Atunci când nu avem fructe de sezon pe tarabele din piață, sunt mereu la îndemână fructele uscate, care conțin mare parte din nutrienții și fibrele sau mineralele pe care și fructele proaspete le conțin. Fie că le luăm pentru gustările dintre mese, fie că fructele sunt în sine o gustare sau că îndulcim un iaurt natural cu ele, le avem de obicei în bucătărie la loc de cinste pentru orice moment. Problema care intervine este însă faptul că fructele uscate sau cele deshidratate nu sunt la fel cu cele confiate. Diferența? O cantitate mare de zahăr! Asemănarea? Arată oarecum la fel, tocmai de aceea trebuie să fim cu băgare de seamă și să citim cu mare atenție ambalajul.
Modalitatea în care se fabrică fructele confiate diferă total față de cele uscate. De exemplu, curmalele uscate se fabrică prin lăsarea lor timp de o zi și o noapte într-un cuptor la 80 de grade pentru a elimina toată apa, păstrând astfel cea mai mare parte dintre proprietățile fructului. Curmalele confiate însă sunt lăsate la fiert în apă cu mult zahăr, iar soluția are de multe ori chiar alte substanțe care să ajute fructele să pară mult mai atrăgătoare în raftul magazinelor specializate.
Așadar, în timp ce putem consuma fructe uscate în orice cantitate fără a fi dăunătoare, ba dimpotrivă ajutându-ne să avem parte de substanțele nutritive ale fructelor și în extra-sezon, cele confiate ar trebui consumate cu moderație dacă nu deloc.
Sursă foto: Tim Sackton/ Flickr.com.