Pentru ele și nu numai, am să punctez în acest articol 10 lucruri pe care le consider importante atunci când unui bebeluș i se introduc mese solide în alimentație:

  • Introduceți câte o singură masă de solide pe zi. Începeți cu masa de prânz. Urmând schema de diversificare procesul poate dura și 1 lună. Abia după ce ați terminat cu introducerea legumelor puteți trece la cea de-a doua masă din zi, cea de fructe. Și aici procesul poate fi de durată, așa că aveți răbdare. Abia după ce ați introdus și masa de fructe puteți trece la masa de seara. Stomacul unui bebeluș este fragil și sensibil într-o prima etapa. Pe de altă parte amintiți-vă mereu de regula celor 4 zile în care testați toleranța copilului la fiecare aliment nou introdus.
  • Răbdare, răbdare, răbdare. Nu dezarmați din prima zi. Lăsați deoparte orice așteptări ați avea pe tema diversificării alimentației bebelușului. Aveți încredere în el și în voi că va mânca ceea ce-i oferiți. Luați eventualele refuzuri ca atare. Amintiți-vă că până la vârsta de 1 an alimentul pe care se bazează este laptele matern. Solidele sunt la început ai degrabă o joacă și un proces de descoperire.
  • Alimentele implică descoperire. Atunci când introduceți un nou aliment în dieta copilului, jucați-vă cu el. Joaca voastră presupune găsirea unor variante noi de prezentare, de preparare sau de “administrare”. Devenind creativi, șansele de a avea mai multe alimente aceptate decât refuzate cresc considerabil.
  • Gustul înainte de toate. Gustul este un simț extrem de important pe tot parcursul vieții unui om. Folosiți-l la maxim încă de la începutul diversificării. Așa că făceți-vă un obicei din a gust mâncarea bebelușului îninate a i-o oferi. Așa veți știi de unde anumite grimase. Dacă totuși nu sunteți nici voi încântați de gustul mâncării ce urmează a fi oferită celui mic, folosiți-vă de aromele plantelor aromatice și condimentelor. Nu vă sfiiți să le folosiți încă de la primele mese de legume. De multe ori mi s-a întâmplat să constat că o anumită mâncare refuzată inițial de copiii mei a fost ulterior acceptată cu uurință doar pentru că avea un strop de oregano sau busuioc în ea. Și aici, vă îndemnla joaca cu aromele și gusturile.

Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: subewl/ Flickr.com.