentele pe care le veți folosi la gătit:
Condimente pentru fructe:


  • Banane : scorțișoară, vanilie, ghimbir
  • Portocale: scorțișoară, nucșoară, vanilie
  • Pere : ghimbir, scorțișoară, vanilie, mentă
  • Mere : scorțișoară, nucșoară, vanilie, ghimbir

Condimente pentru iaurt:

  • mentă
  • scorțișoară
  • nucșoară
  • vanilie
  • ghimbir
  • cardamom

Condimente pentru brânzeturi:

  • chives
  • arpagic
  • scorțișoară

Condimente pentru legume:

  • Morcovi: busuioc, usturoi, ghimbir, pătrunjel
  • Roșii: busuioc, oregano
  • Cartof dulce: nucșoară, scorțișoară, ghimbir
  • Cartof: chimen, chives, cimbrișor, pătrunjel
  • Fasole verde: usturoi
  • Dovleac: scorțișoară, ghimbir, nucșoară

Condimente pentru leguminoase:

  • Mazăre: mărar
  • Linte: chimen, coriandru, cimbru, șofran

Citește tot articolul și comentează pe Diversificare.ro.
Sursă foto: srqpiz/ Flickr.com.


Diversificare.ro vorbește mămicilor care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, așa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu mame care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.