Deși, la noi în țară și-a mai pierdut din popularitate în ultima perioadă, gulia este în continuare foarte apreciată în Germania, Polonia și țările nordice.
Să o redescoperim însă, dacă am uitat de ea. Studiile arată că un consum regulat de legume din familia crucifere contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer. Pe lângă aceasta, gulia este indicată în dietele hipocalorice având doar 27 de calorii/ 100 grame, dar și în dieta diabeticului deoarece ajută la stabilizarea nivelului glucozei din sânge.

Ce nutrienți conține gulia?

Gulia în stare proaspătă este o sursă foarte importantă de vitamina C, 100 grame din această legumă furnizându-ne necesarul de vitamina C (acid ascorbic) pentru o zi întreagă. Vitamina C este un antioxodant puternic care protejează corpul de boli, neutralizând radicalii liberi, contribuie la sănătatea oaselor, cartilajelor, dinților și gingiilor, accelerează cicatrizarea rănilor, protejează contra infecțiilor și favorizează absorbția fierului în organism. De asemenea este bogată în complexul de vitamine B, în special vitamina B6, care are un rol important în accelerarea metabolismului și menținerea sănătății pielii și a părului.
Gulia este plină și de minerale precum potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier, mangan și cupru. Potasiul ajută la sinteza proteinelor și cuprul facilitează absorbția fierului, iar manganul are proprietăți antioxidante. Într-o cantitate deloc neglijabilă, gulia conține și fosfor, substanță minerală care joacă un rol esențial în formarea și menținerea sănătății oaselor și dinților, în întărirea sistemului imunitar și contribuie la creșterea și regenerarea țesuturilor.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Carly & Art/ Flickr.com.