În țările nordice precum Suedia, Finlanda sau în partea de nord a Rusiei merișoarele sau cranberries, așa cum le știm din engleză, au fost folosite timp de secole. Motivul este simplu: clima aspra nu permitea creșterea altor fructe, dar bine că nordicii au susținut creșterea merișorului pentru că altfel poate nu ne puteam bucura noi, acum, de el.
Principalele beneficii ale consumului de merișor sunt în tratatea infecțiilor renale, intestinate și gastrice. S-a demonstrat faptul că fructul este bogat în substanțe antibacteriene și antimicotice și în flavonoide, substanțe cu efect antioxidant. Consumul de merișor curăță rinichii și ne ajută să eliminăm calculii. În plus, consumul normalizează tranzitul intestinal și are și o puternică acțiune antibacteriană la nivelul intestinului.
Mai multe studii recente au arătat și că se micșorează riscul cardiac, date fiind proprietățile antioxidante și mărirea nivelului de colesterol HDL, cunoscut și după denumirea de “colesterol bun”.
Nu uit să mentionez nici vitaminele: B1, B2 și C, precum și provitamina A.
Cât despre efecte secundare… ele nu prea există, doar la doze foarte mari scade nivelul de bacterii care se găsesc natural în organismul uman. De reținut este și faptul că cei care au pietre la rinichi nu pot consuma foarte multe merișoare pe zi, din cauza faptului că acestea conțin oxalați, care intră în compoziția pietrelor la rinichi.
Acestea fiind spuse sunt curioasă: voi consumați merișoare deshidratate?
Sursă foto: Jeremy Bronson/ Flickr.com.