Celții o foloseau acum 3000 de ani în scopuri medicinale și în ritualuri. Este o plantă înaltă de 30-50 cm, cu frunze late, de un verde intens, și cu flori albe. Este foarte ușor de recunoscut după miros, care este similar cu cel al usturoiului, cu care este înrudită. Leurda este folosită drept detoxifiant de primavară, pentru curățarea sângelui, a sistemului digestiv și a plămânilor, fiind considerată de câteva ori mai puternică decât usturoiul.
De la leurdă se culeg frunzele și, mai rar, bulbul. Frunzele se taie primăvara devreme, în martie-aprilie, înainte ca planta să înflorească, și apoi se prepară imediat ori se depozitează la rece, pentru că altfel se alterează foarte ușor. Frunzele se taie cu un cuțit, pentru a nu scoate planta cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei.

Ce nutrienți conține leurda?

Leurda conține vitaminele A, vitamina C, complexul de vitamina B și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, etc. Conține de asemenea combinații sulfurate (sulfură de alil care imprimă gustul și mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium, din care face parte și usturoiul) și oligoelemente.

Cum se păstrează leurda?

Frunzele se păstrează câteva zile la răcoare în frigider. Cea mai bună metodă de păstrare a lor este prin congelare, sau prin includerea într-un sos pesto, alături de ulei de măsline, semințe de pin, parmezan, eventual alte verdețuri. Bulbul plantei poate fi și el păstrat, mai ales dacă este recoltat în iunie-iulie, caz în care rezistă cel puțin 6 luni.
Leurda, din cauza faptului că nu poate fi cultivată, nu a câștigat o mare importanță în bucătărie. Frunzele au un gust delicios când sunt crude, cu o aromă de usturoi, mai blândă decât a acestuia. Frunzele de leurdă dau o aromă distinctă salatelor, omletelor, sosurilor, piureului de legume și brânzeturilor. Sunt folosite la asezonarea supelor, tocanelor, salatelor și pot fi utilizate chiar și în loc de spanac (se poate prepara supa de leurdă în mod similar cu supa de spanac; în acest caz leurda trebuie fiartă pentru aproximativ 10 minute).
Citiți tot articolul și comentează pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Scarygami/ Flickr.com.