Am început să iubesc cu adevărat gătitul atunci când am realizat că este una dintre modalitățile de a-mi manifesta creativitatea și că pot să influențez starea de spirit (și sănătate) a familiei mele sau a celor pentru care găteam, prin energia și bucuria pe care le strecuram atunci când pregăteam mâncarea. Și, am descoperit cu adevărat gusturile și aromele atunci când am început să citesc despre condimente și (mai mult intuitiv, recunosc) să le combin în aceeași tigaie, să scot ce au mai bun în ele, pentru a aduce gustul acela nemaipomenit de yum-yum…..

Iată condimentele pe care le folosesc cel mai des atunci când gătesc

Chimionul

Are o aromă puternică pe care o asociez, în general, cu mâncărurile libaneze (și indiene – doar că în zona aceasta prea puțin am experimentat). Nu mă limitez să îl folosesc doar atunci când prepar humus ci l-am introdus în aproape orice mâncare pe care o gătesc. Cred că e de încercat, testat și verificat 🙂

Chimionul este considerat ca fiind o plantă medicinală, cu acțiune antispastică, astringentă, antimicrobiană și foarte bun galactogog.

Fructele de chimion sunt indicate în bronşite, laringite, colici intestinale (inclusiv la sugari), constipaţii, meteorism, colon iritabil, colite, diaree, fluidificarea secreţiilor gastrice, dureri menstruale, urticarii – sub formă de infuzie sau pulbere.

Chimion pulbere

Boia de ardei

Folosesc boia de ardei (dulce sau iute) la prepararea majorității garniturilor de legume pe care le meșteresc. Să nu uităm de cartofii la cuptor pe care nu ratez niciodată să-i pudrez cu boia.

Pudra de boia de ardei are un conţinut forte ridicat de betacaroten și conţine un procent foarte ridicat de calciu, fier, potasiu, vitaminele B1, B2, PP şi C.

Boia de ardei

Turmeric / curcuma

În India, turmericul se folosește în aproape orice fel de mâncare: cu carne, fructe de mare, legume, orez, cartofi. Și la noi acasă tot cam așa se folosește. Îmi place gustul lemnos (dar totuși nu foarte puternic) și, la fel de mult, îmi place culoarea ce rămâne în mâncare.

Turmericul sau Curcuma longa (șofranul indian) este o plantă erbacee perenă care crește din bulbi și face parte din familia ghimbirului. Are foarte multe proprietăți terapeutice: efecte antiinflamatore și antioxidante, favorizează digestia. Sudiile au arătat că turmericul ajută la reducerea colesterolului “rău” și îmbunătățețte funcția hepatică. Datorită acțiunii detoxifiante și antiinflamatoare, turmericul este folosit ca supliment alimentar pentru ameliorarea disconfortului în cazul sindromului colonului iritabil și al afecțiunilor stomacale. Totuși, nu este util în tratamentul ulcerului. Este de asemenea recomandat și în cazul afecțiunilor cardiovasculare, neurodegenerative, în prevenirea și tratarea cancerului (se pare că încetinește răspândirea celulelor canceroase). Unele persoane aplică turmeric pe piele în caz de dureri, entorse și umflături, vânătăi, înțepături de lipitori, infecții la nivelul ochilor, acnee, afecțiuni inflamatorii la nivelul epidermei, leziuni ale pielii sau la nivelul cavității bucale, răni infectate sau afecțiuni gingivale.

Turmeric

 

Ghimbir

Am descoperit destul de recent că pot folosi ghimbirul și în mâncăruri (sub formă de pudră de cele mai multe ori dar și proaspăt) – nu numai în ceai. Este un puternic aromatizant culinar. Îl folosesc de obicei în acele amestecuri de legume care se fac de regulă în wok (cu ceapă, morcovi, telina, broccoli, ciuperci, varza, ardei gras) dar și în supe sau smoothie-uri.

Ghimbirul are multe proprietăți terapeutice, fiind folosit în China încă de acum 2000 de ani pentru a stimula digestia sau pentru a trata diareea, greaţa si deranjamentele stomacale. Este o plantă cheie în medicina Ayurvedică.

Printre multiplele proprietăți pe care le deține, ghimbirul are un excepţional efect şi ca antibiotic. Un studiu a comparat efectul ghimbirului şi al antibioticelor asupra infecţiilor cu Staphylococcus aureus şi S. pyreus şi s-a demonstrat că extractul de ghimbir poate fi superior antibioticelor. Efectul asupra infecţiilor rezistente la medicamente nu este încă cunoscut. Ghimbirul are un efect antibacterian în infecţiile respiratorii şi paradontale. Ghimbirul este de asemenea și antifungic, antiinflamator, foarte util în durerile menstruale, în combaterea răului de mașină sau pentru greață.

Ghimbir

 

Schinduf

Schinduful este un aliment foarte vechi și cunoscut, cu gust dulce-amărui, foarte aromat. Consumat în salate sau simplu stimulează activitatea pancreasului și a ficatului. Schinduful este unul dintre ingredientele principale din pudra de curry. Îl folosesc pentru condimentarea supelor și ciorbelor și în diverse sufleuri de legume. De asemenea, în salate sau sosuri.

Cum se mai folosește:

O cantitate mică de semințe încolțite poate fi adăugată la legume și feluri de mâncare de linte.
Frunzele de schinduf, proaspete sau uscate sunt de asemenea utilizate la mâncărurile de spanac, cartofi și morcovi.
Seminșele de schinduf germinate sunt folosite în salate, paste, sosuri sau umpluturi.

Contraindicații: nu se administrează femeilor însărcinate.

Schinduf

Voi folosiți aceste condimente-minune în bucătărie? Ce combinații ați mai încercat?