E bine de ştiut că ceea ce numin noi „seminţe” sunt în realitate fructe atât în cazul chimionului, cât şi în cel al chimenului.
Chimenul (Carum carvi) este o plantă ierboasă de origine mediteraneană cu rădăcina comestibilă, asemănătoare ca formă cu păstârnacul. El preferă un sol afânat, cu o bun drenare a apei, și multă lumină. Fructele chimenului sunt foarte aromate datorită uleiului eteric, care poate reprezenta chiar 7% din bob. Aroma chimenului este uşor dulce şi înţepătoare, iar gustul este picant. Se foloseşte mai ales în prepararea pâinii cu seminţe, a mâncărurilor pe bază de varză, a supelor şi în realizarea unor feluri de brânză.
Chimionul (Cuminium cyminum) este originar din Asia și crește pe solurile argiloase, uscate. Are nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta în condiții optime și pentru a produce fructe aromate. Chimionul este mai amar, dar are o aromă distinctivă şi bogată. Acesta este folosit ca ceai medicinal, dar și în prepararea mâncărurilor mexicane, marocane şi mai ales în curry.
Fructele uscate de chimion sunt uniform eliptice şi brâzdate adânc. Chimenul este mai lung, iar spre capete devine conic.

Ce nutrienți conțin chimenul și chimionul?

Chimenul este bogat în minerale – fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, zinc, magneziu – , vitamine – vitamina A, vitamina E, vitamina C, complexul vitaminic B -, antioxidanți, fibre (100gr de semințe conțin aprox. 38gr fibre). Chimenul ajută cu succes în tratarea gastritei, constipației (datorită conținutul ridicat de fibre) și altor afecțiuni intestinale. Tot datorită conținutul ridicat de fibre scade colesterolul sangvin. Semințele pisate de chimen se pun în apa de baie a bebelușilor pentru a le calma colicile. Aburul emanat de fiertura de chimen se inhalează pentru a ușura respirația și a vindeca bronșita.
Chimionul conține fier, mangan, magneziu, calciu. Fierul din chimion susține funcțiile de energizare și imunitate. De asemenea, chimionul ajută digestia și are proprietăți anti-cancerigene. Mai multe studii au conturat faptul că administrarea chimenului crește secreția de lapte matern, îmbunătățeste calitatea laptelui, și de asemenea reduce incidența colicilor la bebeluși. Se recomandă consumarea zilnică a 1-3 căni de infuzie combinată de chimion cu miere. În cazul în care apar inflamații ale sânilor, ragade, în timpul alăptării, se pune pe zona afectată o cataplasmă cu semințe de in și de chimion, macerate în prealabil, vreme de patru ore, în apă caldă.

Când pot introduce chimenul sau chimionul în alimentația copilului meu?

Ambele pot fi introduse, ca atare, în alimentația bebelușului după vârsta de 6 luni. Ceaiul de chimion se poate oferi copiilor de la vârsta de 6 luni. Semințele de chimen pot fi râșnite în râșnița de cafea, iar pulberea obținută se poate presăra pe carne, se poate adăuga în mâncarea gătită (în supă sau piureuri) sau se poate presăra peste brânzică.
Nu uitați însă, înainte de a introduce un aliment nou în alimentația copilului dumneavoastră, cereți sfatul medicului pediatru și respectați regula celor 4 zile.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: avlxyz/ Flickr.com.