De relativ puțin timp a apărut și în hipermarketurile românești și cred că sunt și alții ca și mine care s-au întrebat cât de dulce poate fi un cartof și ce se poate face cu el. Mai apoi am aflat că e o importantă sursă de beta-caroten și că e mult mai sănătos decât cartoful obișnuit pe care toți îl știm. Chips-urile din acești cartofi dulci m-au făcut să mă simt mai puțin vinovată când m-am răsfățat cu o pungă.
După nume am spune că nu este altceva decât un banal cartof, doar mai dulce. De fapt această legumă, Ipomoea batatas, nu face parte din familia cartofului.
Se crede că originea și-o are fie în America Centrală, fie în America de Sud. Polinezienii și maurii consumau cartoful dulce cu mult înainte de contactul cu exploratorii europeni. Membrii expediției lui Columb din 1492 au fost primii europeni care au gustat cartoful dulce și i-au lăsat numele originar de “batata” care a fost mai apoi dat și cartofului obișnuit, de unde confuzia de nume. O altă confuzie legată de cartoful dulce este cea cu leguma numită “yam”. Cu un gust mult mai fad și mai puțini nutrienți, yam-ul este o legumă mai lemnoasă, cu coaja mai aspră și fără nici o conexiune cu cartoful dulce. Denumirea de yam s-a dat în Statele Unite la început cartofului dulce de culoare portocalie, pentru a se distinge de ceilalți frați.
Cartoful dulce are o formă alungită, conică. Există în aproximativ 400 de feluri, cu coaja variind de la mov, roșie, maron și bej. Miezul poate fi bej, galben, portocaliu sau mov, deși cei mai întâlniți sunt cei alb-bej sau gălbui-portocalii.

Ce nutrienti conține cartoful dulce?

Cartofii dulci sunt bogați în carbohidrați complecși, fibre dietetice, fier, vitaminele B6 și C.
Cartoful dulce este de asemenea considerat o sursă bună de cupru, potasiu și mangan.
Varietățile portocalii și galbene au un conținut ridicat de beta-caroten, precursorul vitaminei A. De aceea se încurajează cultivarea acestor specii în țări ca Africa, unde deficiența vitaminei creează mari probleme de sănătate. Toate speciile de cartofi dulci sunt bogate în antioxidanti.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește mămicilor care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, așa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu mame care parcurg acum același drum.
 
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
 
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Lindspetrol/ Flickr.com.