Face parte din familia solanaceelor și se înrudește cu roșiile și vinetele. Cartofi sunt denumiți acei tuberculi de la bază care au rolul de a hrăni restul plantei.
Primele consemnări ale cartofului datează din anii 5000 î.Ch și au fost descoperite în Peru.
În Europa el a fost adus abia în anul 1530 datorită militarilor spanioli. De-a lungul secolului al-XIV lea, cartoful a fost alimentul de bază al europenilor fiind considerat o sursă ieftină de calorii și elemente nutritive.

Ce nutrienți conține cartoful?

Cartoful este o sursă excelentă de vitamina C. Conține de asemenea o cantitate importantă de vitamina B6, potasiu, magneziu, cupru și fibre. În ceea ce privește cantitatea de antioxidanți din cartofi ea este similară cu cea din broccoli și mult mai mare decât cea din morcovi sau ceapă. Cartoful este o sursă foarte bună de carbohidrați, prezenți sub formă de amidon. Amidonul în stare crudă este foarte greu de digerat. Pentru o digestie mai bună și mai ușoară a amidonului din cartof se recomandă pregătirea lui termică. O mică parte din amidonul ingerat nu se digeră în intestinul subțire ci trece în colon, la fel cum se întâmplă cu alte alimente bogate în fibre. Astfel, amidonul rezistent la digestie curăță colonul la fel ca orice alt aliment bogat în fibre.

Când pot introduce cartoful în alimentația copilului?

Cartoful poate fi introdus în alimentația copilului începând cu vârsta de 6 luni. Conform unor teorii, amidonul se digeră doar în prezența unei cantități suficiente de pitalină în salivă. Pitalina apare odată cu primii dinți, iar cantitatea ei crește proporțional cu apariția dințiilor. Așadar se recomandă ca legumele ce conțin amidon să fie introduse în alimentația copiilor abia după apariția primilor dinți. Oricând decideți să introduceți cartoful în alimentația copilului este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul pediatru care vede copilul și după o informare temeinică asupra subiectului.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește mămicilor care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, așa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu mame care parcurg acum același drum.
 
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
 
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Lindspetrol/ Flickr.com.