Lipsa de calciu este una dintre cele mai frecvente tulburări minerale a organismului și, în funcție de fiecare și de gravitatea lipsei de calciu, acest lucru se manifestă diferit. De la senzația de amorțeală sau furnicături la membre, la cunoscuții cârcei sau starea de apatie ori frecvența cariei dentare – acestea sunt doar câteva dintre efectele pe care le poate avea lipsa calciuclui.
Care sunt cele mai importante și naturale surse de calciu? Le cunoaștem cu toții și trebuie să fie prezente toate, în cantitățile potrivite, în alimentație de zi cu zi a copiilor. Este vorba despre lapte și produse lactate, gălbenușul de ou, conopida, soia, fasolea, mazărea, țelina sau semințele de susan
Foarte important de știut este faptul că absorbția eficientă a calciului se face în prezența magneziului, a vitaminei K1 și, nu în ultimul rând, a vitaminei D. Alimente precum busuioc, salvie, cimrişor, pătrunjel, mentă uscate, parmezan, scorţişoară, caşcaval, alge, sardine în ulei, urzici, broccoli fiert, spanac fiert, migdale, smochine uscate, păpădie crudă, fistic, curmale uscate sau nuci trebuie astfel să fie de asemenea prezente în alimentația copiilor pentru un organism sănătos, care poate să se apere împotriva virușilor.

Importanța “vitaminei soarelui”

Vitamina D nu ajuta doar la absorbția eficientă a calciului, deficiența a fost asociată de medici cu un risc crescut de boli cardiovasculare, astm bronșic sever la copii, diabet sau osteoporoză.
Mai mult decât atât, o cercetare a Universitătii din Copenhaga a scos la iveală faptul că vitamina D activează sistemul imunitar prin activarea celulelor T, care combat infecțiile. Cu alte cuvinte, fără vitamina D, celulele T nu oferă protecție sau o oferă doar într-o mică măsură față de nivelul pe care trebuia să-l atingă.
Un studiu, publicat acum doi ani în Jurnalul de Endocrinologie Clinică şi Metabolism a arătat că un procent de nu mai puțin de 59% din populaţie suferă de deficienţa de vitamina D. Aproximativ 25% din persoanele testate prezintă un nivel extrem de scăzut de vitamina D în organism.
Cu alte cuvinte, vitamina D este absolut necesară pentru toată lumea, dar mai ales pentru copii, al căror sistem imunitar nu este îndeajuns de matur pentru a lupta împotriva virușilor, iar începerea sezonului rece cu deficiență de vitamina D înseamnă lipsă de apărare împotriva gripei.
Și dacă în ceea ce privește calciul știm deja care sunt alimentele care ajută organismul, în ceea ce privește vitamina D totul este și mai simplu: soarele. Cu alte cuvinte, atunci când soarele încă se mai arată după norii de toamnă faceți o plimbare prin parc, sub razele soarelui, iar procesele de auto-asimilare și auto-vindecare vor începe automat.

Și pentru zilele când nu avem soare…

Pentru că ne așteaptă iarna când dăm soarele pe nămeții de zăpadă, avem ajutor din partea unui nou sortiment de brânzică de la Danone. Este vorba despre Danonino brânzică Natur, îmbogățită cu calciu și vitamina D, fără zahăr, care conține doar brânză proaspătă (65%) și iaurt (35%).
Sursă foto: robin.elaine/ Flickr.com.