Își are originile în sudul Rusiei, Africa de vest și zona mediteraneană. Mărarul a fost menționat în scrierile medicale egiptene cu 3000 ani î.C. Primele dovezi despre cultivarea mărarului datează din Neoliticul târziu, fiind identificat în zona lacurilor elvețiene. Urme de mărar au fost însă identificate și în ruinele romane din Marea Britanie.
Frunzele, florile și semințele sunt toate comestibile. Semințele sale sunt mai parfumate decât frunzele și sunt întâlnite cu precădere în bucătăria scandinavă sau germană. Frunzele sunt folosite cu precădere în Finlanda, Suedia, țările baltice, Rusia și Asia centrală.

Ce substanțe nutritive conține mărarul?

Mărarul este bogat în calciu (2 linguri asigură 6% din necesarul zilnic), mangan, fier, fibre și magneziu și uleiuri esențiale. Datorită conținutului său, mărarul are proprietăți antibacteriere, protejează împotriva radicalilor liberi și cancerigeni. Poate fi util în combaterea constipației, stimulând activitatea gastrică și intestinală. Mărarul este totodată unul dintre ingredientele preparatelor folosite pentru combaterea colicilor la bebeluși, acesta conținând un agent (carvone) care are efecte calmante și ajută la eliminarea gazelor intenstinale.

Când pot introduce mărarul în alimentația copilului meu?

Mărarul nu este un aliment alergenic și nici nu conține cantități măsurabile de oxalați, fiind recomandat a fi introdus în alimentația copilului de la vârsta de 8 luni. Totuși, ca în cazul oricărui aliment nou pentru copil, este bine să consultați medicul pediatru și să urmăriți regula celor 4 zile pentru a vedea eventualele reacții alergice.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: bagaball/ Flickr.com.